12.9 C
Paphos
Monday, February 6, 2023

Γεωργία Πολυνείκη : Τιμή μου να τραγουδήσω και να ερμηνεύσω τραγούδια γραμμένα για τους Ήρωες μας

Γεωργία Πολυνείκη : Τιμή μου να τραγουδήσω και να ερμηνεύσω τραγούδια γραμμένα για τους Ήρωες μας που έδωσαν τη ζωή τους για να έχουμε εμείς την ελευθερία μας

Ασχολείται με την μουσική από πολύ μικρή, από ηλικία 9 ετών που άρχισε να παίζει πιάνο . Η Γεωργία Πολυνείκη που θα τραγουδήσει στην εκδήλωση που διοργανώνεται για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τα 61χρόνια από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μαρκίδειο μίλησε για την ενασχόληση της με την μουσική αλλά και για τις συνεργασίες της σε όλη αυτή την μουσική της διαδρομή. Χαρακτήρισε επίσης τιμή της να τραγουδήσει και να ερμηνεύσει τραγούδια γραμμένα για τους Ήρωες μας που έδωσαν την ζωή τους για να έχουμε εμείς την ελευθερία μας.  

Στη Φιλαρμονική Αστυνομίας Κύπρου είναι μέλος από το 2008 ως ειδική Αστυφύλακας, παίζοντας κλαρίνο και τραγουδώντας στις διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνονται.  Εκτίμησε επίσης πως η  προσπάθεια της δημιουργίας Υφυπουργείου πολιτισμού  αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. 

Πως θα χαρακτηρίζατε την συμμετοχή σας στην εκδήλωση που διοργανώνεται για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τα 61 χρόνια από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μαρκίδειο στην Πάφο ;  

Η ταχύτητα σκοτώνει

Είναι μεγάλη τιμή για μένα να τραγουδήσω και να ερμηνεύσω τραγούδια γραμμένα για τους Ήρωες μας που έδωσαν τη ζωή τους για να έχουμε εμείς την ελευθερία μας. Αποδέχτηκα την πρόσκληση με μεγάλη χαρά. Τέτοιες εκδηλώσεις με πρωτοβουλία του κυρίου Νίκου Παπακλεοβούλου πρέπει να γίνονται πιο συχνά ώστε εμείς η γενιά που δεν ζήσαμε τα γεγονότα να τα διδαχθούμε και εμείς με τη σειρά μας να τα διδάσκουμε στα παιδιά μας.  

Aπό πότε ασχολείστε με το τραγούδι;  

Ασχολούμαι με το τραγούδι από την ηλικία των 12 χρόνων και άρχισα να σκέφτομαι πιο σοβαρά ότι θέλω να σπουδάσω μουσική. Η κυρία Ελένη Κάνθου που ήταν και η πρώτη μου καθηγήτρια φωνητικής αναγνώρισε το ταλέντο στη φωνή μου και μου έδωσε ιδιαίτερη προσοχή.  

Ποιες συμμετοχές σας θα μας λέγατε πως είναι αυτές που σας έχουν αγγίξει περισσότερο στο πλαίσιο της ενασχόλησης σας με τα μουσικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου;  

Αντιλαμβάνεστε ότι στην Κύπρο είναι πολύ λίγες οι εκδηλώσεις που γίνονται υψηλού επιπέδου λόγω απουσίας λυρικής σκηνής. Παρόλα αυτά είχα αρκετές αξιόλογες συμμετοχές όπως  

α. Στην Κυπριακή παραγωγή όπερας “Η γέννηση της Θεάς Αφροδίτης” από τον συνθέτη Πολύβιο Χαραλάμπους και η οποία γυρίστηκε σε ταινία και σύντομα θα προβληθεί  

β. Στην όπερα “Αγία Νάπα 1000 χρόνια ιστορίας” από τον Πολύβιο Χαραλάμπους όπου παρουσιάστηκε στην Αγία Νάπα με συμφωνική ορχήστρα υπό την διεύθυνση του μαέστρου Φράνσις Γκάυ.  

γ. Προσωπική συναυλία για Φιλανθρωπικό σκοπό υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής στο Αμφιθέατρο Λακατάμιας.  

δ. Προσωπική συναυλία για Φιλανθρωπικό σκοπό με διοργανωτή τους Lions Λεμεσού.  

δ. Προσωπική συναυλία στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας  

συμμετοχή σας στην φιλαρμονική της Αστυνομίας Κύπρου πότε ξεκίνησε και ποιος ο ρόλος σας εκεί;  

Στη Φιλαρμονική Αστυνομίας Κύπρου είμαι μέλος από το 2008 ως ειδική Αστυφύλακας και ο ρόλος μου εκεί είναι απλός. Παίζω κλαρίνο και τραγουδάω στις διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνονται.  

Θα θέλαμε λίγα λόγια για εσάς…   

Από 9 χρονών παίζω πιάνο και ταυτόχρονα ξεκίνησα και όλα τα θεωρητικά μαθήματα μουσικής. Από τα 12 ξεκίνησα μαθήματα φωνητικής τα οποία στην πραγματικότητα συνεχίζω μέχρι σήμερα διότι η άσκηση είναι αναγκαία για την διατήρηση του επιπέδου της φωνής. Στα 18 μου ξεκίνησα της σπουδές μου στην Μουσική Ακαδημία της Σόφιας με ειδικότητα στο κλασικό τραγούδι και ακολούθως σπούδασα στο Κεντρικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας στον κλάδο της μουσικοπαιδαγωγικής και πήρα το δίπλωμα Μάστερ. Έχω σπουδάσει και μουσικοθεραπεία και έτυχα του σχετικού διπλώματος. Από το 2008 μέχρι το 2008 δίδαξα φωνητικά στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.  

Ποιες συνεργασίες σας( με ανθρώπους του πολιτισμού)  είναι αυτές που έχουν μείνει ανεξίτηλες  στη μνήμης σας;  

Ο ποιητής Θεοκλής Κουγιάλης μου έδωσε ποιήματά του που μελοποίησε ο Γιούρι Στούπελ και κυκλοφόρησα το 2006 το πρώτο μου προσωπικό δίσκο “Άγγελος Λευκός”.  

Με τον Αδάμο Κατσαντώνη κυκλοφορήσαμε ένα δίσκο με παραδοσιακά Κυπριακά τραγούδια σε ενορχήστρωση και επιμέλεια του ιδίου. Στον δίσκο περιλαμβάνονται και 3 καινούρια τραγούδια σε μουσική του ίδιου. Ο δίσκος ονομάζεται “Στης καρκιάς μου την αρσέραν “.  

Με την Αγγελική Πρέζα έχουμε κυκλοφορήσει αρκετά τραγούδια μαζί τα οποία συνέθεσε η ίδια.  

Για μένα μια άλλη αξιοσημείωτη στιγμή ήταν πρόσφατα όταν ένας Ιταλός συνθέτης ήθελε την δική μου φωνή να κάνει τα φωνητικά σε μία από τις post-metal μουσική του.  

Πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου, Τυγχάνουν στήριξης από την Πολιτεία; 

Η προσπάθεια της δημιουργίας υφυπουργείουπολιτισμού ελπίζω να δώσει νέα ώθηση στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Μέχρι σήμερα η στήριξη από το κράτος είναι υποτονική και επιλεκτική.  

Υπάρχουν στην Κύπρο πολλά ταλέντα που θα μπορούσαν να διαπρέψουν εάν υπήρχε λυρική σκηνή. Εύχομαι από τα πρώτα έργα που θα υλοποιήσει το υφυπουργείο πολιτισμού να είναι και η συγκρότηση λυρικής σκηνής.  

Είμαι σίγουρη ότι με αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμιστούν τα πολιτιστικά δρώμενα στον τόπο μας και θα δίδεται η ευκαιρία σε όλα τα ταλέντα να αναδεικνύονται.  

Κική Περικλέους 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ