25.9 C
Paphos
Thursday, June 13, 2024

Η Νατάσα από την Πάφο μας πάει βόλτα στα Μετέωρα της Ελλάδας

Το οδοιπορικό στα μοναστήρια και στους πελώριους κάθετους σκοτεινόχρωμους βράχους, κατέγραψε εικόνες δέους.
Εκεί που οι ιεροί βράχοι με σκαρφαλωμένα επάνω τους τα ξακουστά μοναστήρια , συνθέτουν ένα σκηνικό θείο και μοναδικό για τους λάτρεις της αναρρίχησης , της πίστης και της λατρείας. ..Εκεί που οι ιεροί βράχοι αγκαλιάζουν το ουρανό…Εκεί που το συναπάντημα γίνεται με το Θεό και τη φύση…

Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος.

Ιδανικό για προσευχή…συγκρότηση της σκέψης….περισυλλογή … ψυχική ηρεμία, αναρρίχηση και φωτογράφιση.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον έξι, τα οποία,από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Τα μοναστήρια των Μετεώρων βρίσκονται φωλιασμένα στις κορυφές από τον 11ο αιώνα. Με σχοινιά, με δίχτυα ή με τα γυμνά τους χέρια οι μοναχοί καθιέρωσαν μια παράδοση αιώνων την αναρρίχηση. Στέκονται αγέρωχα χωρίς να τα φοβίζουν οι άνεμοι, οι χιονάδες και οι βροχές. Ακουμπούν στον ουρανό και μιλούν με το Θεό. Στη Θεσσαλία , το συγκρότημα των επιβλητικών βράχων υψώνεται πάνω από την Καλαμπάκα, ανάμεσα στην Πίνδο και τα Αντιχάσια. Εκεί το θαύμα έρχεται ήσυχα στο νου εκεί που στέκεσαι ακίνητος μια στιγμή…Ένας επίγειος παράδεισος …Με χαρά βιώνεις το ήσυχο βύθισμα της ημέρας πάνω από την σκέπη του ουρανού…Πόση ομορφιά… δεν την χορταίνεις…Εκεί είναι που σκέφτεσαι πως δεν υπάρχει άλλη ευτυχία από την γαλήνη ..


Η επίσκεψη στα μοναστήρια

H επίσκεψη στα μοναστήρια αυτά που είναι ανοικτά είναι μοναδική. Στιγμές προσευχής και μιας κρυφής συνομιλίας με το Θεό για δύναμη, και κουράγιο στη δύσκολη σημερινή πραγματικότητα…για άναμμα ενός κεριού …για προσευχή .

Η επίσκεψη σ’ αυτά αποτελεί ένα θαύμα της στιγμής… Θείο δώρο… Αυτή η υπέροχη σιωπή… η γαλήνη… που γεμίζει το είναι σου…Ένας τόπος ιερός, αναλλοίωτος και απαραβίαστος…

Σήμερα υπάρχουν έξι ανακαινισμένα μοναστήρια που στο αρχονταρίκι τους υποδέχονται τον προσκυνητή. Της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλου Μετεώρου , της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Στεφάνου, του Βαρλαάμ , του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, και του Ρουσσάνου ενώ τα υπόλοιπα είναι είτε ανακαινισμένα αλλά χωρίς μοναχούς, είτε ερειπωμένα.

Η αναρρίχηση

H αναρρίχηση στους πελώριους κάθετους βράχους των μετεώρων συνεχίζεται όλες τις εποχές και αποτελεί όνειρο ζωής για πολλούς λάτρεις του σπορ από όλον τον κόσμο. Η περιοχή προσφέρει διαδρομές αναρρίχησης και όλες έχουν χαραχθεί παραδοσιακά από κάτω προς τα πάνω.

“Kαστράκι”

Πιο κάτω το χωριό Καστράκι που το συναντάς κοντά στην Καλαμπάκα πηγαίνοντας προς Μετέωρα. Εκεί έρχεσαι αντιμέτωπος με ένα εντυπωσιακό τοπίο γεμάτο πλατώματα, χαράδρες και τα απόκοσμα βράχια των Μετεώρων που μοιάζουν να θέλουν να αγγίξουν τον ουρανό αλλά και άσπρα μικρά γραφικά σπιτάκια . Το χωριό πήρε την ονομασία του από ένα κάστρο του οποίου σώζονται ακόμη λίγα ερείπια και ενώ προπολεμικά διατηρούσε ανέπαφη την αγροτική εικόνα της ελληνικής υπαίθρου, σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα τόπο αναψυχής των επισκεπτών που επιθυμούν να δουν τα Μετέωρα. Όπως λένε οι ντόπιοι της περιοχής το Καστράκι έχει σημαντική τοπική παράδοση, έθιμα, και δημοτικά τραγούδια ενώ όλα ξεχωρίζουν για τη μοναδικότητά τους.

Το οδοιπορικό θα επαναληφθεί γιατί η σχέση με το Θεό και τη φύση είναι διαρκής…

Νατάσα Περικλέους

Πτυχιούχος της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΕΚΠΑ Αθηνών  

Φοιτήτρια στη Διοίκηση Επιχειρήσεων-  Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο  

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ