21.9 C
Paphos
Thursday, May 16, 2024

Γιορτάζει την 2η Μαϊου η Αγία Ματρώνα στην Τοξεύτρα

Το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Ματρώνας που βρίσκεται στην περιοχή Τοξεύτρας στην Πέγεια, και που κτίστηκε μετά από τάμα δύο νέων παιδιών, θα βάλει τα γιορτινά του και φέτος στις 2 Μαΐου.Η  πρωτοβουλία της Μαρίας και του Ανδρέα αγκαλιάζεται κάθε χρόνο και περισσότερο  από όλον τον κόσμο και δίνει ελπίδα. Πέρσι δεν γιορτάστηκε η ονομαστική της Αγίας Ματρώνας λόγω της πανδημίας.
Πλήθος πιστών  αναμένεται να συρρεύσουν και φέτος στον  πανηγυρικό εορτασμό της εκκλησίας της Αγίας Ματρώνας που βρίσκεται στην περιοχή Τοξεύτρας στην Πέγεια στην παρουσία του  Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου κ. Τυχικού. Ο εσπερινός θα τελεστεί το απόγευμα στις 18:30 της 1ης Μαϊου και στις 2 Μαϊου ημέρα της εορτής της Αγίας Ματρώνας θα τελεστεί το πρωί στις 06:30 θεία λειτουργία .
 Το μικρό εκκλησάκι βρίσκεται σε μια πανοραμική τοποθεσία στην περιοχή της Τοξεύτρας στην Πέγεια και κτίστηκε με την πρωτοβουλία ανθρώπων που ευεργετήθηκαν από την Αγία Ματρώνα αλλά και με την έμπρακτη στήριξη του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου.
 Το μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται σε ύψωμα κτίστηκε μετά την πρωτοβουλία δύο νέων παιδιών της Μαρίας Αερινιώτη και του Ανδρέα Αθανασιάδη.
 Η Μαρία πολιτικός μηχανικός 37 ετών σήμερα, διαγνώσθηκε πριν μερικά χρόνια με λευχαιμία η οποία θεραπεύτηκε εδώ και καιρό. Μετά από αυτή την περιπέτεια υγείας της κατάφερε να δημιουργήσει τη μικρή εκκλησία.
Η Μαρία Αερινιώτη έμαθε για την Αγία Ματρώνα όταν ένας πνευματικός την επισκέφτηκε στο Νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν στην Αγγλία και της δώρισε την εικόνα της. Από τότε την έχει μαζί της στην ψυχή της και στην καρδιά της.
Ο Ανδρέας και αυτός αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα στη ζωή του ενώ με τη Μαρία γνωρίστηκαν μέσω κοινού γνωστού μετά τη διάγνωση της στο Νοσοκομείο.
Τα δύο παιδιά μπορεί να ταλαιπωρήθηκαν ωστόσο κατάφεραν να δημιουργήσουν την μικρή και όμορφη εκκλησία με τη συμβολή του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου.
Η Αγία Ματρώνα γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίουτου 1881 στο χωριό Σέμπινο στη Ρωσία, τυφλή εκ γενετής και πέθανε το 1952.
Από 6 ετών της είχε δοθεί το προορατικό και διορατικό χάρισμα. Γνώριζε τις ασθένειες των ανθρώπων, τι προβλήματα είχαν, τις αμαρτίες τους, τι θα συνέβαινε στον καθένα κι έτσι τους συμβούλευε, τους προειδοποιούσε και τους γιάτρευε.
Στην ίδια ηλικία, μια φορά έβγαλε το σταυρό από πάνω της και η μητέρα της την μάλωσε. Τότε η Ματρώνα είπε: «Μητέρα μου, γιατί με μαλώνεις; Εγώ έχω το δικό μου σταυρό». Πράγματι, επάνω στο στήθος της είχε ένα εξόγκωμα σε σχήμα σταυρού.
Η Αγία Ματρώνα προφήτευσε την επανάσταση των Μπολσεβίκων, την πτώση των Τσάρων και την επάνοδο της Ορθοδοξίας στη Ρωσία. Είναι μία σύγχρονη Αγία Ρωσίδα και η αγάπη των Ρώσων γι’ αυτήν είναι τόσο μεγάλη, που μετέφεραν την αγάπη τους και στους Κυπρίους, οι οποίοι έκτισαν στην Πέγεια το ναό της
“Μητροπολίτης Πάφου”
Ο Μητροπολίτης Πάφου σε δηλώσεις του είχε αναφέρει πως η Αγία Ματρώνα είναι μια σύγχρονη Αγία Ρωσίδα που απεβίωσε το 1952.
Γεννήθηκε ανέφερε ο Πάφου Γεώργιος, χωρίς μάτια, αόμματη και υπέφερε στην ζωή της τόσο λόγω της αναπηρίας της αλλά και λόγω του ότι την κορόιδευαν και οι συνομήλικοι της.
Εντούτοις συνέχισε, αξιώθηκε από το Θεό να κάνει πολλά πράγματα και με την υπομονή της και την αγάπη της σημείωσε, στήριξε πάρα πολλούς.
Η αγάπη των Ρώσων γι’ αυτή την Αγία πρόσθεσε, είναι μεγάλη, για αυτό και μετέφεραν και την αγάπη τους σε Κυπρίους οι οποίοι έκτισαν στη τοξεύτρα το ναό της .
Σημειώνεται πως ο χώρος για την ανέγερση του ναού έχει παραχωρηθεί από την Εκκλησία με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου.
Το μικρό εκκλησάκι επισκέπτονται καθημερινά πιστοί από όλες τις περιοχές της Κύπρου αλλά και ξένοι κυρίως Ρώσοι.

Σύμφωνα με την Εκκλησιαστική Επιτροπή της Οσίας της Αόματος θα ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας για την ασφάλεια των πιστών.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ