Εσπερινή Σχολή Πάφου-Δeν είναι όλα ρόδινα [της Χρίστας Χριστοφή Παναγιώτου]

Η παροχή δια βίου εκπαίδευση δίνει την ευκαιρία μάθησης σε όλους τους πολίτες η οποία αποτελεί σήμερα προτεραιότητα των σύγχρονων κοινωνιών της γνώσης και των πολιτών γιατί ενδυναμώνει την πνευματική ολοκλήρωση του ατόμου και την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού .

Η ΕΣΤΕΕ Πάφου δέχεται άτομα όλων των ηλικιών, που θέλουν να συμπληρώσουν σπουδές στη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση. Οι απόφοιτοι αποκτούν προσόντα για να εργαστούν σε διάφορους κλάδους συμβάλλοντας έτσι και στην οικονομία του τόπου μας.
Η φοίτηση στην Εσπερινή Τεχνική Σχολή είναι θεσμοθετημένη και μπορεί να είναι διάρκειας ενός ,δύο τριών η τεσσάρων χρόνων ανάλογα με την προηγούμενη φοίτηση και τα προσόντα που προσκομίζονται
Τα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται είναι ισοδύναμα με τα προγράμματα τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που προσφέρονται τα πρωινά.
Το αναλυτικό πρόγραμμα σε κάθε κλάδο και ειδικότητα είναι το ίδιο με το αναλυτικό πρόγραμμα του αντίστοιχου κλάδου ,προσαρμοσμένο όμως στις συνθήκες των βραδινών μαθημάτων.

Οι απόφοιτοι των ΕΣΤΕΕ δικαιούνται να παρακαθήσουν στις παγκύπριες εξετάσεις και να διεκδικήσουν θέση σε Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ,αξιοποιώντας τις θέσεις που παραχωρούνται στους απόφοιτους των τεχνικών σχολών .
Άρχισε ήδη και επίσημα τη λειτουργία της εσπερινής σχολής και επαγγελματικής εκπαίδευσης(ΕΣΤΕΕ) στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πάφου .

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το ξενοδοχειακό τμήμα (Έσπερινής ) έχει μεταφερθεί στο Λύκειο Αγίου Χαραλάμπους (Έμπας) ,όπου ήδη έχει εγκαθιδρυθεί παράρτημα Ξενοδοχειακής σχολής με ένα εργαστήριο μαγειρικής και ένα εργαστήριο τραπεζοκομίας για τις ανάγκες της πρωινής φοίτησης.
Έτσι οι μαθητές της εσπερινής παρακολουθούν τα μαθήματα της ειδικότητα τους και για τα εργαστηριακά μαθήματα χρησιμοποιούν τα εργαστήρια τα βράδια .

Υπάρχει αυτή τη στιγμή το Α και Β έτος με σύνολο γύρω στους 45 μαθητές, Δυστυχώς μέχρι τον Ιανουάριο 2021 ήταν πολύ περισσότεροι αλλά λόγω κορονοϊού και άλλων διαφόρων λόγων, κάποιοι συμπολίτες μας αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους.
Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές της εσπερινής σχολής όπως ακριβώς ,μου έχουν αναφέρει κατά την συνάντηση μας , είναι ότι αρκετά βράδια το ένα εργαστήριο Μαγειρικής και το ένα εργαστήριο Τραπεζοκομίας που υπάρχουν χρησιμοποιούνται από τους μαθητές της πρωινής φοίτησης λόγω προγραμματισμένων νυκτερινών παραθέσεων με αποτέλεσμα, αυτοί να μην έχουν εργαστήρια να χρησιμοποιήσουν .Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και η αγωνία τους κατά πόσο την επόμενη σχολική χρονιά αν θα μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν τα εργαστηριακά τους μαθήματα απρόσκοπτα .

Να μην ξεχνούμε ότι του χρόνου θα υπάρχουν Α,Β,Γ έτος πρωινής φοίτησης και η Α,Β,Γ τάξη Εσπερινής (Βραδινή φοίτηση) που θα κάνει την κατάσταση χειρότερη.
Κάποια απογεύματα και με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα της πρωινής φοίτησής οι μαθητές του δευτέρου και του τρίτου έτους έρχονται απόγευμα (παραθέσεις) εργαζόμενοι με τον εκπαιδευτή τους σε πραγματικές συνθήκες όπως ακριβώς και σε ένα ξενοδοχείο.
Όταν οι μαθητές θα βρίσκονται απόγευμα το μόνο σίγουρο είναι ότι οι σπουδαστές της εσπερινής δεν θα μπορούν σε καμία περίπτωση να βρίσκονται στα εργαστήρια.
Και δικαίως οι μαθητές της εσπερινής αγωνιούν και θέλουν να βρεθεί μια λύση στο πιο πάνω πρόβλημα με την άμεση αύξηση των εργαστηρίων .Τουλάχιστον τρία Μαγειρικής και τρία Τραπεζοκομίας.

Ευελπιστώ το υπουργείο να ακούσει την αγωνία τους και να προσπαθήσει να βρει λύση.
Οι βασικές δεξιότητες που αποκτούν μέσα από τα εργαστηριακά μαθήματα με εξαίρετους εκπαιδευτές θα είναι η πρόκληση που τους περιμένει στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Support Local Business
Translate »