21.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Φοιτητές και εκπαίδευση στα χρόνια της πανδημίας [του Γιώργου Ππαλά]

Μαζί με όλες τις αλλαγές που έφερε στη ζωή μας ο κορωνοϊός, άλλαξε και τον παραδοσιακό τρόπο εκπαίδευσης. Από τα θρανία και τις αίθουσες διδασκαλίας, μαθητές και φοιτητές βρέθηκαν μπροστά από υπολογιστές και tablets.

Είναι πράγματι τραγικό και μας αφήνει έκπληκτους το γεγονός, πώς από τη μια μέρα στην άλλη, αλλάξαμε τρόπο ζωής, αποκτήσαμε μια πολύ διαφορετική καθημερινότητα και μπήκαν στη ζωή μας λέξεις όπως online, καραντίνα, εγκλεισμός, μέτρα κ.ά.

Πρώτοι και με πολύ οδυνηρό, θα έλεγα, τρόπο, άλλαξαν τρόπο ζωής και μάθησης οι φοιτητές μας. Οι νέοι που πάντα χαρακτηρίζονται από αυθορμητισμό και πλεονασμό ενέργειας, βρέθηκαν αντιμέτωποι με νέα δεδομένα. Κλείστηκαν στο σπίτι και τους ανακοινώθηκε ότι σταματούν τα μαθήματα με φυσική παρουσία και μπαίνει στη ζωή τους η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Μ’ αυτό το μέτρο, ξεκινά το χρονικό της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020.
Η online εκπαίδευση ήταν κάτι πρωτόγνωρο που αρχικά, θα έλεγα, ότι ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους, φοιτητές και ακαδημαϊκούς. Στο εκπαιδευτικό μας ίδρυμα, το Alexander College, έγινε μια πολύ ομαλή μετάβαση, από την τάξη, στον υπολογιστή. Το ακαδημαϊκό μας ίδρυμα, το οποίο πάντα εναρμονίζεται με τα δεδομένα των καιρών και εξοπλίζεται με νέες τεχνολογίες, συνέχισε τα μαθήματά του διαδικτυακά, από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της καραντίνας. Έτσι, οι φοιτητές μας παρακολούθησαν απρόσκοπτα το εαρινό εξάμηνο 2020, χωρίς να επηρεαστούν από μέτρα και διατάγματα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Παρόλα αυτά, οι δυσκολίες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, πιστεύω ότι είναι αντικειμενικές για όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια. Μια τυχαία διακοπή στο ίντερνετ ενός φοιτητή, μπορεί να τον αναγκάσει να «χάσει» όλο το μάθημα. Επίσης, είμαι πεπεισμένος ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης παρουσία στην τάξη. Το ζητούμενο, όμως, είναι να κάνεις τις συνθήκες εκπαίδευσης του φοιτητή, όσο γίνεται πιο εύκολες, εν όψη πανδημίας, που προϋποθέτει μειωμένη (ή καθόλου) φυσική παρουσία.

Αυτό το πετύχαμε! Το γνωρίζω γιατί και εγώ, αλλά και οι συνάδελφοί μου, έχουμε καθημερινή επικοινωνία με τους φοιτητές μας. Προσωπικά, θέλω να μαθαίνω πώς προχωρούν οι σπουδές τους, εάν δημιουργούνται προβλήματα λόγω του online, εάν υπάρχουν ελλείψεις ή παραλείψεις, που πρέπει ως διεύθυνση να διευθετήσουμε. Το ίδιο κάνουν και οι καθηγητές! Παραμένουν το ίδιο φιλικοί με τους φοιτητές μας, προσπαθώντας να δημιουργήσουν πιο οικείο κλίμα μαζί τους, τώρα που οι συνθήκες μας εμποδίζουν.
Το Γραφείο Φοιτητικών Υποθέσεων, χειρίζεται ιδανικά, μπορώ να πω, την κάθε περίπτωση, αντιμετωπίζοντας – ακόμα και τώρα – τον κάθε φοιτητή ως άτομο και όχι ως αριθμό. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι διοργανώθηκαν και διοργανώνονται διαλέξεις και σεμινάρια μέσω της πλατφόρμας zoom, αλλά ακόμα και ομαδικά παιχνίδια όπως το Bingo, έτσι ώστε οι φοιτητές μας να επικοινωνούν, να ψυχαγωγούνται και να ενημερώνονται.
Σε μια περίοδο όπως αυτή που διανύουμε μικροί και μεγάλοι, εκπαιδευτικοί και φοιτητές, θα πρέπει να φανούμε άξιοι των καιρών και να εργαστούμε όλοι με υπομονή, σύνεση και υπευθυνότητα, ούτως ώστε να έχουμε μια ομαλή κατάσταση, μέχρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Εμείς, ως Alexander College, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, για να κερδίζετε τη γνώση, εσείς οι φοιτητές μας, με ασφάλεια. Ευχόμαστε σύντομα να βρεθούμε από κοντά, για να γεμίσει ο χώρος με ζωντάνια, νιάτα και όνειρα.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ