20.9 C
Paphos
Thursday, February 29, 2024

Η επικοινωνία της Πολιτικής και η πολιτική της Επικοινωνίας- Για υποψήφιους και μη

Για να έχω την έξωθεν καλή μαρτυρία των πιο κάτω ξεκαθαρίζω από την αρχή ότι οι απόψεις μου για το θέμα δεν προκύπτουν από το ακαδημαϊκό μου υπόβαθρο αλλά είναι καθαρά εμπειρικές, πηγάζουν μέσα από την καθημερινή τριβή μου με την αρθρογραφία, τα Μέσα Ενημέρωσης, την προσωπική επικοινωνία με τους υποψηφίους και τα επιτελεία τους αλλά σχετίζονται και με την εως τώρα ενασχόλησή μου με τα κοινά, είτε ως υποψήφιος βουλευτής το 2016 είτε ως δημοσιογράφος χθες (από το 1999), σήμερα και αύριο. Μεταξύ άλλων σε αυτή την προεκλογική περίοδο, που είναι σαφώς αλλιώτικη από τις προηγούμενες, διαπιστώνω ότι πλέον μεγάλο μέρος της επικοινωνίας διεξάγεται μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ).

Τα ΜΚΔ είναι εργαλείο στην προσπάθεια των υποψηφίων αλλά και των κομμάτων να φτάσουν το μήνυμά τους στον τελικό αποδέκτη που δεν είναι άλλος από τον ψηφοφόρο. Την ίδια στιγμή είναι ευκαιρία και για τον ίδιο τον εκλογέα να “μελετήσει” με την ησυχία του, αν πραγματικά το θελήσει, τι επιδιώκει ο καθένας να του πει. Με αυτή την “διακριτική απόσταση” και η μια πλευρά και η άλλη έχουν να κερδίσουν. Αφενός οι υποψήφιοι και τα κόμματα στην εποχή της γρήγορης πληροφόρησης και της Τεχνολογίας αλλά δυστυχώς και της απαξίωσης μπορούν να δημιουργήσουν περιεχόμενο με μηνύματα που στέλνονται ενίοτε φανερά και άλλοτε κρυπτογραφημένα. Οι ψηφοφόροι αφετέρου μπορούν από την “ασφάλεια” της οθόνης του κινητού ή του υπολογιστή τους “να ζυγίσουν” τον καθένα με τα δικά τους κριτήρια, δίχως να είναι πλέον υποχρεωμένοι να παρευρεθούν σε συνάξεις, κομματικές συγκεντρώσεις, λουκούλλεια δείπνα, καφέδες ή τα λεγόμενα…”προεκλογικά τσάγια”. 

Αποτελεί διαπίστωσή μου επίσης ότι σε αυτό το κομμάτι της επικοινωνίας που σήμερα ζούμε έγιναν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα άλματα. Προσαρμόστηκαν όλοι αμέσως. Ετοίμασαν συνθήματα, επέλεξαν χρώματα, βρήκαν hashtags, ετοίμασαν σελίδες, ιστοσελίδες, καταθέτουν προτάσεις και άλλα χίλια δυο που έχουν σκοπό να κερδίσουν στο τέλος της ημέρας την εμπιστοσύνη όσο το δυνατό περισσότερων ψηφοφόρων. Θεμιτό και τίμιο!

Η ταχύτητα σκοτώνει

Εκείνο όμως που κατά την εκτίμησή μου αποτελεί παραφωνία και ήταν και ο λόγος της ανάγκης που μου δημιουργήθηκε για να γράψω αυτό το κείμενο είναι οι ψεύτικες εικόνες που κάποιοι προσπαθούν να κτίσουν. Δυστυχώς αραιά και που, αν είσαι λίγο υποψιασμένος, εντοπίζεις και τέτοια φαινόμενα. Δεν θέλω να επεκταθώ περαιτέρω επί τούτου αν και θα μπορούσα να αραδιάσω πολλά παραδείγματα που δεν θα χωρέσουν στα δάκτυλα των δυο μου χεριών. Σκοπός μου ειλικρινά είναι είμαι ουσιαστικά ωφέλιμος. Τι θέλει να δει και να διαβάσει άραγε σήμερα ο ψηφοφόρος; Αυτό είναι το κεφαλαιώδες ερώτημα που πρέπει όλοι να απαντήσουμε ένα μήνα και κάτι πριν τις εκλογές. Ειλικρίνεια. Τόλμη. Τιμιότητα. Ομαδικότητα. Όραμα και πολλά άλλα που ο καθένας ιεραρχεί ως σημαντικά. Αυτά πιστεύω θέλουν να δουν και να ακούσουν οι ψηφοφόροι. 

Ειλικρίνεια ως προς τις επιδιώξεις του κάθενος από όσους διεκδικούν τη ψήφο μας. Τόλμη να ψέξουν τα κακώς έχοντα έστω και αν προέρχονται ακόμη και από τον προεκλογικό τους χώρο. Τόλμη να αναγνωρίσουν μια καλή πράξη του συνυποψήφιού τους. Πληθωρικότητα χαρακτήρα με την οποία θα μπορέσουν να δουν τον δίπλα τους (εντός ή εκτός κόμματος) ως συνυποψήφιο και όχι ως ανθυποψήφιο. Να μπορούν να του αναγνωρίσουν μια καλή πράξη, μια κίνηση ανθρωπιάς και να μην προσπαθήσουν να την προσπεράσουν ή ακόμη χειρότερα να την υποτιμήσουν. Να έχουν το επαρκές ανάστημα να πουν μπράβο, “ήταν σωστό αυτό που είπε, ήταν σωστό αυτό που έκανε και μακάρι να μπορούσαμε να το κάνουμε και εμείς”. Να κοιτάξουν το πρόβλήμα του δίπλα τους με αγάπη και κατανόηση και όχι με καιροσκοπισμό και έχοντας κατά νου την υφαρπαγή της ψήφου του. Να επιδείξουν σημάδια ομαδικότητας και να πείσουν ότι στα τοπικά ζητήματα είναι έτοιμοι απο τώρα να κάνουν συμπράξεις και συμμαχίες με ετερόκλειτες πολιτικές δυνάμεις για το κοινό καλό, για το όφελος της Επαρχίας και όχι μόνο για το όφελος του κόμματος τους. 

Το μυστικό για την επιτυχία, εκτιμώ, είναι η επικοινωνία της Πολιτικής να συνδυαστεί με την πολιτικής της Επικοινωνίας και μέσα από αυτές να βγαίνει αβίαστα η Αυθεντικότητα, η Αλήθεια, η Αγάπη, η Ειλικρίνεια, το Θάρρος, η Τόλμη, και όχι η αντιγραφή, η εμπάθεια, η ιδιοτέλεια ή το πρόσκαιρο και επιφανειακό ενδιαφέρον.     

Μάριος Ιγνατίου, αρχισυντάκτης PafosPress

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ