8.9 C
Paphos
Thursday, February 22, 2024

Έξι νεκροί σε 24 μέρες–«Καμιά ανάληψη ευθύνης – Ασέβεια οι πανηγυρισμοί»

Ασταμάτητα ρέει το αίμα στην άσφαλτο αφού από την έλευση του νέου χρόνου, χάθηκαν 6 ανθρώπινες ζωές.

Τι και αν το 2022 καταγράψαμε τον χαμηλότερο αριθμό νεκρών με 37 θανατηφόρα, οι ζωές που χάθηκαν το 2023 ξανά βάζουν στη συζήτηση το ενδεχόμενο νέων μέτρων, την ανθρώπινη αμέλεια αλλά και τις ευθύνες που έχουν Υπουργείο Μεταφορών και Αστυνομία απέναντι στον πολίτη.

Διαβάστε ακόμη: Τραγωδία στη Λευκωσία- «Έσβησε» στην άσφαλτο ο 24χρονος Κυριάκος

Η ταχύτητα σκοτώνει

Έξι νεκροί σε 24 μέρες

Ανήμερα της γιορτής των Θεοφανίων, έχασε της ζωή Μαρούλα Μάτζαλου, 77 ετών, από το Αυγόρου μετά από οδική σύγκρουση στο δρόμο Φρέναρος-Αυγόρου.
Η άτυχη Μαρούλα ήταν συνοδηγός στο όχημα με οδηγό γυναίκα ηλικίας 71 ετών και συνεπιβάτιδα γυναίκα ηλικίας 78 ετών, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, συγκρούστηκε με αυτοκίνητο που οδηγούσε γυναίκα ηλικίας 28 ετών, με συνοδηγό γυναίκα ηλικίας 23 ετών.

Στις 9 Ιανουαρίου σημειώθηκε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση, στην Πάφο όπου έχασε τη ζωή της η Adriana Mocanu, 53 ετών, από τη Ρουμανία, μόνιμη κάτοικος Πάφου. Η σύγκρουση συνέβη γύρω στη 1.35π.μ. σήμερα, στη διασταύρωση της οδού Γρηγόρη Αυξεντίου, με τη λεωφόρο Νεόφυτου Νικολαΐδη, στην Πάφο. Κάτω από συνθήκες που διερευνώνται από την Αστυνομία, αυτοκίνητο που οδηγούσε 53χρονη κάτοικος Πάφου, συγκρούστηκε με αυτοκίνητο, που οδηγούσε 31χρονος επίσης κάτοικος Πάφου. Στο όχημα του 31χρονου, επέβαιναν επίσης μια 29χρονη, καθώς και η Adriana Mocanu.

Στις 10 Ιανουαρίου σημειώθηκε θανατηφόρα οδική σύγκρουση στη Λεμεσό με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Παντελής Πεπόνιας, 72 ετών. Η οδική σύγκρουση σημειώθηκε γύρω στις 6 το απόγευμα, στον δρόμο Πέρα Πεδιού – Μανδριών, με κατεύθυνση τα Μανδριά. Κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 72χρονος παρεξέκλινε της πορείας του, εισήλθε σε χωμάτινο παγκέτο, όπου προσέκρουσε σε δέντρο, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί.

Στις 18 Ιανουαρίου έχασε τη ζωή του ο Jean Baptiste Lizongo Mokonza, ηλικίας 28 ετών, από το Κονγκό. Το δυστύχημα συνέβη όταν 72χρονη που οδηγούσε το αυτοκίνητό της στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Κοκκινοτριμιθιάς, παρέσυρε και τραυμάτισε τον 28χρονο, ο οποίος εκείνη τη στιγμή διασταύρωνε το δρόμο. Ακολούθως, δεύτερο όχημα που οδηγούσε 72χρονος και ακολουθούσε πρώτο όχημα, κάτω από συνθήκες που επίσης διερευνώνται, προσέκρουσε στο πίσω μέρος του οχήματος της 72χρονης.

Στις 21 Ιανουαρίου έχασε τη ζωή του ο Igor Elistratov, 45 ετών από τη Ρωσία, μόνιμος κάτοικος Κύπρου. Η θανατηφόρα σύγκρουση συνέβη γύρω στις 1.45μμ, όταν μοτοσικλέτα που οδηγούσε ο 45χρονος στον δρόμο Τριμίκλινης – Αγίου Μάμα, με κατεύθυνση προς Άγιο Μάμα, παρεξέκλινε της πορείας της, εισήλθε σε παρακείμενο χωράφι, όπου προσέκρουσε σε δέντρο, το οποίο και απέκοψε.

Το πιο πρόσφατο θανατηφόρα δυστύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στη Λευκωσία κι είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Κυριάκος Όξυνος, 24 ετών από την Έγκωμη. Η θανατηφόρα σύγκρουση, συνέβη δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, όταν αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 24χρονος, στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή, σε κάποιο σημείο της λεωφόρου (έναντι Μετοχίου Κύκκου), κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, παρεξέκλινε της πορείας του, ανέβηκε μερικώς στη διαχωριστική νησίδα του δρόμου και στη συνέχεια προσέκρουσε σε παρακείμενο δέντρο. Χρειάστηκε η συμβολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ώστε να απεγκλωβιστεί από το όχημα του.

«Οι ψηφοθηρικοί πανηγυρισμοί είναι ασέβεια στα θύματα»

Στο SigmaLive μίλησε ο Ερευνητής οδικής ασφάλειας στο CERIDES του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Ιάσωνας Σενέκης, ο οποίος ανέφερε ότι «θα περίμενε κανείς μετά από τους θανάτους συνανθρώπων μας στην άσφαλτο τις τελευταίες 25 ημέρες, να υπήρχε μια καθολική αντίδραση από τους αρμόδιους φορείς».

Συμπλήρωσε ότι «έπρεπε να βλέπαμε έκτακτες συσκέψεις, συνεδρίες με επιστημονικούς φορείς, εμπειρογνώμονες, άμεσα μέτρα και καταιγισμό μηνυμάτων και στοχευμένων ενεργειών από τα αρμόδια Υπουργεία. Αντιθέτως, βλέπουμε ανούσιες συναντήσεις όπου λέγονται τα ίδια και τα ίδια, αποχαιρετιστήριες συνεδρίες του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, δωράκια, χαμόγελα και ανταλλαγή συγχαρητηρίων για την επιτυχία του 2022 που σκοτώθηκαν «μόνο 37 άνθρωποι».

Ακόμη, είπε ότι δυστυχώς δεν υπάρχει καμία διάθεση ανάληψης ευθυνών για τις ζωές που χάνονται στους δρόμους μας και συνεχίζει η επίρριψη της ευθύνης στα θύματα και στους χρήστες του οδικού δικτύου, που είναι όμηροι του αυτοκινήτου για τις μετακινήσεις τους.

«Το σύστημα φωτοεπισήμανσης αποτελεί ένα από τα καλύτερα εργαλεία για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας και τα στοιχεία που υπάρχουν για αυτό μέσα από δεκαετίες ερευνών και αξιολόγησης, είναι αδιαμφισβήτητα. Η εγκατάσταση του όμως στην Κύπρο είναι καθυστερημένη».

Τόνισε ότι δύο χρόνια μετά την υπογραφή του συμβολαίου εκατομμυρίων, η λειτουργία του συστήματος είναι ακόμα άκρως προβληματική και ο τρόπος που παρουσιάστηκε στους πολίτες ήταν και είναι ακόμα λανθασμένος και προκλητικός. «Η διαχρονική αποτυχία στον τομέα των οδικών μεταφορών και η ανυπαρξία ποιοτικών δημοσίων μεταφορών και εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, αναγκάζει τους πολίτες να θέτουν τις ζωές τους σε κίνδυνο για να μετακινηθούν από το Α στο Β». Συμπλήρωσε ότι αυτό αναπόφευκτα προκαλεί δεκάδες οδικές συγκρούσεις καθημερινά, από τις οποίες πολλές είναι σοβαρές ή θανατηφόρες.

Υπογράμμισε ότι η έλλειψη αστυνόμευσης μέσα στις πόλεις, η ξεπερασμένη και αποτυχημένη διαδικασία έκδοσης άδειας οδηγού, η απουσία σοβαρής ενημέρωσης, διαφώτισης και εκπαίδευσης για όλες τις ηλικίες, ο γερασμένος στόλος αυτοκινήτων, φορτηγών και λεωφορείων, η επικέντρωση στην αλλαγή συμπεριφοράς με την καταστολή και τα πρόστιμα, η ανεξήγητη και ύποπτη προώθηση εξειδικευμένου προστατευτικού εξοπλισμού, και κυρίως η επιμονή και η προσκόλληση σε αποτυχημένες προσεγγίσεις δεκαετιών είναι μερικοί από τους παράγοντες που έχουν ως αποτέλεσμα αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο.

«Οι αρμόδιοι περιμένουν από τους χρήστες του οδικού δικτύου να αλλάξουν συμπεριφορά και να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις στους δρόμους, με ένα θαύμα. Ενώ το οδικό δίκτυο, ο τομέας των οδικών μεταφορών και η οδική ασφάλεια είναι προβληματικά από όποια ματιά και αν το δει κανείς, με απόλυτη ευθύνη του κράτους, βλέπουμε να συνεχίζουν οι υποκριτικές εκκλήσεις προς τους πολίτες να είναι σωστοί, νομοταγείς και κυρίως αλάνθαστοι ενώ οδηγούν για να μην «σκοτώνονται μόνοι τους».

Τέλος, ανέφερε ότι οι σοβαρές και θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις φαίνεται να είναι ένα ρίσκο που όλοι έχουν αποδεχτεί και κυρίως οι αρμόδιοι φορείς που σφυρίζουν αδιάφορα. «Οι σχεδόν 150 νεκροί στην άσφαλτο κατά τη θητεία του απερχόμενου Υπουργού Μεταφορών είναι η σκληρή πραγματικότητα και οι ψηφοθηρικοί πανηγυρισμοί αποτελούν ασέβεια απέναντι στα θύματα και τις οικογένειες τους».

Πηγή: sigmalive

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ