18.9 C
Paphos
Thursday, December 8, 2022

ΓεΣΥ: Στο μικροσκόπιο άλλες 12 καταγγελίες για γιατρούς

Στο μικροσκόπιο των αρμόδιων εποπτικών και ανακριτικών Αρχών βρίσκονται σοβαρές υποθέσεις φερόμενης διαφθοράς και εξαπάτησης του ΓΕΣΥ από γιατρούς. 

Πέραν της υπόθεσης του γιατρού που οδηγείται ενώπιον δικαστηρίου με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα για φερόμενη εξαπάτηση του ΓΕΣΥ, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ΣΙΓΜΑ, έχει ολοκληρωθεί η έρευνα από τον  Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και  για άλλες δύο παρόμοιες υποθέσεις εναντίον γιατρών. Έχει επιβληθεί μάλιστα τερματισμός συνεργασίας και έχουν παραπεμφθεί αυτές οι δύο υποθέσεις στην Αστυνομία.

Επιπρόσθετα, διερευνώνται από τον ίδιο Οργανισμό τουλάχιστον άλλες δώδεκα καταγγελίες. Βάσει των ίδιων πληροφοριών, για τις έξι υποθέσεις έχει επιβληθεί προσωρινή αναστολή άδειας στους εμπλεκόμενους γιατρούς μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες, ενώ και για τις υπόλοιπες έξι καταγγελίες φαίνεται να υπάρχει υπόθεση, γι΄αυτό και βρίσκονται και αυτές κοντά σε αποφάσεις για προσωρινή αναστολή άδειας των γιατρών.

Η ταχύτητα σκοτώνει

 Εφόσον διαπιστωθούν υπόνοιες για ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων για οποιεσδήποτε από  τις δώδεκα υποθέσεις, τότε αυτές θα καταγγελθούν στην Αστυνομία, όπως έγινε και με την περίπτωση του γιατρού, για τον οποίο σήμερα η Νομική Υπηρεσία ανακοίνωσε  ποινική δίωξη.

Υπάρχουν κι άλλες δεκάδες καταγγελίες στον ΟΑΥ για εξαπάτηση του ΓΕΣΥ, για τις οποίες ο Οργανισμός δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τη διερεύνηση. 

Όσον αφορά τον γιατρό που οδηγείται ενώπιον του δικαστηρίου, φέρεται βάσει των ερευνών να δήλωσε στο ΓΕΣΥ υπηρεσίες που δεν πραγματοποίησε ποτέ, με σκοπό να αποσπάσει χρήματα. Γύρω στις επτά χιλιάδες ευρώ. Είναι ιδιώτης νευροχειρούργος στη Λευκωσία που στο πλαίσιο της εργασίας του κάνει ενέσεις σε ασθενείς. 

Ο συγκεκριμένος φέρεται να δήλωσε περισσότερες από όσες έκανε, νομιζόμενος πως θα ξεγελάσει το σύστημα. 

Πιάστηκε όμως στα πράσα. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, οι καταγγελίες εναντίον του έγιναν από ασθενείς, οι οποίοι κατήγγειλαν στον ΟΑΥ ότι ο εν λόγω γιατρός καταχώρησε στη μερίδα τους στο ΓεΣΥ πλασματικό αριθμό συγκεκριμένων υπηρεσιών φροντίδας υγείας. 

Πλέον ετοιμάζεται πλούσιο κατηγορητήριο εναντίον που αφορά αδικήματα διαφθοράς, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κατάρτισης εγγράφων χωρίς εξουσία, παραποίησης μητρώων και αρχείων, απάτης και απόσπασης περιουσίας με ψευδείς παραστάσεις. Τη συγκεκριμένη υπόθεση καταδίκασε με ανακοίνωσή του και Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος. Και υπάρχει άλλη μία υπόθεση με εμπλεκόμενη γιατρό που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διερεύνησης από την Αστυνομία. Η υπόθεση της 36χρονης γυναικολόγου. 

Πρόκειται για την 36χρονη γυναικολόγο, που φέρεται να εξαπάτησε 73χρονη ασθενή, βάζοντας την στο χειρουργείο για κολπική υστερεκτομή και κολπορραφή, χωρίς όπως φαίνεται, να πραγματοποιήσει την επέμβαση. 

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, από πλευράς Αστυνομίας φαίνεται να προκύπτουν αδικήματα.  Τον τελικό λόγο βεβαίως, τον έχει ο Γενικός Εισαγγελέας, στον οποία θα φθάσει η υπόθεση εντός των ημερών. 

Οι καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ βρέθηκαν και στο μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία σε πρόσφατη έκθεση παρουσίασε τις προκλητικές αμοιβές γιατρών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ άφηνε και υποψίες για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή. 

Υπήρχε περίπτωση γιατρού που στη φορολογική δήλωσή του το 2017 δήλωσε ετήσιο εισόδημα 36 χιλιάδες, το 2018 και δεν 2019 δεν υπέβαλε καθόλου φορολογική δήλωση, και το 2020 πήρε αμοιβή πέραν των 600 χιλιάδων ευρώ από τον ΟΑΥ. Τέτοιες υποθέσεις και άλλες, βρίσκονται υπό το μικροσκόπιο του Τμήματος Φορολογίας και έπονται εξελίξεις. 

Το ΣΙΓΜΑ επικοινώνησε και με τον Γενικό Διευθυντή του ΟΑΥ, Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, οποίος δήλωσε ότι οι καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ είναι ένα ζήτημα που ανησυχεί έντονα τον Οργανισμό, ο οποίες διενεργεί τους αναγκαίους ελέγχους. Υπάρχουν, είπε, συγκεκριμένες υποθέσεις που βρίσκονται υπό διερεύνηση και εφόσον προκύπτουν ποινικά θέματα, προωθούνται στις ανακριτικές Αρχές. 

Επισήμανε από την άλλη, ότι οι καταχρήσεις δεν επιβαρύνουν με πρόσθετα χρήματα τον φορολογούμενο πολίτη, καθώς τα ποσά που δίνονται στον κάθε κλάδο γιατρών είναι προυπολογισμένα. Συνεπώς οι καταχρήσεις επηρεάζουν τον διαμοιρασμό της πίττας μεταξύ των γιατρών.

Πάρα ταύτα θεωρείται πολύ σοβαρό πρόβλημα, κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς δημιουργεί αδικίες και στρεβλώσεις, ενώ επηρεάζει και την ποιότητα και ταχύτητα εξυπηρέτησης των ασθενών.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ