29.9 C
Paphos
Monday, July 15, 2024

Επίσκεψη στην Πάφο ο Υπουργός Υγείας- Που πήγε και τι διαπίστωσε;

Σημαντικά είναι τα συμπεράσματα που εξήγαγε ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου από την πρόσφατη προχθεσινή του επίσκεψη στην Πάφο. Ο υπουργός Υγείας ο οποίος επισκέφθηκε το Ιδιωτικό Νοσοκομείο Ευαγγελισμός στην Πάφο και το Νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς μίλησε στο PafosPress.com διευκρινίζοντας πως η επίσκεψή του εντάσσεται στα πλαίσια κατ’ ιδίαν ενημέρωσης που ο ίδιος θέλει να έχει για τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του ΓΕΣΥ.
Στην επίσκεψη στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο κ. Ιωάννου είχε την ευκαιρία να ακούσει τις πρώτες εντυπώσεις από τη διεύθυνση του Νοσοκομείου αλλά και από τους ίδιους τους ασθενείς. Επισκέφθηκε τις νέες εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου και είδε από κοντά τους γιατρούς που εντάχθηκαν στο ΓΕΣΥ ακούγοντας όλα όσα είχαν να του πουν.
Η επίσκεψη του υπουργού στο Νοσοκομείο ήταν πολύ σημαντική αφού δόθηκε η ευκαιρία τόσο στον ίδιο όσο και σε μας να ανταλλάξουμε απόψεις, να μοιραστούμε τις εντυπώσεις μας για το πως “κυλάει” το ΓΕΣΥ αναφέρθηκε στην ιστοσελίδα μας από πλευράς διεύθυνσης του Ευαγγελισμού.
Τι είπε ο Υπουργός Υγείας;
Η επίσκεψή μου στην Πάφο είναι σημαντική και εντάσσεται στο στόχο του Υπουργείου για κατ’ ιδίαν ενημέρωση του ίδιου του υπουργού για την πρόοδο εφαρμογής του ΓΕΣΥ, πως προχωρούν τα πράγματα και ποια προβλήματα παρουσιάστηκαν μέχρι στιγμής. Η Πάφος είναι η πρώτη επαρχία μετά τη Λευκωσία που γίνεται μια τέτοια επίσκεψη, μετά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η επίσκεψη σε κάποια ιδιωτικά νοσηλευτήρια και το Νοσοκομείο της Πόλης Χρυσοχούς. Θέλουμε να έχουμε απευθείας ενημέρωση για την μέχρι τώρα πορεία της υλοποίησης του ΓΕΣΥ για να έχω ίδιαν άποψη και γνώση για τα προβλήματα με στόχο να βρούμε λύσεις. Θέλουμε να βρίσκουμε λύσεις σε όποιο πρόβλημα παρουσιάζεται.
Όντως υπάρχουν ειδικοί γιατροί που στεγάζονται σε ειδικά νοσηλευτήρια και αυτό είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα αφού αρκετοί ειδικοί γιατροί δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στο ΓΕΣΥ. Αντιλαμβάνεστε πως δεν αναμέναμε από την πρώτη ημέρα ή τις πρώτες εβδομάδες της εφαρμογής του ΓΕΣΥ να ενταχθούν ειδικοί γιατροί. Χρειάζεται χρόνος να αντιληφθούν και τα πλεονεκτήματα και τον τρόπο λειτουργίας, να πειστούν για την αλλαγή αυτή γιατί πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή και ο καθένας περιμένει να δει πως θα δουλέψει για να διαπιστώσει αν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του για να ενταχθεί. Θεωρούμε και είμαστε βέβαιοι ότι με την πάροδο του χρόνου θα εντάσσονται όλο και περισσότερο ειδικοί γιατροί. Τα νοσηλευτήρια θα ενταχθούν βεβαίως στη δεύτερη φάση. Γίνεται τώρα μια διαβούλευση με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για να καταλήξουν σε κάποια νέα δεδομένα τα οποία όταν είναι έτοιμοι, τέλος Ιουλίου, θα ξεκινήσουν ένα νέο γύρο επαφών με τα ειδικά νοσηλευτήρια για να ξεκινήσουν και αυτά με την ένταξή τους στο ΓΕΣΥ που θα ξεκινήσει 1 Ιουνίου το 2020.
Είμαστε σίγουρα ικανοποιημένοι με την μέχρι στιγμής εξέλιξη της εφαρμογής του ΓΕΣΥ η οποία ασφαλώς και ξεκίνησε με θετικό πρόσημο. Προβλήματα έχουν εμφανιστεί τα οποία ως ένα βαθμό αναμέναμε. Οφείλω να δώσω τα εύσημα στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας γιατί έχει γρήγορα αντανακλαστικά και προχωρεί με επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει. Τα περισσότερα όμως προβλήματα, οφείλω να ομολογήσω προκύπτουν από την μη εξοικίωση των παρόχων και δικαιούχων με το Σχέδιο Υγείας. Μέρα με τη μέρα και παιρνώντας ο καιρός και αποκτώντας εξοικείωση ο κόσμος, γνωρίζοντας τις απαιτήσεις τότε τα πράγματα θα βελτιώνονται. Ένα παράδειγμα είναοι η χρήση του λογισμικού. Το γεγονός ότι ήδη έχει ελαφρυνθεί ο οικογενειακώς προϋπολογισμός από τον πρώτο μήνα εφαρμογής του ΓΕΣΥ αφού μπορεί ο κόσμος να πάρει τα φάρμακά του δωρεάν ή σχεδόν δωρεάν με μια μικρή πληρωμή δημιουργεί πάρα πολύ καλές εντυπώσεις και θετικά σχόλια.
Στόχος μας είναι να βελτιωθεί και δεν περιμένουμε έτσι και αλλιώς να λυθούν όλα τα προβλήματα. Όσες χώρες εφάρμοσαν Γενικά Σχέδια Υγείας πήραν μήνες και χρόνια για να φτάσουν να εξομαλυνθούν και να λειτουργούν πλέον όλα ομαλά. Μιλάμε για τεράστια μεταρρύθμιση, αλλαγή κουλτούρας και χρειάζεται χρόνος.
Πως σχολιάζει η Διεύθυνση του Ευαγγελισμού;
Πολύ σημαντική και βοηθητική χαρακτήρισε από την πλευρά της διεύθυνσης του Νοσοκομείου ο Δρ Νέστωρας Μιχαήλ την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας.
Ο κ. Ιωάννου, είπε, ενημερώθηκε από πρώτο χέρι για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην εξυπηρέτηση των δικαούχων ασθενών ενώ εξηγήθηκε και η προσπάθεια να διευθετηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα τα ραντεβού για να εξυπηρετείται ο κόσμος όταν επισκέπτεται τους γενικούς γιατρούς. Προσπάθειά μας είναι, πρόσθεσε, να αλλάξουμε την κουλτούρα που υπάρχει αυτή την στιγμή που πήγαιναν στο Νοσοκομείο και περίμεναν με τις ώρες. Το σημαντικότερο που προτείναμε στον Υπουργό Υγείας αλλά και στον ΟΑΥ πριν λίγες μέρες είναι ότι θα πρέπει να επιτρέψουν στον δικαιούχο του ΓΕΣΥ, όταν επισκέπτεται ένα ιδιώτη γιατρό και τον παραπέμπει να κάνει κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις να δίνει το δικαίωμα στον γενικό γιατρό, με βάση την ειδικότητά του και εφόσον μπορεί να κρίνει αν χρειάζεται να παραπέμπει το παραπεμπτικό και να στέλνει τον ασθενή στο συμβεβλημένο εργαστήριο για να γίνενται οι εξετάσεις ούτως ώστε ο ασθενής του ΓΕΣΥ να μπορεί να κάνει τις εξετάσεις με τον σημερινό τιμοκατάλογο. δεν μπορεί, πρόσθεσε ο κ. Μιχαήλ, να στερείται το δικαίωμα του δικαιούχου ασθενή του ΓΕΣΥ σήμερα, έχοντας το παραπεμπτικό από την επίσκεψή του στον ιδιώτη γιατρό να μην εκτελεί τις εξετάσεις του σε συμβεβλημένα εργαστήρια ώστε να μην χρειάζεται να πληρώσει.
Ο κ. Ιωάννου έμεινε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο μας ανέφερε ο κ. Μιχαήλ αφού του δόθηκε η δυνατότητα να καταγράψει κάθε λεπτομέρεια που αφορά την λειτουργία του ΓΕΣΥ σε ένα νοσοκομείο όπως τον Ευαγγελισμό. Εμείς, ανέφερε, σχεδιάσαμε τη δημιουργία των εξωτερικών ιατρείων εδώ και καιρό με στόχο να εξυπηρετήσουμε τον ασθενή του ΓΕΣΥ. Οργανωθήκαμε με πολύ μελέτη, πολύ προσπάθεια και οργανωθήκαμε από κάθε άποψη, από το τμήμα υποδοχής, τα εργαστήριά μας αλλά και όλα όσα θα χρειαζόταν ο ασθενής- δικαιούχος για να είναι πιο εύκολη και λειτουργική η επίσκεψή του στο Νοσοκομείο μας. Σημαντική είναι η οργάνωση φυσικά στην οποία προχωρήσαμε και για το θέμα των ραντεβού για να μην υφίστανται οι ασθενείς ταλαιπωρία.
Αναφορικά με τη διαρκή αναβάθμιση του Ευαγγελισμού ο Δρ Μιχαήλ ανέφερε πως η διεύθυνση του Νοσοκομείου προχώρησε σε μια τεράστια και σημαντική επένδυση αρκετών εκατομμυρίων προσπαθώντας να αναδιοργανώσει το Νοσοκομείο σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες ευελπιστώντας πως μακροπρόθεσμα θα μπορεί το Νοσοκομείο να έχει και τις Πρώτες του Βοήθειες στο ισόγειο του Νοσοκομείου με περαιτέρω οργάνωση από τη σημερινή.
Σήμερα ο Ευαγγελισμός, κατέληξε, δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από κανένα σύγχρονο Νοσοκομείο. Οργανώσαμε το σύστημά μας, βελτιώσαμε με την τελευταία Τεχνολογία τον εξοπλισμό μας και είμαστε πανέτοιμοι να προσφέρουμε υψηλό επίπεδο Υγείας στους ασθενείς. Ιδιαίτερα θέλω στα σταθώ στην οργάνωση, είπε, η οποία αν και έχει υψηλό κόστος λειτουργίας μας δίνει τη δυνατότητα να παρέχουμε ποιότητα και σωστή περίθαλψη στον ασθενή.
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ