9.9 C
Paphos
Sunday, January 29, 2023

Για πρώτη φορά στην Κύπρο! Το Νηπιαγωγείο Κισσόνεργας δημιούργησε ντοκιμαντέρ «Αγγίζοντας τη Λευτεριά»

Στις 11 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο «Αττικόν», του Δήμου Πάφου, η 1η κινηματογραφική προβολή του ντοκιμαντέρ «Αγγίζοντας τη Λευτεριά».

Ένα ντοκιμαντέρ, που αφορούσε τη ζωή και τη δράση των δύο ηρώων της κοινότητας του Γεώργιου Μιχαήλ και του Χρίστου Κκέλη. Οι μικροί μαθητές του νηπιαγωγείου, υπό την καθοδήγηση της διευθύνουσας Ελένης Παπακυριακού, απέδωσαν ελάχιστο φόρο τιμής στους δύο ήρωες μεταφέροντας στη μεγάλη οθόνη τη ζωή και τη δράση των δύο ηρώων.


Η αξιέπαινη αυτή προσπάθεια για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ τεκμηρίωσης, έγινε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Καταγράφουμε τη μνήμη για τους ήρωες που έχασαν τη ζωή τους στους αγώνες 1955-59», τo οποίo διοργάνωσε το Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Αξίζει να τονιστεί, ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που παιδιά Νηπιαγωγείου στην Κύπρο συμμετείχαν στo συγκεκριμένο πρόγραμμα και με το αποτέλεσμα που κατάφεραν απέσπασαν πολλά βραβεία σε μαθητικούς Παγκύπριους και Πανελλήνιους διαγωνισμούς.

Η προσπάθεια αυτή υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της διευθύνουσας Ελένης Παπακυριακού, η οποία με την καθοδήγηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου και συγκεκριμένα των δύο υπεύθυνων του Προγράμματος της Άννας Τσίαρτα και της Μαριάννας Ιωάννου, κατάφερε να συντονίσει και να υλοποιήσει το όλο εγχείρημα.


Το παρόν ντοκιμαντέρ «Αγγίζοντας τη Λευτεριά» έχει διαμορφωθεί με τρόπο ώστε τα παιδιά, διερευνώντας το παρελθόν, να μάθουν εμπειρικά την ιστορία του τόπου τους και συγκεκριμένα την ιστορία του αφανή μαθητή ήρωα Γεώργιου Μιχαήλ και του ήρωα Χρίστου Κκέλη, ανακαλύπτοντας παράλληλα σημαντικά στοιχεία για τη ζωή και τη δράση τους. Τα παιδιά δραστηριοποιήθηκαν με διάφορους τρόπους, κάνοντας συνεντεύξεις σε συγγενείς και συναγωνιστές των ηρώων, διεξήγαγαν έρευνα, συνέλλεξαν φωτογραφικό υλικό, έφτιαξαν ζωγραφιές, απήγγειλαν ποιήματα, αφηγήθηκαν και δραματοποίησαν τα όσα έμαθαν.


Στην προσπάθεια της αυτή, η κυρία Παπακυριακού, συνεπήρε μαζί της τους μαθητές του σχολείου, τους συγγενείς των ηρώων Γεώργιου Μιχαήλ και Χρίστου Κκέλη, τις εκπαιδευτικούς του νηπιαγωγείου Ροδούλα Ιωάννου και Άντρη Ευσταθίου, τον πρόεδρο του ΣΓΚ Νεόφυτο Κωνσταντίνου, τη φιλόλογο Μαρία Πέτρου, τον Σύνδεσμο Γονέων και Κηδεμόνων, τους γονείς των μαθητών του νηπιαγωγείου, τους κατοίκους της κοινότητας, τις συνοδούς Βαλεντίνα Θεοφίλου και Μαρίνα Κωστέρη καθώς και τις βοηθούς Μάρω Αγαθοκλέους και Βούλα Μιχαήλ.


Στις ομιλίες τους, τόσο ο Πρώτος Λειτουργός εκπαίδευσης κ.Δημήτρης Μικελλίδης, όσο και η προϊσταμένη του Τεχνολογικού τομέα του Π.Ι. κ. Χριστίνα Παπασολωμόντος καθώς και οι υπεύθυνες κ.Άννα Τσιάρτα και η κ. Μαριάννα Ιωάννου εξήραν το έργο του Νηπιαγωγείου και συνεχάρησαν την κυρία Παπακυριακού για την εξαιρετική δουλειά. Τόνισαν ακόμη, πως ήταν πολύ συγκινητική η προσπάθεια των μικρών παιδιών και συνεχάρησαν γενικότερα το Νηπιαγωγείο για την έντονη δράση του, τη συμμετοχή του σε διάφορους διαγωνισμούς και τη νικηφόρα έκβαση των περισσότερων προσπαθειών τους.


Ο πρόεδρος του ΣΓΚ, και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νηπιαγωγείων Πάφου, δήλωσε ότι το Ντοκιμαντέρ αυτό, το οποίο έγινε με πολλή κόπο και μεγάλη προσπάθεια, έφερε πολλές βραβεύσεις στο Νηπιαγωγείο γεγονός, που κάνει τους γονείς ιδιαίτερα υπερήφανους. Υπερήφανους, γιατί τα παιδιά μέσα από τη συμμετοχή τους σε αυτό έμαθαν για τους ήρωες του χωριού τη ζωή και τη δράση τους αλλά και γιατί δημιουργήσαν ένα έργο, φόρο τιμής και διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης. Ανέφερε ακόμη ότι οι δύο ήρωες της κοινότητας Χρίστος Κκέλης και Γεώργιος Μιχαήλ, είχαν έντονη δράση στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ, και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Κύπρου.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης κ.Δημήτρης Μικελλίδης,η Επιθεωρήτρια Προδημοτικής Εκπαίδευσης κ.Χριστίνα Κοσμά,η Προϊστάμενη του τεχνολογικού τομέα του Π.Ι.Κ. κ.Χριστίνα Παπασολωμόντος, και οι υπεύθυνες του καταγράφουμε την μνημη κ.Άννα Τσιάρτα και Μαριάννα Ιωάννου,ο Δήμαρχος Πέγειας κ.Μαρίνος Λάμπρου, ως εκπρόσωπος της εκκλησίας ο Οικονόμος Κυριάκος Ι.Τρύφωνος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Νηπιαγωγείων Πάφου κ.Νεόφυτος Κωνσταντίνου, εκπρόσωπος του Σ.Γονέων του Δ.Σ.Κισσόνεργας ο κ.Γιαννίκκος Γιώργος, η διευθύντρια του Δ.Ν.Άγίου Στεφάνου κ.Άρτεμις Ανδρέου,οι συγγενείς των ηρώων κ.Ελένη Μιχαήλ, η οποία ταξίδεψε από τον Καναδά για την εκδήλωση, η Κυριακού Μιχαήλ και Σωτηρία Μιχαήλ με τα παιδιά τους ,κ.Μίλτος Κκέλης με τα παιδιά του και κ.Έλενα Κκέλη.

Ο συναγωνιστής του ήρωα Χρίστου Κκέλη Χρίστος Δημητριάδης τα παιδάκια του Νηπιαγωγείου και οι μαθητές που συμμετείχαν στο ντοκιμαντέρ με τους γονείς και τους συγγενείς τους.
Χορηγοί της συγκεκριμένης βραδιάς ήταν ο Δήμος Πάφου με την παραχώρηση του πολυχώρου Αττικόν, το Κτήμα Άλασσος, το Coffee Island, οι φούρνοι Παπαντωνίου, ο Αυγουστής Αυγουστή, ο Γιώργος Μιχαηλίδης, το φυτώρια Χριστάκης Ιακώνου, το Ανθοπωλείο Κισσός, το Iordanous Supermarket και το Bay Side Kiosk και ο Σύνδεσμος Γονέων του Δ.Ν.Κισσόνεργας.
Φαίνεται ότι, για το Νηπιαγωγείο της Κισσόνεργας «Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει αλλά μια φωτιά που πρέπει να ανάψει»! Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους για την προσπάθειά τους αυτή!


Σύνδεσμος για το Ντοκιμαντέρ:
https://paragoges.pi.ac.cy/?video=813

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ