8.9 C
Paphos
Tuesday, February 7, 2023

Η ιστορία του Α.Π.Ο.Π. μέσα από την “ψυχή” και τα “μάτια” του Γιώργου Στενιώτη

Το Σωματείο Α.Π.Ο.Π.( Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Πάφου) ιδρύθηκε στις 9.9.53 κατόπιν πρωτοβουλίας αγνών φιλάθλων και παραγόντων της Επαρχίας Πάφου για να συμπληρωθεί ένα κενό που υπήρχε στα αθλητικά δρώμενα της Επαρχίας μας. Σε σχετικό δελτίο του Πετριδείου Ιδρύματος ο επί σειρά περίπου 60 ετών Γραμματέας του Α.Π.Ο.Π. Γιώργος Στενιώτης αναφέρεται στο ιστορικό του Σωματείου από το 1953, στον ρόλο που διαδραματίζει αλλά και στο γεγονός ότι ένα ποσοστό το 85% των αθλητών τους, καταφέρνουν να κερδίσουν θέση στα Πανεπιστήμια της επιλογής τους μιας και δεν νοιάζονται σημείωσε μόνο να κτίσουν καλούς αθλητές, αλλά και πειθαρχημένους και σωστούς ανθρώπους.

Ο κ. Στενιώτης ανέφερε πως η ίδρυμα του Σωματείου έγινε ύστερα από τον αποκλεισμό του Συλλόγου «Κινύρας» από τις αθλητικές διοργανώσεις με απόφαση της Τοπικής Επιτροπής ΣΕΓΑΣ Κύπρου. Ταυτόχρονα είπε, επανιδρύθηκε από τον Δήμαρχο Πάφου Χριστόδουλο Γαλατόπουλο ο Γυμναστικός Σύλλογος “Κόροιβος” το 1948 ο οποίος πήρε την θέση του “Κινύρα” .

O κ.Στενιώτης σημείωσε πως από το πρώτο έτος ίδρυσης του το Σωματείο Α.Π.Ο.Π. δημιούργησε ποδοσφαιρική ομάδα και γράφτηκε στη δύναμη της ΚΟΠ ως ομάδα Β’ Κατηγορίας με πρώτο προπονητή τον αείμνηστο Χρυσόστομο Χαμπιαουρίδη. Το Γήπεδο συνέχισε, στο οποίο αγωνιζόταν η ομάδα ήταν το Ιακώβειο Στάδιο μέχρι το 1982 το οποίο χρησιμοποιόταν για προπονήσεις και αγώνες και μετά οι αγώνες διεξήγαντο στο Παφιακό Στάδιο. Πρόσθεσε πως το πρωτάθλημα διεξαγόταν βάση περιφερειακού συστήματος Λεμεσού – Πάφου στο οποίο ελάμβαναν μέρος οι ομάδες του Άρη Λεμεσού, η Τουρκική ομάδα Τογάν Τιούρκ Πιρλιγή, ο Ανταίος Λεμεσού, ο Πανελλήνιος Λεμεσού, η Αμαθούς και ο Α.Π.Ο.Π.. Στην ομάδα τόνισε, του Α.Π.Ο.Π. υπήρχαν και αρκετοί Τουρκοκύπριοι όπως ο Ali Salih, Esref Arif, Mehmet Nail, Hasan Ahmet και άλλοι.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το Σωματείο είπε ο κ. Στενιώτης ύστερα από επίπονες προσπάθειες , κατάφερε το 1966 για πρώτη φορά στη Α’ Κατηγορία και για 19 χρόνια αγωνιζόταν στην Α κατηγορία. Ο υποβιβασμός στη Β Κατηγορία δεν πτόησε τον Α.Π.Ο.Π. και για αρκετές περιόδους ανέβαινε στην Α’ Κατηγορία αλλά και πάλι λόγω οικονομικών δυσκολιών και ανθρωπίνου δυναμικού και πολύ άσχημων γηπεδικών εγκαταστάσεων υποβιβαζόταν στη Β Κατηγορία.
“Συμβολή A.Π.Ο.Π. στον αγώνα της ΕΟΚΑ”

O κ. Στενιώτης ανέφερε πως η ιστορία του ΑΠΟΠ δεν εξαντλείται με τις συγκινήσεις που πρόσφερε στους φιλάθλους στα γήπεδα ( Ποδοσφαιρικός, κλασσικός αθλητισμός κλπ), αλλά και με τη συμβολή του στους Εθνικούς, κοινωνικούς και απελευθερωτικούς αγώνες. Μέλη και αθλητές του Σωματείου μας είπε, “ συμμετείχαν ενεργά στον ένοπλο αγώνα της ΕΟΚΑ και στη μαζική εξέγερση εναντίον της αποικιοκρατίας το 1955 – 59 , πολέμησαν για την αποτροπή της Τουρκικής εισβολής το 1963- 1964 ,αντιστάθηκαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 και έδωσαν την άνιση μάχη με τον Αττίλα τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974”.

Ακολούθως ο κ. Στενιώτης αναφέρθηκε σε ονόματα ηρώων μελών και αθλητών του Σωματείου όπως του Ευαγόρα Παλληκαρίδη , που ήταν αθλητής του Α.Π.Ο.Π. και απαγχονίστηκε στις 14.3.1957. Ο Ανδρέας Τσέλεπος μέλος του Α.Π.Ο.Π. που έπεσε μαχόμενος στις 14.2.1964 . Ο Δρ. Δημήτρης Μαυρογένης , μέλος του Α.Π.Ο.Π. που έπεσε στις 9.8.64, ο Κωστάκης Πενταλιώτης μέλος του Α.Π.Ο.Π.που έπεσε επίσης στις 9.8.63. Ακόμη ο Πανίκος Παστίδης μέλος του Α.Π.Ο.Π.που έπεσε στις 9.8.64 , ο Παύλος Μιχαηλάς μέλος του Α.Π.Ο.Π. που έπεσε στις 9.8.64 , ο Φειδίας Σοφοκλέους Στόκκος , αθλητής του Α.Π.Ο.Π. που έπεσε στις 15.7.74 , ο Σωτήρης Παπαλαζάρου ποδοσφαιριστής του Α.Π.Ο.Π. που έπεσε στι 20.7.74 και ο Γεώργιος Μ. Σάββα ποδοσφαιριστής του Α.Π.Ο.Π. που έπεσε στις 21.7.74.

“Πετόσφαιρα”

O Α.Π.Ο.Π. επίσης διατηρούσε πετοσφαιρική ομάδα αλλά λόγω οικονομικών δυσχερειών και αντιξοοτήτων , προς εκπλήρωση των μεγάλων στόχων και οραματισμών του, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το άθλημα της Πετόσφαιρας καθότι αγωνιζόταν στην περιοχή “Δασούδι” , σε ένα ανοικτό τσιμεντένιο χώρο όσο οι διαστάσεις του γηπέδου Πετόσφαιρας με ένα μικρό και αδύνατο προβολέα, και κάτω από αυτές τις συνθήκες το άθλημα εγκαταλείφθηκε και οι Πετοσφαιριστές εντάθηκαν στην ομάδα του Παφιακού.

Ο Α.Π.Ο.Π. συνέχισε, είχε αναπτύξει μεγάλες αθλητικές δραστηριότητες με αρκετές επιτυχίες κάτω από την αιγίδα της Τοπικής Επιτροπής Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Κύπρου. Στις τάξεις του είχε πέραν των 100 Αθλητών/Αθλητριών. Ο κ. Γιώργος Στενιώτης ανέφερε πως ο Α.Π.Ο.Π. διατηρούσε ομάδα Μουσικής με κανταδόρους που ελάμβαναν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις όπως το Καρναβάλι κλπ.

Πρώτο προπονητής ήταν ο Χρυσόστομος Χαμπιαουρίδης και το Γήπεδο που αγωνιζόταν η ομάδα ήταν το Ιακώβειο Στάδιο μέχρι το 1982 και μετά στο Παφιακό. Πήρε επίσης 5 φορές το Πρωτάθλημα Β΄Κατηγορίας το 1966,1971, 1973, 1977, και 1995 ,4 φορές βρέθηκε στα ημιτελικά Κυπέλλου το 1982, 1986, 1988 και 1998.

“ Προπονητές “
Προπονητές που πέρασαν από τον Α.Π.Ο.Π. μεταξύ άλλων, ήταν ο Αρσόφ, Νένωφ, Άσπρου , και ο Γιάννης Μαντζουράκης .
Ποδοσφαιριστές την δεκαετία του 1970 ήταν ο Βρυώνης, Σ. Στυλιανού, Κ. Ροδοσθένους, Πέτρος Ιωαννίδης, Σώζος Ανθίμου, Πούπουλος, Άνδρος Χριστοδούλου, Πολυνίκης, Μάριος Κκέλης, Χριστοφή, Ευροπίδου , Κέντρος, Αντωνάκης, Φοίβος Φωτίου, Πολυκάρπου, Αδάμος , Στελλάκης Παπαστυλιανού, Όμηρος, Πουλλαίδης, Δήμος, Μάριος, Μάνος, Σωκράτους, Ιωάννου , Πατούνας, Σελλάκης Παπαστυλιανού, Παπαντωνίου και Τσαπαλός. Στη δεκαετία του 1980 Αλαφογιάννης, Άνδρος Χριστοδούλου , Σώζος, Π. Χατζηζηνοβίου, Ζαρπετέας, Στέλιος Σοφοκλέους, Πετρόφ Μπεν, Κόκκινος.

Ακόμη παίκτες του Α.Π.Ο.Π. που έπαιξαν σε μεγάλες ομάδες ήταν Δημήτρης Ιωάννου ( Απόλλων, Ανόρθωση, Λ. Χατζιηλούκας ( ΑΠΟΕΛ) Στ. Σοφοκλέους ( Απόλλων) , ενώ πιο μεγάλα ονόματα ήταν οι Σαββάκης Στυλιανού και Κόκος Ροδοσθένους.

To 2000 o A.Π.Ο.Π . σεβόμενος την ιστορική του πορεία και ανταποκρινόμενος στους στόχους και σκοπούς του και την καθολική απαίτηση των παραγόντων της Πάφου και ευρισκόμενος στη Κατηγορία των Μεγάλων Α. Κατηγορία ενώνει τις δυνάμεις του με το Σωματείο “Ευαγόρας”Πάφου και ιδρύεται ένα νέο Σωματείο με την επωνυμία “Aθλητική Ένωση Πάφος “ με έμβλημα το θυρεό του Α.Π.Ο.Π. και στο μέσο την μορφή του Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Ο κ. Στενιώτης ανέφερε πως ο Α.Π.Ο.Π. συνεχίζει σαν Αθλητικός Πολιτιστικός Όμιλος Πάφου θέτοντας σαν υποχρέωση του να συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων του στη περαιτέρω ανάπτυξη και ποιοτική αναβάθμιση των πολιτιστικών και αθλητικών δρώμενων της πόλης και επαρχίας Πάφου.

Όπως ανέφερε ο κ. Στενιώτης το Σωματείο μετά την αναστολή Ποδοσφαιρικών δραστηριοτήτων απεφάσισε όπως δημιουργήσει Καλαθοσφαιρικά τμήματα. Έτσι το 2003 – 2004 δημιουργεί για πρώτη φορά Ακαδημία Παίδων. Το 2004- 2005 προχώρησε στη δημιουργία παιδικών τμημάτων και το 2005 – 2006 εκτός από παιδικά τμήματα δημιούργησε και τμήμα κορασίδων. Το 2006- 2007 δημιούργησε ομάδα Ανδρών , Εφήβων, Παίδων, Παμπαίδων και κορασίδων.

“Πετρίδειο Ίδρυμα “
Ο κ. Στενιώτης ευχαρίστησε το Πετρίδειο Ίδρυμα για την ετήσια συνεισφορά του στον Α.Π.Ο.Π. και συνεχάρη το Πετρίδειο Ίδρυμα που μέσα από τη δράση και τις δωρεές του, προσφέρει στην κοινωνία της Πάφου, στη νεολαία, στον αθλητισμό , στην παιδεία και τον πολιτισμό.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΤΡΙΔΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ