26.9 C
Paphos
Friday, July 1, 2022

Εποχική γρίπη ή κορωνοϊός; Τα συμπτώματα και πώς να τα ξεχωρίσετε

Ανησυχία προκαλεί σε γιατρούς και κόσμο η συνύπαρξη γρίπης και κορωνοϊού αφού τα συμπτώματα είναι πανομοιότυπα με αποτέλεσμα δικαιολογημένα, να προκαλείται σύγχυση.

Τα περισσότερα συμπτώματα των δύο ασθενειών είναι τόσο παρόμοια που χωρίς τεστ δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει με βεβαιότητα τι του συμβαίνει. Αυτό που επισημαίνουν οι ειδικοί ωστόσο είναι η επικοινωνία με τον προσωπικό μας γιατρό προκειμένου να καθοδηγηθούμε για τα επόμενά μας βήματα. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, η φετινή επιδημία της γρίπης θα είναι πιο ήπια. Και αυτό γιατί η πιστότερη τήρηση των κανόνων υγιεινής, η χρήση της μάσκας από την πλειοψηφία των πολιτών και η τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων, εν μέσω της πανδημίας, θα εμποδίσει σε μεγάλο βαθμό τη μετάδοση της γρίπης.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Τα Υπουργεία Υγείας ανά την Ευρώπη τουλάχιστον, τονίζουν την αναγκαιότητα εμβολιασμού όλων των ευπαθών ομάδων και γι’ αυτόν τον λόγο ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα τη διάθεση 4,2 εκατομμυρίων αντιγριπικών εμβολίων.

Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, αν είναι κάποιος εμβολιασμένος και παρόλα αυτά κολλήσει γρίπη, θα έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτεί. 

Κρύωμα εναντίον γρίπης

Υπάρχουν τουλάχιστον 100 ιοί που μπορεί να προκαλέσουν το κοινό κρυολόγημα, όμως μόνο τέσσερις που μπορούν να προκαλέσουν την εποχική γρίπη.

Πολλοί άνθρωποι που κρυολογούν υποθέτουν ότι έχουν τη γρίπη, αλλά οι ειδικοί επαναλαμβάνουν σταθερά τα ίδια πράγματα σχετικά με το πώς μπορεί κανείς να πει τη διαφορά: «η γρίπη σε κάνει να αισθάνεσαι σαν να σε χτύπησε αυτοκίνητο».

Ο πυρετός, οι πόνοι και οι πονοκέφαλοι μιας κακής εκδοχής της influenza είναι σε γενικές γραμμές χειρότεροι από μια περίπτωση αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, ρινοϊού ή άλλων κοινών ιών κρυολογήματος.

Όλοι γνωρίζουμε τα συμπτώματα της γρίπης: πυρετός, πονοκέφαλοι, μυικοί πόνοι, ξηρολαιμία, καταρροή, βήχα και φτέρνισμα –και για τα βρέφη, ωτίτιδες. Κάποιοι ασθενείς, ιδίως παιδιά, υποφέρουν και από διάρροια και εμετούς.

Στις σοβαρές περιπτώσεις, η πιο συνηθισμένη επιπλοκή είναι η πνευμονία. Τα πιο τυπικά σημάδια πνευμονίας είναι η δύσπνοια και η ασυνήθιστα γρήγορη αναπνοή –συνήθως οι γιατροί αναζητούν αυτό το σύμπτωμα στα παιδιά- και κάποιες φορές πόνος στο στήθος ή στην πλάτη.

Τα συμπτώματα γρίπης που μοιάζουν με εκείνα της Covid-19

Το να γνωρίζει κανείς αν έχει covid-19 είναι πολύ πιο περίπλοκο λόγω των πολλών διαφορετικών –και κάποιες φορές αρκετά επώδυνων- συμπτωμάτων, πολλά από τα οποία προσιδιάζουν με αυτά της γρίπης.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός, κάποιες φορές με ρίγη, ο ξηρός βήχας και η κόπωση.

Το σημάδι που πραγματικά διαφοροποιεί τις δύο μολύνσεις είναι ότι πολλοί ασθενείς Covid-19 χάνουν ξαφνικά την αίσθηση της όσφρησης –όχι λόγω μπουκωμένης μύτης, αλλά επειδή δεν αναγνωρίζουν πλέον ακόμη και έντονες μυρωδιές όπως είναι τα κρεμμύδια ή ο καφές.

Η ανοσμία, όπως είναι η επίσημη ονομασία της απώλειας της όσφρησης, δεν είναι σύμπτωμα όλων των ασθενών του ιού, ωστόσο μία μελέτη έδειξε ότι το 87% των ασθενών παρουσίασε αυτό το σύμπτωμα.

Λιγότερο κοινά συμπτώματα αποτελούν ο ξηρός λαιμός, η συμφόρηση, η καταρροή της μύτης, οι εμετοί, η διάρροια, οι στομαχικοί πόνοι και η «κομμένη ανάσα» κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Επιπλέον, κάποιοι ασθενείς έχουν κόκκινα ή ερεθισμένα μάτια ενώ άλλοι εμφανίζουν κοκκινίλες ή φουσκάλες στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών.

Κάποια επικίνδυνα συμπτώματα –μετά την εμφάνιση των οποίων πρέπει να απευθυνθείτε επειγόντως σε κάποιον ειδικό- είναι η σοβαρή δύσπνοια, ο πόνος ή πίεση στο στήθος, το μελάνιασμα στα χείλη ή το πρόσωπο, η δυσκολία ανταπόκρισης ακόμη και σε απλές ερωτήσεις, η κατάρρευση ή η απώλεια της συνείδησης.

Ένα ακόμη από τα πιο τρομακτικά χαρακτηριστικά της φονικής νόσου είναι ότι μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις στο αίμα που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή βλάβη, προβλήματα στον εγκέφαλο και στους πνεύμονες.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της Covid είναι ότι συχνά οι ασθενείς αναπτύσσουν πνευμονία χωρίς να συνειδητοποιούν πόσο άρρωστοι είναι.

Κάποιοι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς να αγοράσουν ένα παλμικό οξύμετρο, μία συσκευή που εφαρμόζει στο δάχτυλο και μπορεί να μετρήσει το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα μας.

Οποιαδήποτε ανάγνωση κάτω από 92% είναι λόγος για να καλέσετε το γιατρό σας.

Όσο νωρίτερα διαπιστωθεί η πνευμονία, τόσο το καλύτερο.

Τι συμβαίνει με τα παιδιά

Τα παιδιά γενικά εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα της Covid-19 ενώ για τις νεότερες ηλικίες θεωρείται ακόμη λιγότερο επικίνδυνη και από τη γρίπη.

Τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα θεωρούνται η δύσπνοια, τα μελανά χείλη, η σύγχυση ή η δυσκολία να ξυπνήσουν.

Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, τα παιδιά μπορούν να προσβληθούν από το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο το οποίο πιστεύεται ότι προκαλείται από μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να προκαλέσει σοκ και οργανική ανεπάρκεια.

Οι γιατροί τονίζουν πάντως ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Η σιγουριά του τεστ

Για την Covid-19, τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν δύο έως 14 ημέρες μετά την έκθεση, αλλά τα περισσότερα ξεκινούν πέντε έως επτά ημέρες μετά από αυτό.

Ωστόσο, όπως και σε ασθένειες όπως η ιλαρά, μπορεί κανείς να ξεκινήσει τη διάδοση του ιού δύο ημέρες πριν αρχίσει να αισθάνεται άρρωστος.

Επομένως, αν νομίζετε ότι ενδέχεται να έχετε εκτεθεί, είναι πολύ σημαντικό να προειδοποιήσετε τους άλλους και να απομονωθείτε από αυτούς το συντομότερο δυνατόν, ειδικά εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Είναι ένα αξίωμα της ιατρικής: όταν μία ασθένεια σαρώνει μια περιοχή και ένας ασθενής έχει τα συμπτώματά της, είναι συνήθως ασφαλές να υποθέσουμε ότι είναι αυτό που έχει ο ασθενής και να αρχίσει τη διαδικασία ανάρρωσης, παρά να περιμένει τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Πηγή: cnn.gr 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Translate »