Εσείς εκεί στα ψηλά (του Παναγιώτη Α. Βορκά)

28η Νοεμβρίου 2020

Εσείς εκεί στα ψηλά, κοιτάξτε και τον κόσμο που βρίσκεται στα χαμηλά. Κοιτάξτε τον κόσμο που χάνει τις δουλειές του ή βλέπει τα εισοδήματά του να μειώνονται δραστικά. Τις μικρομεσαίες που ασφυκτιούν παραμένοντας κλειστές ή υπολειτουργώντας όλους αυτούς τους μήνες.

Αποφασίζονται και εφαρμόζονται τα απαγορευτικά μέτρα για περιορισμό των επαφών και αναστολή της εξάπλωσης της πανδημίας αλλά δεν σταθμίζονται ταυτόχρονα τα παράπλευρα προβλήματα που προκύπτουν. Η ψυχολογία του κόσμου βρίσκεται στο ναδίρ και οι απρόβλεπτες, στο παρόν στάδιο, προεκτάσεις της πανδημίας δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει. Ανεξάρτητα από την έκβαση της παγκόσμιας προσπάθειας για την κυκλοφορία εμβολίων που θα δημιουργήσουν σταδιακά μια ανοσολογική ασπίδα προστασίας, η αντιστροφή στον οικονομικό κυρίως τομέα θα καθυστερήσει. Αυτό αναπόφευκτα εξυπακούει περαιτέρω απολύσεις προσωπικού από επιχειρήσεις και τομείς της οικονομίας που πλήττονται βάναυσα όλους τους μήνες που διαρκούν οι περιορισμοί και τα απαγορευτικά.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Είναι, μεταξύ πολλών άλλων, και γι’ αυτούς τους λόγους που χρειάζεται η σωστή αξιολόγηση των μέτρων που εξαγγέλλονται και εφαρμόζονται. Αυτό πρέπει να γίνεται κατά τρόπο που να εξασφαλίζεται η προστασία των πολιτών και ταυτόχρονα να σταθμίζονται και οι όποιες παράπλευρες προεκτάσεις έχουν τα μέτρα στην οικονομία, τις κοινωνικές δομές και τη ψυχολογία του κόσμου.

Οι πολίτες μέχρι σήμερα στωικά υπομένουν και εφαρμόζουν τα μέτρα που εξαγγέλλονται. Ταυτόχρονα, καθώς η επιβάρυνση λειτουργεί αθροιστικά όλο αυτό το χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει, χρειάζεται από πλευράς των κέντρων λήψεως αποφάσεων κατανόηση και ρεαλισμός σε αυτά που οι πολίτες καλούνται να εφαρμόζουν.

Παναγιώτης Α. Βορκάς
Γενετιστής
Δημοτικός Σύμβουλος Κ. Σ. ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου

Support Local Business
Translate »