19.9 C
Paphos
Wednesday, February 28, 2024

Η αγριοτουλίπα Πολεμίου στο επίκεντρο Φεστιβάλ της κοινότητας

Όπως κάθε χρόνο από το 2000, έτσι και φέτος το χωριό Πολέμι της Πάφου, διοργάνωσε  το Φεστιβάλ Τουλίπας.


Ντόπιοι και ξένοι επισκέφτηκαν σήμερα την όμορφη κοινότητα με τις  καταπράσινες εκτάσεις της με φόντο το άγριο κατακόκκινο λουλούδι την τουλίπα.

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Πολεμίου Χαράλαμπος Ιωάννου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως βασικός  στόχος της διοργάνωσης είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου για την προστασία και διατήρηση της αγρίας τουλίπας .

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η κοινότητα- όπως είπε- έχει το προνόμιο να αποτελεί τη μοναδική παγκυπρίως περιοχή όπου φύεται η τουλίπα.

Σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη Πολεμίου η  εκδήλωση έχει πάρει πρωτοποριακό χαρακτήρα δίδοντας και τα σωστά μηνύματα για την προστασία του λουλουδιού.

Ο  Κοινοτάρχης Πολεμίου, Χαράλαμπος Ιωάνου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως  η άγρια τουλίπα ευδοκιμεί την άνοιξη σε αγροτικές περιοχές της κοινότητας και προσφέρει ένα φανταστικό θέαμα, προσθέτοντας πως η  ζωή της διαρκεί τρεις εβδομάδες  από τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

Ο κ. Ιωάννου ίπε ότι στα σχέδια  για την ανάπλαση του Μετοχίου εγκρίθηκε η “ βιόσφαιρα”  για την εξάπλωση της τουλίπας και την καλλιέργεια της .

Το ετήσιο Φεστιβάλ Τουλίπας, που πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μετόχι», στο Πολέμι περιλάμβανε καλλιτεχνικό πρόγραμμα και έκθεση τουλίπας, ενώ οι επισκέπτες που κάθε χρόνο αυξάνονται είχαν την  ευκαιρία να περπατήσουν στη φύση και να απολαύσουν τη μαγεία του πρασίνου και της άγριας τουλίπας.

Το φεστιβάλ διοργανώνουν το Κοινοτικό Συμβούλιο Πολεμίου και το σωματείο «Φίλοι της Τουλίπας».

Μιλώντας εξάλλου στο ΚΥΠΕ ο  Πρόεδρος  του Συνδέσμου Φίλων Τουλίπας Αντώνης Νικάνδρου, ανέφερε πως η   άγρια τουλίπα που αποτελεί ένα από τα σπανιότερα και ωραιότερα ενδημικά φυτά της Μεσογειακής χλωρίδας  απειλείται προς εξαφάνιση, λόγω της οικιστικής ανάπτυξης.

Η εκδήλωση τελούσε  υπό την αιγίδα της Επάρχου Πάφου Μαίρης Λάμπρου η οποία παρατήρησε πως το φυσικό περιβάλλον και συγκεκριμένα η χλωρίδα του τόπου μας , είναι μια πολύτιμη κληρονομιά, μοναδική στον κόσμο και εκτίμησε πως αποτελεί εθνικό καθήκον να την προστατεύσουμε.

Η τουλίπα έχει συμπεριληφθεί στα σχέδια της αναβάθμισης του Μετοχίου Πολεμίου, με τη δημιουργία τεχνητού οικοσύστηματος, δήλωσε η Έπαρχος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τουλίπας .

Η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου σε συνεργασία με τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως είπε, προωθεί το θέμα της αποκατάστασης και αναβάθμισης του Μετοχίου Πολεμίου.Επιπρόσθετα ανακοίνωση, πως υποβλήθηκε η αίτηση στην Μονάδα Ευρωπαϊκών ταμείων για την χρηματοδότηση ανακατασκευής του Μετοχίου το οποίο θα χρησιμοποιείται περιφερειακά ως πολιτιστικό κέντρο.

Σημειώνεται πως το Μετόχι, έχει ανακηρυχθεί Αρχαίο Μνημείο Β Πίνακα.

Πρόσθεσε πως το προωθούμενο έργο του Μετοχίου θα περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους με παραδοσιακή τέχνη, ενώ η προκαταρκτική εκτίμηση για το έργο αυτό είναι της τάξης του 1.000.000 ευρώ.

Η κ. Λάμπρου είπε πως θα γίνεται επιτόπου εκπαίδευση στην καλλιέργεια των φυτών αυτών και από ενδιαφερόμενους περιηγητές, καθώς και διάθεση των φυτών.

Η Έπαρχος Πάφου είπε ακόμη, πως γίνεται προτροπή για κάποιες γεωργικές ασχολίες και χρήση κάποιων ψεκασμάτων να αποφεύγεται η αλόγιστη χρήση τους και ο ψεκασμός να γίνεται με κάποια επιτρεπόμενα είδη.

Ο Χριστάκης Δημητρίου, Διευθυντής του Δημοτικού σχολείου Πολεμίου ανέφερε πως οι μαθητές της κοινότητας έχουν κάνει και φέτος πάρα πολλές κατασκευές με θέμα την τουλίπα. Τα έσοδα πώλησης των κατασκευών θα διατεθούν για τους άπορους μαθητές και για διάφορες ανάγκες του σχολείου.

Οι κατασκευές περιλάμβαναν  πίνακες, πόστερ, τρισδιάστατες κατασκευές, τουλίπες ζωγραφισμένες πάνω σε βότσαλα, σε φαναράκια και σε λαμπάδες.

Οι διοργανωτές εξέφρασαν την  ικανοποίηση τους για την προσέλευση του κοινού, δηλώνοντας πως αυτό αποδεικνύει την ευαισθητοποίηση των πολιτών στα περιβαλλοντικά θέματα. 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ