26.9 C
Paphos
Tuesday, October 3, 2023

ΕΠΑΡΧΟΣ ΠΑΦΟΥ: “Εκτελούνται αναπτυξιακά έργα 12- 15 εκ. ευρώ ετησίως”

Αναπτυξιακά έργα της τάξης των 12 έως και 15 εκατομμυρίων ευρώ εκτελούνται σε ετήσια βάση στην επαρχία Πάφου. Πρόκειται για εξωραϊστικά έργα ή/και κτίρια, αλλά και έργα υποδομής, όπως βελτιώσεις δρόμων (περιλαμβανομένων αγροτικών δρόμων), αντιπλημμυρικά έργα, τοίχοι αντιστήριξης κ.α., σύμφωνα με την έπαρχο Πάφου Μαίρη Λάμπρου. Στόχος μας συμπλήρωσε είναι η βελτίωση της ζωής των κατοίκων της υπαίθρου, αλλά και η αναχαίτιση της αστυφιλίας

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η κ. Λάμπρου ανέφερε πως τα εξωραϊστικά έργα, όπως αναπλάσεις και βελτιώσεις όψεων οικοδομών σε πυρήνες, δημιουργία πάρκων, κοινοτικών κτιρίων κ.α. προωθούνται, μετά από διαδικασία προσφοροδότησης, κατόπιν διενέργειας μελετών και εξασφάλισης αδειών.

Τα εν λόγω έργα αποτελούν συνέχισε, το 65% περίπου της ετήσιας δαπάνης, ενώ το 35% περίπου αφορά τα βασικά έργα υποδομής που εκτελούνται κυρίως από τα συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Οι πιστώσεις, τόνισε, αντλούνται για ώριμα/εγκεκριμένα έργα, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό που αφορά την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου ή/και από Ευρωπαϊκά προγράμματα εφόσον ακολουθηθούν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες, με την ανάλογη συνεισφορά των αντίστοιχων Κοινοτικών Συμβουλίων.

Επεσήμανε επίσης πως με τα έργα που υλοποιούνται δημιουργούνται συνθήκες για νέες θέσεις εργασίας και αύξηση επισκεψιμότητας, εφόσον με τα έργα υπάρχουν πλέον προοπτικές για μικρές επιχειρήσεις, ενώ παρατηρείται και ενδιαφέρον από απόδημους για συντήρηση των πατρικών τους οικιών.

Ερωτηθείσα για τα έργα που έχουν αποπερατωθεί κατά το τρέχον έτος ( 2023) ανέφερε πως έχουν αποπερατωθεί αρκετά κύρια έργα, όπως η ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου Εκκλησίας Παναγίας Χρυσοαιματούσης Χλώρακας με δαπάνη €515.998, η Α’ Φάση ανάπλασης πυρήνα Γιόλους έναντι €404.337, η Α’ Φάση ανάπλασης πυρήνα Κονιών με €420.230, το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης Πτηνοπανίδας και Χερσαίας Χλωρίδας Ακάμα στον Κάθηκα έναντι €299.988, η Β’ Φάση ανάπλασης πυρήνα Παναγιάς με €380.000, ο εξοπλισμός Εκπαιδευτικού και Εκθεσιακού Κέντρου Χελώνας στην Ίνεια έναντι €317.800 και η ανάδειξη παραδοσιακού πυρήνα και εξωραϊσμός Βρύσης στην Αργάκα με €636.136. Επίσης η δημιουργία παιδότοπου στον Άγιο Δημητριανό έναντι €53.000, και η συντήρηση/ αποκατάσταση παλαιάς Βρύσης στην Αγία Βαρβάρα με ποσό €110.200,50.

Ακόμη συνέχισε, στο στάδιο υλοποίησης βρίσκονται και άλλα σημαντικά έργα, όπως η δημιουργία περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών με αστροπάρκο στις Π. Αρόδες με σύμβαση αξίας €512.004,75, ο εξωραϊσμός και ανάπλαση πάρκου στον Στατό-Άγιο Φώτιο με αξία σύμβασης €632.280, η θεματική διαδρομή Αφροδίτη στην Ίνεια αξίας €1,8 εκατ. ( μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας), ο διαχωρισμός οικοπέδων στην Αχέλεια Β’ περιοχή κόστους €1,2 εκατομ., και  η δημιουργία πάρκου και χώρου εκδηλώσεων στην Κρήτου Μαρόττου με κόστος €380.000

Πρόσθεσε πως πρόσφατα έχουν υπογραφεί συμβόλαια με επιτυχόντες προσφοροδότες για έναρξη εργασιών για το έργο εξωραϊσμού του περιβόλου της Εκκλησίας στην Κοινότητα Αγίας Μαρινούδας με αξία σύμβασης €358.880 και για τη δημιουργία πάρκου στη Γυαλιά με αξία €214.500.

Επεσήμανε επίσης πως  στις αναφερόμενες πιο κάτω δαπάνες δεν περιλαμβάνεται το ΦΠΑ.

Παράλληλα είπε, “βρισκόμαστε σε προχωρημένο στάδιο αξιολόγησης των προσφορών που ζητήσαμε για την ανάπλαση του πυρήνα Μαραθούντας, της Γ φάσης ανάπλασης πυρήνα Μέσα Χωριού, της Βελτίωσης του Πολιτιστικού Κέντρου και Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στον Πωμό κ.α. ενώ υπογράφονται σύντομα οι συμφωνίες για ανάπλαση του πυρήνα Κοίλης (που θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης), η ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου μεσαιωνικής Βρύσης στη Χούλου και η Β φάση πλατειακού χώρου στην Κοινότητα Λέμπας”. Όλα τα υπό αναφορά έργα θα αρχίσουν σύντομα εντός του 2023 συμπλήρωσε.

Τα πιο πάνω έργα είναι μόνο ενδεικτικά και ο κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός, κατέληξε η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ