spot_img
spot_img
27.8 C
Paphos
Wednesday, July 28, 2021

Φαρμακοποιοί… οι αφανείς  «ήρωες» της καθημερινότητά μας!

spot_img
   
Σε αυτή την πανδημία και ότι έφερε μαζί της διαπιστώσαμε πόσο σημαντικά ήταν απλά καθημερινά πράγματα όπως η στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, το σπίτι μας και η οικογένειά μας. Διαπιστώσαμε επίσης πόσο σημαντικός και σπουδαίος είναι ο ρόλος των επαγγελματιών Υγείας αλλά και κλάδων οι οποίοι είναι η αλήθεια δεν έτυχαν της απαιτούμενης αναγνώρισης που οφείλαμε να τους αποδώσουμε.
Μια απο αυτές τις κατηγορίες είναι φυσικά και οι φαρμακοποιοί που περισσότερο από τον οποιοδήποτε άλλο επαγγελματία που χρειάστηκε να μείνει στη δουλειά του, εξαιρουμένων γιατρών και νοσηλευτών, ήταν αυτοί που αποδεδεδιγμένα έρχονταν σε επαφή με ασθενείς. Άλλωστε σε ένα φαρμακείο έχει κάποιος περισσότερες πιθανότητες να συναντήσει κάποιον που ασθενεί παρά σε μια υπεραγορά, ένα φούρνο ή ένα περίπτερο.
Οι επαγγελματίες Υγείας, όπως και οι Φαρμακοποιοί δούλεψαν με υψηλό αίσθημα ευθύνης για το καθήκον και δίχως φόβο για το κίνδυνο που διατρέχουν, προκειμένου να περιθάλψουν τους ασθενείς αλλά και να προστατέψουν τις οικογένειες τους!
Ένας νεαρός συμπολίτης μας Φαρμακοποιός, ο Σοφοκλής Πίρπας μίλησε στο PafosPress για αυτή την εμπειρία αρνείται όμως τον όρο «αφανείς ήρωες» και δηλώνει ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του είναι «αναντικατάστατοι φίλοι» για την Υγεία και το Ευ ζην όλων μας μας!!!
Πως βιώσατε εσείς αυτή την πανδημία στην αρχή που τα πράγματα ήταν εντελώς άγνωστα; 
Με ψυχραιμία! Έπρεπε εμείς αρχικά να είμαστε ήρεμοι, ενήμεροι και λογικοί για να μπορέσουμε ν΄ αντιμετωπίσουμε τον πανικό του κόσμου. Καθοδηγούσαμε και καθησυχάζαμε τους πελάτες μας έτσι ώστε με απλές, κατανοητές ενέργειες να μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση ψύχραιμα παραμένοντας πάντα ασφαλείς.
Κάτι που σ’ έχει συγκινήσει ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες;
Με συγκινεί καθημερινά το γεγονός πως όταν φτάνουμε στο τέλος της ημέρας είμαστε όλοι καλά και ξεκινάμε την επόμενη μέρα δυναμικά, όμως πάντα με την ίδια πάντα αγωνία. Όλοι οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής θεωρώ πως είμαστε γενναίοι, όχι όμως ατρόμητοι. Φοβόμαστε, αλλά προσπαθούμε να ξεπεράσουμε καθημερινά τους φόβους μας για να κάνουμε το καθήκον μας.
Θεωρείτε ότι χρειάστηκε προσπάθεια για να μπορέσει ο κόσμος να αναγνωρίσει ότι σε μια τέτοια “άγνωστη” κατάσταση το επάγγελμα του Φαρμακοποιού είναι στα δύσκολα και αυτά που λέμε “πρώτης γραμμής”;
Ο κόσμος μας εμπιστεύεται, μας συμβουλεύεται και στηρίζεται στις υπηρεσίες μας. Δεν πιστεύω πως θεωρεί το επάγγελμα μας δύσκολο, απλά απαραίτητο για να είναι καλά τόσο στις δύσκολες μέρες της έξαρσης του κορονοϊού όσο και τις υπόλοιπες. Ο καθένας έχει απορίες, φόβους, ανασφάλειες, προβλήματα υγείας και εμείς αισθανόμαστε την ευθύνη να ανταποκριθούμε σ΄όλες αυτές τις προκλήσεις με τον καλύτερο τρόπο, ενημερώνοντας τον κόσμο και δίνοντας λύσεις.
Στην περίπτωση  μας η φαρμακευτική αγωγή πηγάζει πάντα από τη σιγουριά της γνώσης γι΄αυτό και ο κόσμος μας εμπιστεύεται!
Τελικά μπορεί ένας τέτοιος ιος να μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι; 
Καλύτεροι; Δεν νομίζω, ίσως πιο προσεκτικοί με τους κανόνες προσωπικής υγιεινής που είναι πολύ σημαντικοί για την πρόληψη του κορονοϊού και οποιασδήποτε άλλης λοίμωξης. Επίσης μας έδωσε την ευκαιρία να δείξουμε στο μέγιστο βαθμό την πιο ευαίσθητη πλευρά του χαρακτήρα μας, αυτή της αλληλεγγύης και φροντίδας προς τον συνάνθρωπο, όπως επίσης και να εκτιμήσουμε τις ανθρώπινες σχέσεις ακόμη και μέσα στον επαγγελματικό μας χώρο. Για εμάς οι πελάτες μας είναι κυρίως άνθρωποι, τους ξέρουμε με το μικρό τους όνομα και χρειάζονται τη φροντίδα μας, τις γνώσεις μας γι’ αυτό και είμαστε πάντα έτοιμοι, όποια περίοδο κι αν διανύουμε, να βρεθούμε στον πλευρό τους.
Φανταζόμαστε στην αρχή έτυχε να έρχεται κόσμος στο Φαρμακείο και αντί να πάρει εκείνο που θέλει να κάθεται να συζητά και να αναλύει την επικαιρότητα μη αντιλαμβανόμενος ότι πλέον οι κοινωνικές συναθροίσεις δεν μπορούν να συνεχίζουν να είναι οι ίδιες; 
Όπως είπα και στην αρχή είμαστε «φίλοι της υγείας» των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται και όχι μόνο απρόσωποι, αυστηροί επαγγελματίες. Ο κόσμος είχε την ανάγκη επικοινωνίας και αυτό ήταν απόλυτα κατανοητό, εκείνο όμως που εμείς προσπαθούσαμε ήταν να εστιάσουμε στους κανόνες υγιεινής και στον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης.
Υπήρχε κόσμος που σας επισκεπτόταν και εξακολουθούσε να θεωρεί ότι ο ιος είναι προϊόν συνωμοσίας και δημιούργημα των μεγάλων συμφερόντων;  
Ο καθένας έχει τις δικές του απόψεις για την κατάσταση που βιώνουμε και όλες είναι σεβαστές. Η δική μας προτεραιότητα είναι η αποτελεσματική αντιμετώπισή της. Σ’ αυτό το σημείο εστιάζουμε και συμβάλουμε με τις γνώσεις μας και τις υπηρεσίες μας.
Σε κάποιες λεπτομέρειες αποδείχθηκε ότι βελτιώσαμε τις υπηρεσίες μας. Ας πούμε στο θέμα της προστασίας σε ταμεία ή πάγκους εξυπηρέτησης που μέχρι σήμερα ήμασταν μαθημένοι αλλιώς. Πως το σχολιάζετε; 
Θα λέγαμε πως διαφοροποιήθηκε ο τρόπος εξυπηρέτησης, όχι οι υπηρεσίες μας, οι οποίες  παρέμειναν υψηλού επιπέδου, όπως πάντα.
Το προστατευτικό στον πάγκο εργασίας, τα γάντια, οι μάσκες και όλα τα υπόλοιπα μέτρα συνέβαλαν στην προστασία μας και στην προστασία του κοινού που εξυπηρετούμε, οπότε τα σεβόμαστε και τ’ ακολουθούμε. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε πως πολύ σημαντικό για κάποιον που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υγείας ή θέλει μία συμβουλή είναι και η προσωπική επαφή, οπότε φροντίζουμε να είμαστε δίπλα στους πελάτες όποια στιγμή κι αν μας χρειαστούν, τηρώντας ταυτόχρονα τους όλους τους κανόνες.
Ποιο ήταν το πιο περίεργο πράγμα που σας ζήτησε κάποιος;  
Αυτή την περίοδο υπήρξαν αρκετές αγορές πανικού δηλαδή οι άνθρωποι προμηθεύονταν πράγματα που είτε δεν τους ήταν πραγματικά απαραίτητα είτε σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Το πιο περίεργο όμως, είναι πως πολλοί ζητούσαν επίμονα οξύμετρα, μια συσκευή που μετράει τον κορεσμό του οξυγόνου στο αίμα καθώς και τη συχνότητα των σφυγμών, όμως οι περισσότεροι από αυτούς, στην πραγματικότητα, δεν τη χρειάζονταν.
Νομίζετε ότι η καθημερινότητά μας θα γίνει ξανά η ίδια όσο αφορά τα μέτρα προσωπικής υγιεινής; (μάσκες, γάντια, τζελ κ.ο.κ.) 
ίναι καλό ν’ ακολουθούμε τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και ελπίζω να παραμείνουν στην καθημερινότητα μας, μέσα στα λογικά πλαίσια. Ναι στην προσοχή, όχι στην υπερβολή!
Ποιος είναι ο Σοφοκλης Πιρπας;
Ο Σοφοκλής σπούδασε στην Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών και αποφοίτησε το 201. Στη συνέχεια παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα MSc. Health Management και το 2015 άνοιξε το δικό του φαρμακείο στη Τίμη.
Από τότε όπως λένε και οι κάτοικοι τη ςπεριοχής λειτουργεί και δραστηριοποιείται περισσότερο ως «Σοφοκλής» παρά σαν ένας τυπικός εργαζόμενος στον χώρο της υγείας αφού του αρέσει να δημιουργεί με τους πελάτες του σχέσεις εμπιστοσύνης και φιλίας.
Το motto του είναι όπως συχνά αναφέρει στους φίλους του είναι «η δύναμη μας είναι οι άνθρωποί μας», κάτι που φανερώνει την πίστη του στους συνεργάτες του. Θα τον βρείτε πάντα πίσω από τον πάγκο. Η επικοινωνία με τους πελάτες τού είναι πολύτιμη. Έχει εξειδικευτεί στην εναλλακτική φαρμακευτική τεχνολογία. Αρθρογραφεί τακτικά σε έντυπα μέσα της επαρχία μας με θεματολογία κυρίως απο ιατρικά-φαρμακευτικά θέματα
Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img