23.9 C
Paphos
Sunday, June 4, 2023

Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα “Σύγχρονες Προκλήσεις για το Ποινικό Δίκαιο” από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου

Ξεκίνησε χθες με μεγάλη επιτυχία στο Coral Beach Hotel & Resort στην Πέγεια το διήμερο επιστημονικό συνέδριο με τίτλο “Σύγχρονες Προκλήσεις για το Ποινικό Δίκαιο”.

Το επιστημονικό συνέδριο το οποίο προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον διοργανώνεται από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Νεάπολις, το Εργαστήριο Ποινικού & Ποινικού Δικονομικού Δικαίου NUP, και την Έδρα Jean Monnet σε συνεργασία με την Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, και την Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων Ελλάδας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στην μνήμη των Πέτρου Αρτέμη, τέως Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου και του Στέφανου Πααύλου, Καθηγητή Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιο Θράκης. 

Κατα τη χθεσινή έναρξη του επιστημονικού συνεδρίου στην οποία παρευρέθηκαν πέραν των εκατόν ατόμων από τον χώρο της Νομικής, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, Γιώργος Λεπτός καλοσώρισε τους παρευρισκόμενους και τους υψηλούς προσκεκλημένους από την Κύπρο και την Ελλάδα διαβεβαιώνοντας πως το Επιστημονικό Συνέδριο στόχο έχει να προσφέρει στην Ακαδημαϊκή και Επιστημονική κοινότητα, στον νομικό κόσμο της Κύπρου και του εξωτερικού, στους επαγγελματίες αλλά κυρίως στην ίδια κοινωνία. Ο κ. Λεπτός στάθηκε ιδιαίτερα στους δυο σπουδαίους καθηγητές Νομικής στους οποίους είναι αφιερωμένο το συνέδριο λέγοντας πως το ΔΣ του Πανεπιστημίου θα στηρίζει πάντα τέτοιες σημαντικές πρωτοβουλίες. 

Ο πρύτανης του Νεάπολις, Παντελής Σκλιάς στον δικό του χαιρετισμό καλοσώρισε τους συνέδρους και συνεχάρη την Νομική Σχολή του Νεάπολις για την πρωτοβουλία της να διοργανώσει ένα τόσο υψηλού επιπέδου επιστημονικό συνέδριο. Αποτελεί τιμή για το Νεάπολις, σημείωσε, η παρουσία τόσο εκλεκτών προσκεκλημένων. Είναι σημαντικό για μας που μέσω τέτοιων συνεδρίων εμβαθύνουμε στην επιστημονική συζήτηση για ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα όπως οι “Σύγχρονες Προκλήσεις για το Ποινικό Δίκαιο”. Ο κ. Σκλιάς αναφέρθηκε και στην πρόσφατη υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπέγραψε το Νεάπολις με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ευχαριστώντας όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν προς αυτή την κατεύθυνση. 

Εκ μέρους του προέδρου του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου Κύπρου, Αντώνη Λιάτσου, χαιρετισμό απηύθυνε η Ρέα Λιμνατίτου, Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου η οποία από την 1η Ιουλίου αναλαμβάνει Πρόεδρος του Εφετείου. Η κυρία Λιμνατίτου στο σύντομο χαιρετισμό του κυρίου Λιάτσου αναφέρθηκε στο συνέδριο λέγοντας πως έγινε μια πολύ εύστοχη επιλογή θεμάτων η οποία θα αποτελέσει τροφή για νομική σκέψη ενισχύοντας και προάγοντας τη Νομική Επιστήμη. Είναι σημαντικό και τιμητικό το γεγονός, σημείωσε στην παρέμβαση του ο κ. Λιάτσος, που το συνέδριο συγκεντρώνει εκλεκτούς ομιλητές, καθηγητές Νομικών Σχολών από την Ελλάδα και την Κύπρο, Εισαγγελείς και πρώην Δικαστές οι οποίοι θα καταθέσουν εξειδικευμένες γνώσεις και την επιστημοσύνη τους για τα θέματα που θα αναπτύξουν. 

Χαιρετισμό εκ μέρους του Χρήστου Κληρίδη, Πρόεδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ανάγνωσε η καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου Νεάπολις και συντονίστρια του Επιστημονικού Συνεδρίου, Άρτεμις Σαββίδου. Ο κ. Κληρίδης στο χαιρετισμό, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους, στάθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλη σημασία διοργάνωσης τόσο υψηλών ακαδημαϊκά συνεδρίων στην Κύπρο τα οποία αποτελούν σημαντικό και πολύτιμο εργαλείο για τον δικηγορικό κόσμο της Κύπρου.  

Στο πρώτο μέρος του συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, Ευάγγελος Γκιγκιλίνης, εκ μέρους του προέδρου της Ένωσης Ιωάννη Γλύκα. Ο κ. Γκιγκιλίνης ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την σπουδαία διοργάνωση και την πρωτοβουλία. Τέτοιες πρωτοβουλίες και τέτοια επιστημονικά συνέδρια βοηθάνε ουσιαστικά των κόσμο της Νομικής να εμβαθύνει σε εξειδικευμένα θέματα όπως είναι η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις, ένα από τα θέματα του συνεδρίου που είναι και πολύ επίκαιρο. 

Τέλος για τα δυο τιμώμενα πρόσωπα, στην μνήμη των δυο προσώπων στα οποία είναι αφιερωμένο το Επιστημονικό Συνέδριο, του Πέτρου Αρτέμη και Στέφανου Παύλου, μίλησαν ο Μύρων Νικολάτος, τέως Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κύπρου και μέλος του διδακτικού προσωπικού της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου και ο Ιωάννης Μπέκας, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, διευθυντής του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών Νομικής ΔΠΘ και επισκέπτης καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΠΝΠ. Και οι δυο ομιλητές εξήραν το έργο και την προσφορά των δυο διακεκριμένων Καθηγητών Νομικής λέγοντας πως ο καθένας με τον δικό του τρόπο συνέβαλε και διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό την Νομική Επιστήμη στην Κύπρο και την Ελλάδα αντίστοιχα. 

Σήμερα δεύτερη και τελευταία ημέρα του επιστημονικού συνεδρίου θα χαιρετίσει τις εργασίες και ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λ. Σαββίδης.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ