19.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Η επανένωση της Κύπρου και η Εκπαίδευση, θέμα συζήτησης στο πανεπιστήμιο Νεάπολις

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση επί του θέματος “η  επανένωση  της Κύπρου και η Εκπαίδευση”  διεξήχθη χθες στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις με οργανωτές το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, τον Όμιλο Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ) και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου.



​Εισαγωγή στο θέμα έγινε από το μέλος του ΔΣ του ΟΠΕΚ Γιώργο Παχύ ο οποίος είπε πως το θέμα επανήλθε και πάλι στο προσκήνιο, ίσως πιο έντονα από ποτέ με τη δημιουργία της Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση στα τέλη του περασμένου έτους και τη δραστηριοποίηση της εν λόγω επιτροπής εντός του 2016.

Όπως ανέφερε ο κ. Παχύς για πρώτη φορά στην πορεία του κυπριακού , αναγνωρίστηκε και επίσημα ο καίριος ρόλος της εκπαίδευσης ως προς την επίτευξη συμφιλίωσης ανάμεσα στις δύο κοινότητες, αλλά και η δυνατότητα εποικοδομητικής συμβολής της σε μια βιώσιμη και λειτουργική δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο κ. Παχύς εκτίμησε ότι η εκπαίδευση δεν θα λύσει από μόνη της το κυπριακό και πως το κυπριακό είναι ένα μακροχρόνιο δυσεπίλυτο πρόβλημα το οποίο θα λυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων , εκεί όπου θα φανούν και οι πραγματικές προθέσεις όλων των πλευρών.

Αυτό ωστόσο συνέχισε, που μπορεί να κάνει η εκπαίδευση είναι να προετοιμάσει τους πολίτες αυτού του νησιού για την επόμενη μέρα της λύσης.

Στην εισήγηση του ο Μιχαλίνος Ζεμπύλας  Αναπληρωτής Καθηγητής Επιστημών της Αγωγής στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρθηκε σε μια συνέντευξη στο BBC  της βραβευμένης Ινδής συγγραφέας Arundati  Roy  η οποία είχε απαντήσει με τα εξής λόγια , όταν ρωτήθηκε για τον εθνικισμό και την ιδεολογία του  “  Είμαι βαθιά καχύποπτη για τον εθνικισμό. Ανησυχώ  ιδιαίτερα για τις σημαίες. Τις βλέπω ως κομμάτια ρούχου που περιτυλίγουν τα μυαλά των ανθρώπων με μίσος για τους άλλους και έπειτα χρησιμοποιούνται ως σάβανο για να θάψουν αυτούς που τρέχουν να θυσιαστούν. Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ ευκολότερο να σπείρεις το μίσος και τις βόμβες, παρά να προσφέρεις παιδεία στους ανθρώπους”.

Tα πιο πάνω είπε ο κ. Ζεμπύλας θα μπορούσαν να συνοψίσουν, μέσα σε λίγα λόγια, τον ιδεολογικό ρόλο της Ελληνοκυπριακής πλευράς ως του κατεξοχήν μέσου εμπέδωσης εθνικής συνείδησης τα τελευταία 60 χρόνια.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ζεμπύλας είπε πως στην Κύπρο χρειαζόμαστε ένα συμβιβασμό, αν θέλουμε πραγματικά να επανενώσουμε την πατρίδα μας σημειώνοντας πως συμβιβασμός δεν σημαίνει να γονατίσει κάποια από τις δύο κοινότητες, αλλά σημαίνει να έχουμε φαντασία και ενσυναίσθηση , δηλαδή μια βαθιά  ικανότητα να φανταστούμε ότι θα μπορούσαμε να είμαστε στην θέση των εχθρών μας.

Εξάλλου στην εισήγηση του ο Παύλος Μ. Παύλου Δρ Σύγχρονης Ιστορίας και Ιστορίας της Εκπαίδευσης , στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο ανέφερε πως ελάχιστοι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για τον εθνικό ρατσισμό, και ακόμη πιο λίγοι για τον ρατσισμό μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Το ίδιο συνέχισε, γίνεται και με τα σεμινάρια του Υ.Π. για το ίδιο θέμα σημειώνοντας πως το κλειδί είναι η πολιτική βούληση.

Αν είπε αυτή δεν είναι σαφής και αποφασιστική, τα περισσότερα πράγματα πνίγονται, περνώντας από τα αλλεπάλληλα σουρωτήρια του Υ.Π.  της Εκκλησίας, των διευθυντών , των εκπαιδευτικών.

Ακολούθως αναφέρθηκε και στην προετοιμασία από τώρα για τη δημιουργία ενός κοινού συντονιστικού οργάνου, που να κρατά σε επαφή τα δύο εκπαιδευτικά συστήματα αλλά και να γίνει η προετοιμασία για αναδιάρθρωση της Τεχνικής  Επιτροπή για την Εκπαίδευση , ώστε να συνεχίσει αναβαθμισμένη το έργο της , τους επόμενους μήνες και μετά την πιθανή λύση.  Τέλος αναφέρθηκε στην δημιουργία παράλληλων μηχανισμών προώθησης του δικοινοτισμού στην εκπαίδευση.

Στην  εισήγηση του ο Νιαζί Κιζίλγιουρέκ Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου   ανέφερε πως χρειαζόμαστε ένα κοσμοπολίτικο εκπαιδευτικό σύστημα με την αρχαία ελληνική έννοια .

Επεσήμανε ακόμη πως πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί γιατί η ιστορία μας, μας διδάσκει ότι η παιδεία ουσιαστικά έχει την ευχέρεια ως ίδρυμα και ως σύστημα να κινητοποιήσει μάζες, όπως είπε.

Πρόσθεσε  μάλιστα, πως έχει τεράστια σημασία ποιοί είναι οι ελίτ των εκπαιδευτικών  , τι ρόλο παίζουν σε μια κοινωνία , τι διεκδικούν και πως ικανοποιούνται και οι ίδιοι.

Ο κ. Κιζιλγιουρέκ διερωτήθηκε μάλιστα πως διδάσκουμε ιστορία στην ομοσπονδιακή Κύπρο ή σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία χωρίς να παράγουμε μνησικακία, λέγοντας μάλιστα πως αυτό είναι το πιο βασικό. Αναφέρθηκε μάλιστα στις σφαγές του 1821 , στην οθωμανική αυτοκρατορία και τα λοιπά.Επεξήγησε μάλιστα πως ένα μάθημα μπορεί να διδαχθεί χωρίς να παράγει μνησικακία δηλώνοντας πως πρέπει να φύγουμε από τις προκαταλήψεις του καλού και του κακού. .

Ακολούθησε ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των εισηγητών και του παριστάμενου κοινού. Επί των αντικρουόμενων απόψεων προστέθηκαν μάλιστα σημαντικά επιχειρήματα από όλες τις πλευρές.

Τη συζήτηση συντόνιζε η Ελίζα Χριστοφόρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ