22.9 C
Paphos
Saturday, May 18, 2024

Επ.Μεταφορών: Επισκέφθηκε το εργοτάξιο Α φάσης δρόμου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς

H πρώτη φάση του έργου του δρόμου Πάφου Πόλης Χρυσοχούς από την Αγία Μαρινούδα μέχρι το Στρουμπί αν και θα πρέπει να συμπληρωθεί στο τέλος του χρόνου έχει εκτελεστεί το 35% της συνολικής εργασίας ενώ ο εργολάβος ζητάει επιπλέον 20 εκατομύρια και παράταση χρόνου άλλους 33 μήνες.  

Αυτά ακούστηκαν στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή στο εργοτάξιο της  περιοχής Καλλέπειας και πλησίον της σήραγγας όπου  διεξάγονται έργα για το οδικό δίκτυο Πάφου, Πόλης Χρυσοχούς στο πλαίσιο επίσκεψης της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής στα προβληματικά «σημεία» της επαρχίας Πάφου .

Στην σύσκεψη παρακάθησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αντιπροσωπεία της Επιτροπής Μεταφορών, των βουλευτών της Επαρχίας Πάφου, του ΓΔ του Τμήματος Δημοσίων Έργων Λευτέρη Ελευθερίου και άλλων αρμόδιων φορέων.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών Μαρίνος Μουσιούτας, δήλωσε ότι έτυχαν μιας ενδελεχούς ενημέρωσης από τον  Γενικό Διευθυντή του Τμήματος Δημοσίων έργων Λευτέρη Ελευθερίου  αλλά και από τους άλλους εκπροσώπους των κυβερνητικών τμημάτων για την πορεία εξέλιξης του έργου, για τα προβλήματα που υπάρχουν και για την διαφορά που υπάρχει μεταξύ της Εκτελεστικής εξουσίας και της κατασκευάστριας εταιρείας όσον αφορά την κατασκευή του δρόμου.

Αυτό συνέχισε, « που γνωρίζουμε όλοι, είναι ότι υπάρχουν συμβόλαια τα οποία έχουν υπογρραφεί, ότι υπάρχουν διαδικασίες στην ΚΔ που πρέπει να ακολουθούνται και αυτό που θέλουμε να στείλουμε ως μήνυμα σε όλους είναι ότι αυτές οι διαδικασίες πρέπει να ακολουθούνται κατά γράμμα, έτσι ώστε οποιαδήποτε διαφορά υπάρχει να επιλύονται με το σωστό τρόπο και να προχωρά το έργο».

Ο κ. Μουσιούτας ανέφερε πως σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί κανένας ένα τέτοιο μεγάλο έργο που θα δώσει καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη και επαρχία της Πάφου να μείνει ημιτελετές.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών ακολούθως κάλεσε την κυβέρνηση και τον εργολάβο του έργου να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βάση τις διαδικασίες, ούτως ώστε το έργο να επαναρχίσει και να ολοκληρωθεί ακόμη και με την καθυστέρηση που υπάρχει.

Ο κ. Μουσιούτας ξεκαθάρισε πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν οι εργασίες διακόπηκαν λέγοντας πως σήμερα δεν θεάθηκαν εργάτες στην περιοχή, προσθέτοντας ωστόσο, πως αυτό που επιθυμούν είναι να ακολουθηθούν οι αυστηρές διαδικασίες που υπάρχουν στην Δημοκρατία .

Ερωτηθείς για τις απαιτήσεις του εργολάβου ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής απήντησε πως υπάρχει μια απαίτηση του εργολάβου για 20 εκατομύρια, θέτοντας σειρά στοιχείων, όπως η ακαταλληλότητα των υλικών, και  η αποθήκευση του αδρανές υλικού αλλά και η αύξηση του κόστους κάποιων υλικών λόγω και της κατάστασης στην Ουκρανία.

Αυτά συνέχισε, είναι θέματα τα οποία πολυσυζητήθηκαν και δόθηκαν λύσεις με βάση την διακριτική ευχέρεια που έχει το Τμήμα. Εμείς ως Επιτροπή συνέχισε, « έχουμε αναφέρει τόσο στα δημόσια έργα όσο και στους εργολάβους ότι η Επιτροπή έχει πρόθεση να εγγράψει βάση των διαδικασιών της Βουλής το θέμα  ενώπιον της Επιτροπής Μεταφορών πολύ σύντομα και εκεί θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι για να εκφέρουν τις απόψεις».

Επιθυμούμε είπε να λειτουργήσουμε όχι ως ένα Δικαστήριο αλλά ως ένα μέτρο πίεσης προς όλους, ούτως ώστε, αυτό το έργο να συνεχίσει και να ολοκληρωθεί. Εμείς τόνισε, θα επιμείνουμε ότι το έργο πρέπει να προχωρήσει  με βάση το τι λέει το συμβόλαιο». Ο στόχος της συγκεκριμένης επίσκεψης της Επιτροπής Μεταφορών είναι να γίνει επιτόπια έρευνα και καταγραφή όλων των ζητημάτων ώστε να δρομολογηθούν λύσεις στο άμεσο μέλλον, συμπλήρωσε.

Ο κ. Μουσιούτας ανέφερε πως πρόκειται για ένα δύσκολο και σημαντικό έργο γίνονται τακτικές συναντήσεις και στόχος τους είναι η επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν, κατέληξε.

Σημειώνεται πως με βάση το χρονοδιάγραμμα η πρώτη φάση από την Αγία Μαρινούδα μέχρι το Στρουμπί είναι  μήκους 15 περίπου χιλιομέτρων και κόστους  86 εκατομμυρίων.

Ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή ανέφερε πως η εταιρεία είναι σε διαβούλευση με το Τμήμα Δημοσίων Έργων και εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρχουν περαιτέρω καθυστερήσεις . Ο κ. Παπαχριστοφή σημείωσε πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο ιδιαίτερα για την περιοχή του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς.Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να θέματα που έχουν θίξει να τύχουν επίλυσης και διαχείρισης.Σημαντικό για μας συνέχισε, « είναι η 2η φάση και η σύνδεση της Μεσόγης».Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα τέλος του 2025 να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για την Β Φάση.

Εξάλλου  ο πρόεδρος του Κ.Σ. Καλλέπειας Νίκος Σαββίδης ανέφερε πως ο άξονας του συγκεκριμένου οδικού δικτύου σχεδιάστηκε πριν από 30 χρόνια και μετά από πολλά προβλήματα αποφασίστηκε να γίνει . Εμείς είπε ως κοινότητες επιθυμούμε να ολοκληρωθεί και η Α Φάση αλλά και να προκηρυχτεί και η Β Φάση από το Κράτος γιατί ο κόσμος ταλαιπωρείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια.  

Οι βουλευτές της επαρχίας Πάφου Χαράλαμπος Πάζαρος του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Φακοντής του ΑΚΕΛ, Χρύσανθος Σαββίδης του ΔΗΚΟ και Ηλίας Μυριάνθους του Κ.Σ. ΕΔΕΚ αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα του έργου στα πολλαπλά θανατηφόρα που συνέβησαν στο συγκεκριμένο οδικό δίκτυο, αλλά και στο γεγονός ότι το Κράτος δεν δέχεται εκβιασμούς από κανέναν.

Υπέργεια διάβαση

Σε σχέση με την αναγκαιότητα της δημιουργίας υπέργειας διάβασης επί της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου παρά τω Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών ανέφερε πως αποτελεί θέμα ασφάλειας.Για μας συνέχισε, « προέχει το συντομώτερο να βρεθεί μια λύση σ’ αυτό το θέμα είτε πηγαίνοντας με το παλιό διαγωνισμό που είχε γίνει,είτε με νέο σχεδιασμό που θα είναι αρκετά πιο φτηνός» έτσι ώστε πρόσθεσε, « η ασφάλεια που είναι υπεράνω όλων να υπάρχει ιδιαίτερα σε ένα χώρο που κυκλοφορούν μαθητές, σε ένα χώρο  που δυστυχώς, πριν κάποια χρόνια μια μαθήτρια έχασε την ζωή της». Είμαστε είπε ο κ. Μουσιούτας, έτοιμοι ως Επιτροπή να βοηθοήσουμε ότι μπορούμε έτσι ώστε να προχωρήσει αυτό το έργο, κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως αλλά και το Τμήμα Δημοσίων Έργων πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εδώ και χρόνια συνέχισε, έχει παραδοθεί ο σχεδιασμό αυτού του έργο από τον Δ. Πάφου στις αρμόδιες υπηρεσίες. Είναι συνέχισε ο κ. Φαίδωνος « δική τους ευθύνη να εκτελεστεί το συγκεκριμένο έργο», λέγοντας πως « ο συγκεκριμένος δρόμος είναι υπό την ευθύνη των δημοσίων έργων». Συνεπώς συνέχισε, οφείλουν τα δημόσια έργα άμεσα να προκηρύξουν τον διαγωνισμό.

Σχετικά με το υψηλό κόστους που επικαλούνται ο Δήμαρχος Πάφου δεν διαφώνησε ότι οι σχεδιασμοί που έγιναν είναι κοστοβόροι. Μπορεί  όμως με χαμηλότερο beget, κάτω από μισό εκατομύριο ευρώ για την κάθε πεζογέφυρα να βγούμε άμεσα σε προσφορές για να κατασκευαστούν. Επεσήμανε ακόμη πως η ασφάλεια των παιιών και η εξυπηρέτηση των γονέων είναι στις βασικές προτεραιότητες όχι μόνο του Δήμου αλλά και του ιδίου προσωπικά και του κάθε πολίτη. Πρόσθεσε πως ο Δήμος Πάφου με απόφαση του δημοτικού συμβυλίου ενημέρωσε εδώ και χρόνια, όπως είπε, ότι το 20% της δικής τους συνεισφοράς είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο για να το δώσουν προς τα Δημόσια έργα και για να εκτελεστεί το συγκεκριμένο έργο. Δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις στο θέμα της ασφάλειας των παιδιών, κατέληξε ο κ. Φαίδωνος.

Η επιτροπή επιθεώρησε και την οδική συμβολή “Βιοφώς” στον Δυτικό παρακαμπτήριο δρόμου Πάφου αλλά μετέβη και στην περιοχή “Διπλαρκάτζια” Δήμου Πάφου.

Επίσης η Επιτροπή επισκέφτηκε και τα γραφεία του κοινοτικού συμβουλίου Αργάκας για ενημέρωση σχετικά με τον δρόμο Πόλης – Αργάκας.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ