Στο διαγωνισμό «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821: Αναδιφώ το παρελθόν, ενατενίζω το μέλλον», η μικρή Κυριακή Σιέπη, του Α2, πήρε το Α΄ Βραβείο στην κατηγορία εικαστική δημιουργία και οι μαθητές του Α1 και Α2 Μαρία Ιωάννου, Άντρια Κίτση, Κυριάκος Χριστοδούλου, Αντωνία Πούρπουρα, Κυριακή Σιέπη, Λίο Αγαθόκλης, Αγαμέμνονας Νεοφύτου και Νικόλας Αδάμου κατέκτησαν το Β΄ βραβείο στη δραματοποίηση, με το έργο «Όταν το όνειρο γίνεται όρκος ζωής» υπό την καθοδήγηση της διευθύνουσας Ελένης Παπακυριακού.
Αρχικά, η μικρή ζωγράφος, που κατέκτησε το Α΄ Βραβείο, εμπνευσμένη από τους στιχους «Ένα στεφάνι ελιάς χαρίζουμε σε αυτούς που αγωνίστηκαν να ξέρουν πως οι κόποι τους τη λευτερία χαρίσαν! Δόξα σε αυτούς που πέθαναν για την ελευθερία και χάρισαν σε όλους εμάς της άνοιξης Ελπίδα!» και επηρεαζόμενη από τη δραματοποίηση που έγινε στο σχολείο της για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 δημιούργησε με παστέλ το έργο «Της άνοιξης ελπίδα».
Στο έργο, η Άνοιξη-Νεράιδα, παρουσιάζεται σαν ένα κορίτσι, που κρατάει δύο στεφάνια ένα με την ελληνική και ένα με την κυπριακή σημαία, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο τους συνεκτικούς δεσμού Κύπρου-Ελλάδας και τους κοινούς αγώνες για κατάκτηση της ελευθέριας. Η άνοιξη-νεράιδα, συμβολίζει τη νέα γενιά, που έχοντας ιστορική μνήμη τιμά τους ήρωες της και κρατά άσβεστη τη φλόγα της αγάπης, για την πατρίδα και τα ιδανικά της. Σταυροί ηρώων σκορπισμένοι παντού, δηλώνουν τις θυσίες τους, ενώ το κόκκινο χρώμα που κυριαρχεί στο φόντο παραπέμπει στο αίμα των αγωνιστών που χύθηκε για την ελευθερία και που επιτρέπει στη σύγχρονη γενιά να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.
Σχετικά με το Β΄ Βραβείο, οι μαθητές δραματοποίησαν το κάλεσμα του Γεώργιου Μιχαήλ, για επιτέλεση του χρέους του προς την πατρίδα. Για να μπορέσουν να το πετύχουν αυτό οι μαθητές και η νηπιαγωγός κατέβαλαν αρκετό κόπο και χρόνο, αφού μελέτησαν τη ζωή και τη δράση του αφανή ήρωα της κοινότητας, πήραν συνεντεύξεις από τα αδέλφια και τους συναγωνιστές τους, απεικόνισαν τη δράση του στις ζωγραφιές τους, επισκέφτηκαν το σπίτι και το χώρο στον οποίο θυσιάστηκε, ενώ ταυτόχρονα μελέτησαν τα ιδιόγραφα κείμενά του ήρωα και απήγγειλαν τα ποιήματά του.
Όλες οι παραπάνω δράσεις, των παιδιών, αποτελούν ένα βιωματικό μάθημα ιστορικής μνήμης για την αγωνιστικότητα και καταρρίπτουν τη ρήση «Όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μικροί μαθητές του Δημόσιου Νηπιαγωγείου Κισσόνεργας (Γεώργιου Μιχαήλ) με την πολύτιμη βοήθεια των νηπιαγωγών Ελένης Παπακυριακού, Ροδούλας Ιωάννου και Άντρης Ευσταθίου, έχουν συμμετάσχει σε πολλούς διαγωνισμούς και έχουν κατακτήσει πολλές πρωτιές!
Μπράβο λοιπόν στα παιδιά του Δημόσιου Νηπιαγωγείου Κισσόνεργας (Γεώργιου Μιχαήλ) που έχουν αποδείξει ότι τα νήπια αναδιφώντας το παρελθόν μπορούν να ενατενίζουν το μέλλον με ελπίδα!