17.9 C
Paphos
Saturday, April 27, 2024

Εκδήλωση στους Δελφούς σε συνεργασία με τον Δ. Πόλεως Χρυσοχούς για προώθηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας

  Ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς σε συνεργασία με την Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, Πολιτιστικού Φορέα με έδρα την Αθήνα και πρόεδρο την Κατερίνα Μπατάλια, συνδιοργανώνουν τη Διεθνή Πολιτιστική Ολυμπιάδα με θέμα την ειρήνη και τίτλο «Προώθηση, αναβίωση Πολιτιστικής Ολυμπιακής Εκεχειρίας» στον ιερό τόπο των Δελφών, στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου (Σάββατο και Κυριακή). Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν πληθώρων ποιητών, συγγραφέων και ζωγράφων.

Τον γενικό συντονισμό και την οργάνωση της δράσης θα έχει η Κυριακή Δράκου, καθηγήτρια, λογοτέχνιδα και συγγραφέας από την Αμμόχωστο, παιδί πολέμου, όπως η ίδια αναφέρει, η οποία σήμερα διαμένει στην Πόλη Χρυσοχούς.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η κ. Δράκου θα παραστεί και θα συμμετέχει, προωθώντας τον τόπο μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά. “Σαν σπονδοφόροι ποιητές και χορευτές θα φορούμε”, είπε στο ΚΥΠΕ, “στεφάνι ελιάς και θα δώσουμε νοήματα ολυμπιακής ιερής εκεχειρίας στη γη. Η ειρήνη αποτελεί βασική προϋπόθεση του αθλητισμού και της ομαλής συμβίωσης με τον εαυτό μας και τους γύρω μας”.

Αναφερόμενη στην εκδήλωση των Δελφών, η κ. Δράκου σημείωσε πως το πρώτο έργο στο πλαίσιο της δράσης θα είναι να δημιουργηθεί ένα ημερολόγιο στο οποίο θα καταγραφούν όλες οι δράσεις που έχουν σχεδιαστεί και πρόκειται να υλοποιηθούν από ιδρύματα, πανεπιστήμια, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς. Το δεύτερο έργο αφορά τη διαχείριση από την ολομέλεια των προτάσεων που θα καταθέσουν προς αυτήν διάφοροι φορείς και ιδιώτες. Επιπλέον, το τρίτο και ιδιαίτερα σημαντικό έργο θα είναι η σχεδίαση δράσεων, οι οποίες θα προταθούν προς τους κατάλληλους φορείς προκειμένου να τις υλοποιήσουν. Ο στόχος είναι να παρακινηθούν να συμμετάσχουν στη δράση άτομα και ομάδες για την προώθηση της αξίας της ειρήνης.

“Σκοπός μας, πέρα από τον σχεδιασμό της δράσης, είναι να προβάλουμε το νόημα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας παγκόσμια”, σημεώσε.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, «στοχεύουμε στο να γίνονται συναντήσεις που να αφορούν στην ειρήνη από διάφορες χώρες και να γίνει επιτροπή που να σχεδιάζει δράσεις ανά το παγκόσμιο. Όταν αγκαλιάσουμε μια ιδέα, τότε δυναμώνει και όταν δυναμώσει μια ιδέα, τότε πάνω της κτίζουμε μια μεγαλύτερη», συμπλήρωσε.

Αυτό μπορεί να γίνει με τη μορφή που προϋπήρχε, δηλαδή, όπως εξήγησε, 40 μέρες πριν και 40 μέρες μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων δεν γινόταν καμία εχθροπραξία ή εχθρική ενέργεια, έτσι και σήμερα να γίνεται εκεχειρία σε όλο τον κόσμο 40 μέρες πριν ή/ και 40 μέρες μετά την 21η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης.

Επιπρόσθετα η κ. Δράκου ανέφερε πως σκοπός της είναι η προκήρυξη του 2ου Παγκόσμιου διαγωνισμού ποίησης, μονόπρακτου, μονολόγου και ζωγραφικής για την ειρήνη στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Αυτά συνέχισε, θα ενσωματωθούν στο δεύτερο ανθολόγιο ποίησης με τον τίτλο «Αναβίωση της εκεχειρίας – ειρήνης», ενώ το πρώτο ανθολόγιο τιτλοφορείται «Της ειρήνης το βλέμμα». Όπως ανέφερε, ποιητές θα απαγγείλουν τα ποιήματά τους και χορευτές από διάφορες περιοχές και χορευτικά συγκροτήματα θα χορέψουν για την ειρήνη. Όταν τελειώσει η τελετή «θα κυκλώσουμε τους Δελφούς με ένα καλαματιανό που έχει επτάσημο ρυθμό, ένδειξη του ελληνικού χαρακτήρα. Όταν τελειώσει η τελετή θα υψώσουμε, ελληνική, κυπριακή και λευκή σημαία. Τότε θα ακουστεί ο ύμνος της ειρήνη, τον οποίο θα γράψει η υποφαινόμενη και θα τραγουδήσει ο Μεσημέρης».

Μετά από την προκήρυξη του Παγκόσμιου Διαγωνισμού με τίτλο «Της ειρήνης το βλέμμα» όλα τα ποιήματα συμπεριλήφθηκαν σε ανθολόγιο με τον ίδιο τίτλο, είπε η κ. Δράκου, προσθέτοντας πως η δράση και απονομή βραβείων έγινε στην Πόλη Χρυσοχούς υπό την αιγίδα του Δήμου. Τ

Οι διήμερες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τραγούδια όπως ο «Ύμνος της εκεχειρίας», η «Ειρήνη» και το «Τάχτηκα ειρήνη να αγαπώ» σε κυπριακή διάλεκτο, όλα σε στίχους της Κυριακής Δράκου, μουσική του Γιώργου Παπαδόπουλου και τραγούδι από τον Δημήτρη Μεσημέρη.

Ακόμη το πρόγραμμα περιλαμβάνει χορούς από τη σχολή χορού Δράκου με χοροδιδασκάλους τον Πανίκο και Κυριάκο Λοΐζου από την Κύπρο. Τους στίχους στα τραγούδια έγραψε η Κυριακή Δράκου, σε μουσική του Γιώργου Παπαδόπουλου και τραγούδι από την Αθηνά Τρύφωνος.

Το όραμά μου και η ευχή μου, είπε η κ. Δράκου, είναι η εκπαίδευση της εσωτερικής ειρήνης να μπει ως βιωματικό μάθημα στα σχολεία καλύπτοντας όλες τις άλλες αξίες, θέτοντας ως κύριο μέλημα την καταστολή της παραβατικότητας και τη δημιουργία ελεύθερων πολιτών. Όταν μπορέσουμε να κτίσουμε χαρακτήρες, συνέχισε, «θα αλλάξει ροή η σκέψη και η υποκειμενική ερμηνεία για την αξία που δίνουμε στη ζωή γι’ αυτό που είμαστε και νιώθουμε και όχι γι’ αυτό που έχουμε. Η ουσιαστική πραγματικότητα υπάρχει στην ενότητα και την ειρήνη των πάντων».

Έστειλε επίσης το μήνυμα να κρατήσουμε τα χέρια, για να ενωθούν οι καρδιές μας, για την αναβίωση της εκεχειρίας στον κόσμο.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ