13.9 C
Paphos
Monday, December 4, 2023

Γιατι απαιτείται άμεση επαναφορά του προγράμματος πολιτογραφήσεων; 100 επαγγέλματα επηρεάζονται

Η διακοπή του προγράμματος πολυτογραφήσεων μπορεί υπό τις περιστάσεις να κρίθηκε επιβεβλημένη από την Κυβέρνηση, ένεκα και των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις Al Jazeera, εντός και εκτός Κύπρου, οι παρενέργειες όμως που προκαλεί η απόφαση αυτή αλλά κυρίως οι παρενέργειες που στο εγγύς μέλλον έρχονται θα έχουν ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην Οικονομία μας.

Προτού αναλύσουμε την θέση μας να διευκρινήσουμε για πολλοστή φορά ότι φυσικά τασσόμαστε ενάντια στην κακοδιαχείρηση, την εκμετάλλευση ή την κάθε έκνομη πράξη που μπορεί να προέκυψε από τη διαδικασία εξασφάλισης ενός διαβατηρίου, κυρίως σε πρόσωπα ελεγχόμενα για τις δραστηριότητές τους. Πολύ δε περισσότερο τασσόμαστε ενάντια στις κακές πρακτικές που ακολουθούνταν και που μερικώς είδαν το φως της δημοσιότητας, οι οποίες φυσικά εκθέτουν ανεπανόρθωτα την πατρίδα μας διεθνώς.

Στο διαταύτα όμως και επειδή μάθαμε σε αυτό τον τόπο να μιλάμε για Οικονομία αλλά να μην την προσδιορίζουμε, σχεδόν ποτέ, είναι καλά να αναλογιστούμε τι ακριβώς σημαίνει για το κάθε νοικοκυριό η καταστροφική αυτή απόφαση.

Η ταχύτητα σκοτώνει
https://pafospress.com/wp-content/uploads/2023/12/The-300-of-altamira-728x90-1.gif

Στη δική μας αντίληψη μεταφράζεται σε άμεση ή μακροπρόθεσμη απώλεια εισοδήματος για όλη την Κύπρο, ωμά και σταράτα.

Πως κάθε νοικοκυριό στην Κύπρο όμως θα απωλέσει εισόδημα από την απόφαση αυτή;

Αλήθεια διερωτηθήκαμε ποτέ πως με μια Τουριστική Βιομηχανία η οποία βρίσκεται στην ναφθαλίνη λόγω της πανδημίας τι άλλο μπορούσε να στηρίξει την Κύπρο; Ο τομέας της ανάπτυξη Γης φυσικά που ήταν άμεσα συνδεδεμένος με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων.

Με μια πρόχειρη έρευνα διαπιστώσαμε ότι από την πιθανή αναστολή εργασιών στην Οικοδομική Βιομηχανία και την ανέγερση κατοικιών ή άλλων μονάδων επηρεάζονται πάνω κάτω 100 επαγγέλματα. 100 επαγγέλματα τα οποία με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν ή είχαν σχέση με τα ακίνητα, την κατασκευή τους, πώλησή τους, τη συντήρησή τους, τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται για όσους τα αγοράζουν σε μια ακτίνα πολλών χιλιομέτρων.

Διερωτηθήκαμε ποτέ πως θα μπορέσει ο πελεκάνος, ο σιδεράς, ο οικοδόμος, ο υδραυλικός, ο ελαιοχρωματιστής, ο αρχιτέκτονας, ο πολιτικός μηχανικός (μερικά από τα πιο άμεσα επηρεαζόμενα) να βγάλει μεροκάματο και να πάρει στο σπίτι του τα απαιτούμενα αν αύριο το πρωί τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σταματήσουν; (Ενδεικτικά διαβάστε στο τέλος του άρθρου μια λίστα με τα άμεσα και τα έμμεσα επαγγέλματα που επηρεάζονται από ένα τέτοιο ενδεχόμενο).

Σε όλες αυτές τις οικογένειες, ποιος θα απολογηθεί;

Μπορεί η παραίτηση ενός ή δυο βουλευτών ή/και το συγγνώμη ενός δικηγόρου ή ενός κτηματομεσίτη να είναι το βάλσαμο στην πληγή που αφήνει πίσω της αυτή η απόφαση; Η απάντηση είναι πως σίγουρα όχι.

Η κυβέρνηση, όποια και αν είναι, είτε η ίδια αν δεν παραιτηθεί είτε η επόμενη αν παραιτηθεί η παρούσα θα πρέπει να επανεξετάσει άμεσα το ενδεχόμενο επαναφοράς του προγράμματος. Ενός προγράμματος που μπορεί να απέφερε σε κάποιους τα τελευταία χρόνια κέρδη ή και υπερκέρδη έθρεψε όμως εδώ και πάνω από 10 χρόνια μια ολόκληρη χώρα, στήριξε μια Οικονομία η οποία έχει τις αδυναμίες και τις παθογένειες της.

Όπως ο καθένας μας αντιλαμβάνεται οι επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές αφού κανένας δεν θα μείνει ανεπηρέαστος από ένα ντόμινο κατάρρευσης. Ούτε καν ο Δημόσιος Τομέας ο οποίος μπορεί να μοιάζει άτρωτος δεν είναι όμως και αυτό το ξέρουν καλύτερα από όλους οι εργαζόμενοι σε αυτόν που τα τελευταία χρόνια είδαν τις απολαβές τους να συρρικνώνονται ανησυχητικά.

Αν μάλιστα όλο αυτό συνδυαστεί με την πανδημία, η οποία ήρθε και δεν ξέρουμε ούτε αν θα φύγει ούτε πότε θα φύγει τότε μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί πως αν δεν αλλάξουν άρδην τα δεδομένα η επόμενη περίοδος προδιαγράφεται ζοφερή.

Σε αυτά πρέπει να εστιάσουν τα κόμματα (ενόψει και τον επικείμενων Βουλευτικών εκλογών), να ενώσουν δυνάμεις, να στοχοπροσηλωθούν και με εθνικό σχεδιασμό (έστω μια φορά) μακριά από μικροπολιτικές προσεγγίσεις να διεκδικήσουν με την στήριξη και των ευρωπαίων εταίρων τους (στο Ευρωκοινοβούλιο) την επαναφορά και αυστηρή εποπτία από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς ενός νέου προγράμματος πολιτογραφήσεων που θα είναι σωστά δομημένο, ελεγχόμενο και δεν θα αποτελεί κερκόπορτα για την μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια της ΕΕ.

Η μακρά λίστα των επαγγελμάτων που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από την απόφαση αυτή

Αρχιτέκτονες, Πολιτικοί Μηχανικοί, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Ηλεκτρομηχανολόγοι, Τοπογράφοι, Ηλεκτρολόγοι, Οικοδόμοι Ελαιοχρωματιστές, Κατασκευαστές Κήπων, Κηπουροί, Υδραυλικοί, Οδηγοί ταξί, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, Υπάλληλοι Υπεραγορών, Φούρνων, Φρουταριών, εστιατορίων, Γραφίστες, Διακοσμητές, Πωλητές επίπλων, Καταστήματα οικιακών συσκευών, Ειδικοί πληροφορικής, Λογιστές, Διαφημιστικές εταιρείες, εκδοτικοί οίκοι, ΜΜΕ, Δικηγόροι/Νομικοί, Επιμετρητές ποσοτήτων, Κατασκευαστές αλουμινίων, πελεκάνοι, κατασκευαστές πισίνων, καθαριστές πισίνων, Κατασκευαστές γυψοσανίδων και ψευδοταβάνων, Πωλητες κουρτίνων και συστημάτων σκίασης, κλειδαράδες, μάγειρες, γκαρσόνια, μαρμαροτεχνίτες, υπηρεσίες καθαριότητας, συγκολλητές, σιδεροκατασκευαστές, τεχνικοί ανελκυστήρων, καταστήματα πώλησης υλικών αρδεύσεως, εταιρείες πώλησης νερού ή φίλτρων νερού, τεχνικοί διαδικτύου, μηχανοδηγοί, επιχειρήσεις πώλησης οικοδομικών υλικών, τορναδόροι, γραμματειακό προσωπικό, φύλακες ασφαλείας, ​Οδηγοί λεωφορείων, καταστήματα ρούχων, χρυσοχοεία, καταστήματα σουβενίρ, Σχολεία, Φροντιστήρια, Φορολογίες στους δήμους (σκυβάλων, νερού, άλλων υπηρεσιών), Πωλητές αυτοκινήτων, Μηχανικοί αυτοκινήτων, Ηλεκτρολόγοι αυτοκινήτων, Πρατήρια βενζίνης, Αγοραπωλησίες ακινήτων, Κτηματομεσίτες, Τράπεζες και τραπεζικές υπηρεσίες, ΑΗΚ, Εταιρείες τηλεφωνίας, εταιρείες πώλησης υαλιού, Εταιρείες πώλησης χημικών και λιπασμάτων για κήπους, εταιρείες πώλησης κινητών, κτηνίατροι, Περίπτερα, καφετέριες, ξενοδοχεία, ξενοδοχειακές μονάδες, επαύλεις ή διαμερίσματα, ανθοπωλεία, κλινικές, ιατροι, νοσηλευτές, χημικοί, κομμωτήρια, αισθητικοί γυμναστήρια, νύχια, ελαστικά αυτοκινήτων, νηπιαγωγεία, ψησταριές, ταχυφαγεία, κρεοπωλεία, εταιρείες λιανικού εμπορείου κλπ.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ