25.9 C
Paphos
Monday, June 24, 2024

Επί ποδός η Αστυνομία για τις γιορτές – Περιπολίες και τροχαίες διευθετήσεις

Με προτεραιότητα την προστασία των πολιτών, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Αστυνομία Κύπρου, ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, παραμένει προσηλωμένη στην υπηρεσία της κοινωνίας. Κατά τη διάρκεια των εορταστικών ημερών οι περιπολίες (μηχανοκίνητες και πεζές) και οι έλεγχοι θα είναι αυξημένοι, τόσο στις κύριες οδικές αρτηρίες και το δευτερεύον οδικό δίκτυο όσο και σε εμπορικούς και πολυσύχναστους δρόμους.

Τροχαίες διευθετήσεις – Διακίνηση στο οδικό δίκτυο

Λόγω της αναμενόμενης αύξησης της τροχαίας κίνησης κατά την περίοδο των εορτών, η παρουσία της Αστυνομίας στις κύριες οδικές αρτηρίες των πόλεων και στους υπεραστικούς δρόμους/αυτοκινητόδρομους θα είναι αυξημένη. 

Η ταχύτητα σκοτώνει

Με στόχο την πρόληψη σοβαρών οδικών συγκρούσεων, καθ’ όλη την εορταστική περίοδο θα διενεργούνται εντατικοί τροχονομικοί έλεγχοι σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο. Οι εντατικοποιημένοι έλεγχοι ξεκινούν την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου, 2023.

Κατά τους ελέγχους τροχαίας, θα επιδεικνύεται μηδενική ανοχή στις βασικότερες αιτίες πρόκλησης σοβαρών και θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων όπως είναι η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος και η μη χρήση ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους. Ιδιαίτερη έμφαση θα δίδεται και σε άλλα σοβαρά τροχαία αδικήματα, όπως είναι το αμελές προσπέρασμα, η αλόγιστη, επικίνδυνη και αμελής οδήγηση, παραβίαση φώτων τροχαίας, παράλειψη τήρησης κανονικής λωρίδας κυκλοφορίας και μη ελεύθερα χέρια κατά την οδήγηση.

Μέτρα προστασίας περιουσίας

Η Αστυνομία καλεί το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ιδιαίτερα κατά τις διακινήσεις σε εμπορικούς δρόμους, εμπορικά κέντρα ή άλλους πολυσύχναστους χώρους.

Οι προσωπικές τσάντες να είναι καλά κλειστές και να μεταφέρονται με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει συνεχώς οπτική επαφή. Δεν αφήνονται εκτεθειμένα προσωπικά αντικείμενα, ενώ χρήματα και πιστωτικές κάρτες καλύτερα να φυλάγονται στις μπροστινές τσέπες των ενδυμάτων μας.

Κλοπές από κατοικίες

Τίθενται σε λειτουργία συστήματα συναγερμού ή κλειστά συστήματα παρακολούθησης, εκεί και όπου υπάρχουν.
Όλες οι πόρτες, παράθυρα ή φωταγωγοί πρέπει να κλειδώνονται και τα κλειδιά να αφαιρεθούν ακόμα και από την εσωτερική μεριά. Επίσης, δεν αφήνονται εκτεθειμένα πολύτιμα αντικείμενα, κοσμήματα ή άλλα σημαντικά έγγραφα.
Ενδείξεις ή αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, οι οποίες φανερώνουν την απουσία των ενοίκων θα πρέπει να αποφεύγονται.
Κλοπές από καταστήματα

Δεν αφήνονται μεγάλα χρηματικά ποσά ή άλλη περιουσία εκτεθειμένη.
Οι ταμειακές μηχανές προτιμότερο να είναι ανοικτές και χωρίς περιεχόμενο.
Καταγράφονται οι αύξοντες αριθμοί των ηλεκτρικών συσκευών της κατασκευάστριας εταιρείας (Serial numbers).
Εκεί και όπου υπάρχουν συστήματα συναγερμού ή κλειστό σύστημα παρακολούθησης, να τίθενται σε λειτουργία.
Κλοπές αυτοκινήτων και κλοπές από αυτοκίνητα

Δεν αφήνονται τσάντες, χαρτοφύλακες, κινητά τηλέφωνα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές ή οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα αξίας, σε εμφανή σημεία μέσα στο αυτοκίνητο, έστω και αν αυτό είναι κλειδωμένο
Σε καμία περίπτωση το αυτοκίνητο να βρίσκεται σε λειτουργία, όταν ο οδηγός ή άλλοι επιβαίνοντες δεν βρίσκονται σε αυτό.
Οι πόρτες θα πρέπει να είναι πάντοτε κλειδωμένες και τα παράθυρα ανεβασμένα, ακόμα και αν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο μπροστά σε ασφαλές σημείο.
Αποφεύγονται σκοτεινά ή απόμερα σημεία για στάθμευση. Όπου υπάρχει γκαράζ να χρησιμοποιείται.
Δεν αφήνονται ποτέ τα κλειδιά στη μίζα ή στην πόρτα, ακόμα και για μικρό  σύντομο χρονικό διάστημα.
Αν παραστεί ανάγκη να αφήσει αντικείμενα στο όχημα, αυτά να τοποθετούνται σε ασφαλείς χώρους ή στον χώρο αποσκευών.
Παροχή πληροφοριών στην Αστυνομία

Ενόψει των πιο πάνω, το κοινό κατά τις γιορτινές μέρες προτρέπεται να βρίσκεται σε ετοιμότητα και να συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία, ενώ σε περιπτώσεις όπου περιέλθουν στην αντίληψή του οποιεσδήποτε πληροφορίες ή κινήσεις υπόπτων προσώπων ή και οχημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας ή και της νύκτας να ενημερώνει αμέσως τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460 ή να επικοινωνεί με τα τηλέφωνα άμεσης ανταπόκρισης στους αριθμούς 112 και 199.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ