14.9 C
Paphos
Sunday, February 5, 2023

Εκδήλωση μνήμης από την Οργάνωση Αντιστασιακών Πάφου και το Ίδρυμα Ελεύθερης Ραδιοφωνίας Ν. Νικολαϊδη   

Σαράντα οκτώ χρόνια μετά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, η Οργάνωση Αντιστασιακών Πάφου και το Ίδρυμα Ελεύθερης Ραδιοφωνίας Νίκου Νικολαΐδη, συνδιοργάνωσαν  την ετήσια εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους πεσόντες της αντίστασης και τους αποβιώσαντες συντελεστές του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού της Κύπρου, που λειτούργησε ενάντια στο πραξικόπημα και μετέδωσε το ιστορικό διάγγελμα του Προέδρου Μακαρίου.

H εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 15 Ιουλίου στις  8:20 π.μ. στο χώρο όπου λειτούργησε ο Ελεύθερος Ραδιοσταθμός (εργαστήριο Νίκου Νικολαΐδη), έναντι Δικαστικού Μεγάρου Πάφου.

Ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αντιστασιακών Πάφου  Ανδρέας Θεοδώρου είπε πως ένα ακόμη γύρισμα του χρόνου το 48ο οδηγεί τα βήματα μας ξανά στο μετερίζι της αντίστασης της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Χάρη είπε της ιστορικής αλήθειας , «θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένη η υποχρεώση μου , όπως υπενθυμίσω στους παλαιότερους, και καταστήσω γνωστό στους νεώτερους , πως ο ελεύθερος ραδιοσταθμός της Κύπρου αποτέλεσε απότοκο συνέχεια και συμπλήρωμα της άριστης οργανωτικής δομής της Ένωσης Αγωνιστών Πάφου κάτω από την ηγεσία και την καθοδήγηση του Αρχηγού Μίκη Τεμπριώτη».

Η ταχύτητα σκοτώνει

Μια δομή είπε ο κ. Θεοδώρου που λειτούργησε καταλυτικά ώστε σε χρόνο ρεκόρ από την στιγμή που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα , να εξουδετερωθούν όλα τα στρατόπεδα της Ε.Φ. και να συλληφθούν όλοι οι αξιωματικοί του στρατού. Δυστυχώς είπε την ώρα τούτη που τελούμε αυτό το μνημόσυνο, γίνεται ανασκαφή των οστών ακόμα τριών συναγωνιστών της αντίστασης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τελέστηκε τρισάγιο από τον Πανιερότατο Μητροπολίτη Πάφου κ.κ. Γεώργιο και προσκλητήριο πεσόντων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο υπεύθυνος της  Φρουράς του Ε.Ρ.Κ.  και εκ των συντελεστών του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού . Ανδρέας Στυλιανίδης . Ο κ. Στυλιανίδης  ανέφερε πως ο ελεύθερος ραδιοσταθμός Πάφου που έγινε ελεύθερος ραδιοσταθμός της Κύπρου,  από τον Νίκο Νικολαϊδη τον τότε τεχνικό του υποσταθμού του ΡΙΚ στην Πάφο , έστειλε το μήνυμα της αντίστασης  σε ολόκληρη την Κύπρο, την Ρόδο,  το Ισραήλ και όπου αλλού έφτανε το σήμα. Έπρεπε ο δημοκρατικός λαός της Πάφου να μάθει συνέχισε, για την ύπαρξη του σταθμού.

Έτσι είπε με δύο αυτοκίνητα γυρίζαμε στις γειτονιές της Πάφου και καλούσαμε τον κόσμο να συντονιστεί στην συχνότητα του ελεύθερου ραδιοσταθμού Πάφου. Με τα πρώτα μηνύματα πρόσθεσε, καλούσαμε να μάθει ο κόσμος ότι ο Μακάριος ήταν ζωντανός, καλούσαμε τον κόσμο να αντισταθεί  στο πραξικόπημα και να αγωνιστεί με κάθε μέσο  ενάντια στους πραξικοπηματίες.

Αυτά τα μηνύματα είπε, άκουσε και ο Εθνάρχης Μακάριος όταν βρισκόταν στο Μοναστήρι του Κύκκου και αποφάσισε τελικά να  κατευθυνθεί προς την Πάφο. Κατά το μεσημέρι θυμάται, έφτασε η πρώτη πληροφορία ότι ο Μακάριος ήταν πράγματι ζωνταντός και ότι θα κατευθυνθεί προς την Πάφο. Είπε ακόμη πως η είδηση αυτή αναπτέρωσε το ηθικό τους.

Ακολούθως ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε και στην μεγάλη συμβολή του Νίκου Νικολαίδη με τον μικρό πομπό του.  Σκέφτηκε να συνδέσει τον μικρό πομπό με τον υποσταθμό στον Κόλπο των Κοραλίων και με τον τρόπο αυτό η κάλυψη θα ήταν Παγκύπρια. Μια ομάδα συναγωνιστών είπε, « με τον Νίκο μετέβη στον υποσταθμό και χωρίς αντίσταση πραγματοποίησε την σύνδεση» , έτσι ο ελεύθερος ραδιοσταθμός Πάφου έγινε ελεύθερος ραδιοσταθμός της Κύπρου» .

Ο Γιαννάκης Ομήρου πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανέφερε πως θεωρεί υποχρέωση να ανακοινώσει ότι με πρωτοβουλία του Μητρώου Μαχητών της Αντίστασης που είναι  ένας επίσημος ενας δημοκρατικός θεσμός της Οργάνωσης Μαχητών Πάφου και του Ιδρύματος Ελεύθερης Ραδιοφωνίας Νίκου Νικολαίδη,  ανελήφθη μια πρωτοβουλία για να φιλοτεχνηθεί ένα σεμνό μνημείο στον συγκεκριμένο χώρο, και για να θυμίζει  τη μεγαλειώδη αντίσταση του λαού της Πάφου αλλά και την καθοριστική συνεισφορά  αυτού του ταπεινού οχηρού της ελευθερίας στην διάσωση του Προέδρου Μακάριου, αλλά και να του δώσει τα χρονικά περιθώρια να συνεχίσει τον αγώνα για την σωτηρία της Κύπρου με την διαφυγή του στο εξωτερικό.

Ο κ. Ομήρου  ανέφερε πως αναμένει από τον  Δήμο Πάφου με ταχύτητα να εγκρίνει την σχετική πολεοδομική άδεια ώστε να μνημείο να είναι έτοιμο σύντομα και στις επόμενες εκδηλώσεις.

Ακολούθησε απονομή  τιμητικής πλακέτας στο Σ.Ε.Β.Α.Σ , κατάθεση στεφάνων, η ανάκρουση του εθνικού ύμνου και ξενάγηση επισκεπτών στο ιστορικό εργαστήρι του πατέρα της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας και αείμνηστου Ν.Νικολαΐδη.

Προηγήθηκε διαδρομή μνήμης στις  7:30 π.μ. το πρωί  από το Σωματείο Σ.Ε.Β.Α.Σ Πάφου Στέλιος Κυριακίδης.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ