spot_img
spot_img
24.6 C
Paphos
Wednesday, October 20, 2021

Η Επιτροπή Προσφύγων ζητά διοικητική έρευνα του ΥΠΕΣ για ενέργειες του Δημάρχου Πάφου

   

Για έρευνα του Υπουργείου Εσωτερικών που αποδεικνύει τις «αυθαιρεσίες και τις παρεμβάσεις» του Δημάρχου Πάφου σε τουρκοκυπριακές περιουσίες στην πόλη, μίλησε σήμερα η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά.
Σε δηλώσεις μετά τη σημερινή συνεδρία, η κ. Κουκουμά είπε πως η Επιτροπή ζήτησε το κείμενο της έρευνας που έγινε από το Υπουργείο, όπως επίσης τις συστάσεις που έγιναν στον Δήμαρχο Πάφο, επικρίνοντας ταυτόχρονα ότι το ΥΠΕΣ απεκδύεται των ευθυνών του για προστασία των περιουσιών αυτών.

«Όλα όσα οι εκτοπισμένοι στην Πάφο, οργανωμένα σύνολα και άλλοι, κατάγγελλαν το προηγούμενο διάστημα σε σχέση με τις αυθαιρεσίες του Δημάρχου Πάφου για τις επεμβάσεις σε τουρκοκυπριακές περιουσίες αποδεικνύονται μέσα από τη διοικητική έρευνα που έχει γίνει από λειτουργό του Υπουργείου Εσωτερικών», ανέφερε στις δηλώσεις της η κ. Κουκουμά.
Όπως είπε, μπορεί ο κ Φαίδωνος «να φωνάζει σε όλους μας ότι λέμε ψέματα σε κάθε καταγγελία των βουλευτών αλλά και των πολιτών στην Πάφο, αλλά το πόρισμα αναφέρει ρητά και ξεκάθαρα ότι ο Δήμαρχος προχωρούσε σε έργα πριν ακόμη του παραχωρηθούν τα τεμάχια από τον κηδεμόνα διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών».

   

«Με λίγα λόγια, όταν ο Δήμαρχος έβρισκε ένα τεμάχιο που ήθελε, ξεκινούσε συνεργασίες και ακολούθως ζητούσε να του παραχωρηθεί το συγκεκριμένο τεμάχιο. Παράλληλα μέσα από την έρευνα διαφάνηκε ότι ο Δήμαρχος Πάφου, παράνομα χωρίς άδεια, χωρίς παραχώρηση, χωρίς απόφαση χωρίς οποιοδήποτε τη νομική κάλυψη προχωρούσε σε έργα και κατασκευές», είπε.
Η κ. Κουκουμά είπε πως όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία, ο Υπουργός Εσωτερικών του έστειλε επιστολή με αυστηρές συστάσεις και ότι για μία δε περίπτωση, που προχώρησε σε κατεδάφιση περίφραξης στον Μούτταλο, το Υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσει σε καταγγελία στην Αστυνομία.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Παράλληλα, επέκρινε το ΥΠΕΣ ότι «προχωρεί και σε μία απαράδεκτη εξίσωση ευθυνών μεταξύ των εκτοπισμένων στους οποίους έχουν παραχωρηθεί τουρκοκυπριακές περιουσίες και της αυθαιρεσίας και των παρανομιών του Δημάρχου Πάφου».
«Δηλαδή», είπε, «αναφέρει από τη μία τις παρανομίες του κυρίου Φαίδωνος και από την άλλη αναφέρει ότι όποιοι πρόσφυγες έχτισαν στις περιουσίες τους παράνομα γκαράζ οι άλλες κατασκευές και τους εξισώνει στην ουσία και καλεί με αυτόν τον τρόπον τον Δήμαρχο Πάφου ως πολεοδομική αρχή να συνεχίσει να μπαινοβγαίνει τις τουρκοκυπριακές περιουσίες κατά το δοκούν και να κατεδαφίζει».

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές

Όπως είπε, μέσα από την παρουσίαση σήμερα της έρευνας του, «το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ουσιαστικά το ίδιο απεκδυθεί όλες τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες που του έχουν ανατεθεί ως κηδεμόνα των τουρκοκυπριακών περιουσιών».
Είπε ακόμη ότι πέραν από την υπόθεση για την οποία έγινε καταγγελία στην Αστυνομία, για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις στις οποίες ο Δήμαρχος «έβαλε μπροστά τις μπουλντόζες χωρίς κανένα διάταγμα από δικαστήριο και χωρίς τη συναίνεση του κηδεμόνα διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών το Υπουργείο Εσωτερικών δεν φαίνεται ενδιαφέρεται».
«Σήμερα παρά τις συστάσεις και παρά την έρευνα, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέχεται και δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε καμία ενέργεια, την ώρα που ο Δήμαρχος προχωρεί σε έργα τα οποία ακόμα δεν έχει υπογραφεί σύμβαση παραχώρησης τους», πρόσθεσε.

Η Επιτροπή, πρόσθεσε η κ. Κουκουμά ζήτησε όπως η έρευνα αποσταλεί στην Επιτροπή, αλλά και την επιστολή που έχει σταλεί στο Δήμο με τις παρατηρήσεις, καθώς και την επιστολή που απεστάλη για να εξεταστεί τι καταγγελία έγινε.

Καταλήγοντας, η κ. Κουκουμά είπε πως «ένα από τα προβλήματα που έχουμε στην Πάφο είναι το γεγονός ότι η Αστυνομία, όταν πηγαίνουν πρόσφυγες να καταγγείλουν τα γεγονότα με τις παρεμβάσεις και τις επεμβάσεις του Δημάρχου εντός των περιουσιών που τους έχουν παραχωρηθεί νόμιμα, δεν αναλάμβανε αυτές τις καταγγελίες και το υποδείξαμε και ο ίδιος ο Υπουργός όταν παρέστη στη συνεδρία είπε ότι αυτά είναι αρμοδιότητα της Αστυνομίας και θα πρέπει κάποιος να αποτείνεται στην Αστυνομία».

Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img