spot_img
spot_img
27.1 C
Paphos
Monday, September 20, 2021

ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΤΑ ΝΕΑ! Δύο νέα κρούσματα του ιού στην Κύπρο – Απεβίωσε 72χρονη όχι όμως από τον ιο

spot_img
   

Δύο νέα κρούσματα του ιού εντοπίστηκαν στην Κύπρο όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη (12/05), το Υπουργείο Υγείας.

Την ίδια ώρα, μια γυναίκα 72 ετών με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό έχασε τη ζωή της, ωστόσο η τελική αιτία θανάτου δεν αποδίδεται στον ιό, όπως αναφέρθηκε.

   

Τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν από σύνολο 1153 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Αναλυτικά τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές

-Από σύνολο 142 διαγνώσεων από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, δεν εντοπίστηκε κρούσμα,
-Από σύνολο 271 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, δεν προέκυψαν κρούσματα,
-Από σύνολο 486 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία, προέκυψαν 2 κρούσματα,
-Από 106 διαγνώσεις που προέκυψαν από το πρόγραμμα ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, δεν βρέθηκε κρούσμα,
-Από σύνολο 80 εργαστηριακών διαγνώσεων από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου δομών μεταναστών, δεν βρέθηκε κρούσμα, και
-Από 68 εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν σε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια, δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 903.

“Η επιδημιολογική εικόνα παραμένει ενθαρρυντική. Έχουμε εισέλθει στη δεύτερη εργάσιμη εβδομάδα από τότε που άρχισε η σταδιακή άρση των περιορισμών και τα ευρήματα ικανοποιούν την Επιστημονική Επιτροπή. Οι προσπάθειες όλων αποδίδουν και θα πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό”, ανέφερε ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης.

“Ανακοινώνεται σήμερα ακόμα ένας θάνατος ασθενούς που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και κατέληξε σήμερα. Πρόκειται για γυναίκα, 72 ετών, με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό. Ο θάνατος δεν αποδίδεται στη νόσο COVID-19. Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό SARS-CoV-2 ανέρχεται σε 23, και οι θάνατοι με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 παραμένουν 16, 11 άντρες και πέντε γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 71 έτη”, ανέφερε ο Δρ Μάριος Λοΐζου.

Σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 8 άτομα. Οι ασθενείς είναι σε καλή γενική κατάσταση. Επίσης, δόθηκαν τρία εξιτήρια. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά τέσσερεις ασθενείς, ένας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τρεις στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ παραμένει κρίσιμη αλλά σταθερή. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα.

“Το κλειδί για μια σωστή πορεία είναι η σταδιακή και σε βάθος χρόνου άρση των μέτρων με ταυτόχρονη επιθετική πολιτική για έλεγχο της παρουσίας του ιού στον πληθυσμό. Σαν χώρα έχουμε σαν αποτέλεσμα γρήγορων και σωστών αποφάσεων του Υπουργείου Υγείας κάνει ένα πολύ μεγάλο αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων που μας κατατάσσει αναλογικά στις πρώτες χώρες παγκοσμίως. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχουμε ομάδες πληθυσμού τις οποίες θεωρούμε υψηλού κινδύνου. Όταν γίνεται τέτοιος μαζικός έλεγχος είναι λογικό να έχουμε και θετικά αποτελέσματα”, ανέφερε.

Όπως είπε, “τις τελευταίες βδομάδες παρατηρείται μια σταδιακή μείωση των κρουσμάτων. Η εικόνα, παρά τις όποιες μικρές αυξομειώσεις, παραμένει θετική. Έχουμε καταφέρει να φθάσουμε σε αυτό το σημείο με θυσίες από όλους σε κάθε επίπεδο, προσωπικό, οικογενειακό, οικονομικό”

“Οι πρώτοι έλεγχοι αντισωμάτων που έχουν γίνει παγκόσμια δείχνουν στις χώρες τις οποίες η πανδημία έχει υποχωρήσει ότι το ποσοστό των ατόμων που έχουν αναπτύξει αντισώματα είναι πολύ μικρό και άρα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παραμένει ευπαθές στον ιό. Όσο λοιπόν πιο πολύ ανοίγει η κοινωνία τόσο μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται από όλους μας. Η καλή μας εικόνα στο εσωτερικό, αλλά και η καλή εικόνα της πατρίδας μας στο εξωτερικό, πρέπει να διατηρηθεί. Για να το πετύχουμε αυτό, όπως έχουμε πει πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και επιφυλακή. Αυτό πρέπει να γίνει τρόπος ζωής. Η νέα καθημερινότητά μας”, κατέληξε.

Μέχρι στιγμής τα κρούσματα συνολικά αγγίζουν τα 903.

Χθες ανακοινώθηκαν μόλις τρία νέα κρούσματα του ιού από σύνολο 1,046 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Η Κύπρος διανύει μια κρίσιμη εβδομάδα, καθώς από τα αποτελέσματα των διαγνώσεων θα διαφανεί κατά πόσο θα μπει σε εφαρμογή το δεύτερο κύμα χαλαρώσεων.

Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img