26.9 C
Paphos
Tuesday, July 16, 2024

Εκδήλωση για βραβευθέντες Πανελλήνιων Λογοτεχνικών Βραβείων του Πετριδείου

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 14ης Ιουνίου  η εκδήλωση απονομής των Πανελλήνιων Λογοτεχνικών Βραβείων “Χριστόδουλος και Μαρία Πετρίδη” σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Ζωή και Τέχνη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πετριδείου Ιδρύματος.

Μεταξύ άλλων, το πρώτο βραβείο στην κατηγορία του μυθιστορήματος  απονεμήθηκε  στο έργο «Το ξύλινο μάτι» της Βασιλικής Σγούρου-Παρασκευουλάκου από την Αθήνα, το δεύτερο βραβείο «Το χρυσό γουρούνι» του Λιώρη Ιωάννη από την Καβάλα και το τρίτο βραβείο « Στα χνάρια του λόγου – Φώτης Ορέστης Μικελάκης », από το Χαλάνδρι. Έπαινοι στην ίδια κατηγορία εξασφάλισαν το έργο « Δρόμος με αγκάθια» της  Κατερίνας Δρούλια – Κουτσουμπού,  από το Ναύπλιο, το έργο  «Στα χνάρια της αιωνιότητας » του  Γιώργου  Χατζόπουλου από την  Ορεστιάδα Ν. Έβρου, το έργο « Το βιβλίο» του  Σαχπαζίδη Παναγιώτη από τα  Σπάτα και « Η Καλλιόπη» του  Καραβούλια Νικόλαου από την  Πάτρα. 

Στο θεατρικό το πρώτο βραβείο έλαβε  το έργο «Πενθεσίλεια και Αχιλλέας» της Ευγενίας Τσιπολίτη, το δεύτερο βραβείο έλαβε το έργο « Ο Οδυσσέας μυρμήγκι» της   Θεοδοσίας Αργυράκη-Ασαργιωτάκη, από το Hράκλειο Κρήτης, το τρίτο βραβείο έλαβαν « Τα θέατρα ελέγχου» της Βίκυς Τσαγκάρη,  από την Κερατέα Αττικής και επίσης το τρίτο βραβείο έλαβε « Η οχυρωμένη πόλη » της  Κατερίνας Παπαδάκη,  από την Αθήνα.  Έπαινο στην ίδια κατηγορία εξασφάλισαν οι Πολυχρόνης Πολυχρονόπουλος, Κωνσταντίνος Κορδώσης, και  Κλένια Κορινθίας.
 
Στην κατηγορία διήγημα το πρώτο βραβείο έλαβε  «Η κυδωνιά μας στο πηγάδι» του Λιώρη Ιωάννη από την Καβάλα, το δεύτερο βραβείο εξασφάλισε το έργο « Το μπάνιο» του  Κώστα Παπαπαναγιώτου,  από την Αθήνα και το τρίτο βραβείο εξασφάλισε  το έργο « Ουζερί ο Μοβόρος» της  Ζωής Μακρονάσιου και του Βελεστίνου Μαγνησίας. Έπαινοι εξασφάλισαν  το έργο « ο  απολογισμός » του Λάζαρου Λαζάρου από την Λευκωσία, το έργο « Καθρέφτης στο Αιγαίο» της Πιερίνα Τζούλια Βαμβακάρη από την  Γλυφάδα, και το έργο « Από πλατεία βασιλίσσης Όλγας στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως» του Θεόδωρου Πούλια από την Πάτρα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Επίσης στην κατηγορία παιδική λογοτεχνία η κριτική επιτροπή αποφάσισε να μην απονείμει βραβείο η έπαινο.

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση από την εκδότρια και  συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου , ο Διαγωνισμός αφορούσε έργα Κυπρίων και Ελλαδιτών συγγραφέων, οι οποίοι διαμένουν στην Κύπρο, την Ελλάδα ή το εξωτερικό. Η κ. Πικρίδου εξέφρασε την ικανοποίηση της, που ο Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός  Χριστόδουλος και Μαρία Πετρίδη έχει γίνει πλέον θεσμός και θεωρείται ένας από τους καλύτερους διαγωνισμούς Πανελλήνια.

Τα πρώτα βραβεία στις κατηγορίες της παιδικής λογοτεχνίας και του μυθιστορήματος δίνονται σε μορφή έκδοσης του βραβευθέντος βιβλίου ενώ τα πρώτα βραβεία στο διήγημα και στο θεατρικό αφορούν χρηματικά έπαθλα. Όσον αφορά το διήγημα, κάθε τρία χρόνια εκδίδεται ένας συλλογικός τόμος με τα βραβευμένα διηγήματα των τριών τελευταίων χρόνων.

Επίσης  συνέχισε η κ Πικρίδου το Πετρίδειο Ίδρυμα μέσα στα πλαίσια της προσφοράς του προς τον πολιτισμό  ξεκίνησε θεσμό Θεάτρου στην Πάφο στον οποίο θα ενταχθούν και κάποια απο τα βραβευμένα θεατρικά  και όπως έχομε ανακοινώσει οι θεατρικοί συγγραφείς θα παραλαμβάνουν και ένα ποσοστό 10% απο τις καθαρές εισπράξεις. Ανακοίνωσε δε, πως φέτος το Πετρίδειο Ίδρυμα ενδυναμώνοντας την προσφορά του προς τον πολιτισμό και ιδιαίτερα προς τους Παφίτες και κάτοικους Πάφου συγγραφείς θα διοργανώσει τον Σεπτέμβριο έκθεση βιβλίου όπου το κοινό θα μπορεί να γνωρίσει τους συγγραφείς και να προμηθευτεί τα βιβλία τους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε  με προβολή βίντεο για τη ζωή και τη δράση του Πετριδείου Ιδρύματος.

Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος  χαιρέτησε την εκδήλωση για τους  βραβευθέντες Πανελλήνιων Λογοτεχνικών Βραβείων του Πετριδείου Ιδρύματος που έχει καταστεί θεσμός. Ο Δήμαρχος Πάφου σημείωσε επίσης πως το Πετρίδειο Ίδρυμα εξελίσσεται σε ένα ίδρυμα με σημαντική παρέμβαση στα πολιτιστικά δρώμενα της Πάφου. Επεσήμανε επίσης πως το επόμενο διάστημα υπάρχουν καλές προυποθέσεις αυτό το  Ίδρυμα  να έχει πιο έντονη παρουσία,  ενώ σημείωσε πως είναι το μόνο ίδρυμα στην Πάφο το οποίο έχει την μορφή ένας ευεργέτης να  χαρίσει την περιουσία του για την προσφορά χορηγιών προς την κοινωνία της Πάφου.

Εξάλλου σε χαιρετισμό του ο  πρόεδρος του Πετρίδειου Ιδρύματος Μιχάλης Μαραθεύτης ανέφερε μεταξύ άλλων πως μετά από εννέα χρόνια ζωής αυτού του διαγωνισμού η Πάφος έχει καταφέρει να δώσει το στίγμα της στο Πανελλήνιο χάρτη των Λογοτεχνικών Βραβείων κύρους , γεγονός που αναβαθμίζει την εικόνα στον ευρύτερο χώρο του Πολιτισμού. Ακολούθως ευχαρίστησε τα τρία μέλη της Κριτικής Επιτροπής τους καταξιωμένους λογοτέχνες την κ. Ελένη Αρτεμίου – Φωτιάδου, την κ. Μαρία Ολυμπίου και τον κ. Κώστα Βολάκη οι οποίοι αφιέρωσαν πολύτιμο χρόνο για την αξιολόγηση όλων των έργων και για την αγαστή συνεργασία τους.   Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πετριδείου Ιδρύματος, Μιχάλη Μαραθεύτη, ο Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Νουβέλλας, Συλλογής Διηγημάτων και Παιδικής Λογοτεχνίας καθιερώθηκε σε μια προσπάθεια να αποκτήσει η Πάφος το στίγμα στο πανελλήνιο χάρτη των λογοτεχνικών βραβείων κύρους, που θα αναβαθμίζει την πόλη στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού.

Χορηγίες”

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης το Πετρίδειο Ίδρυμα παρέδωσε  επίσης ετήσιες χορηγίες σε όλες τις φιλανθρωπικές οργανώσεις της Πάφου οι οποίες κατέχουν την ανάλογη άδεια.  Όπως στο  Επαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντών Πάφου, στη   Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ελληνίδων Πάφου, στον   Ερυθρό Σταυρό,  στο Ίδρυμα Μαργαρίτας Λιασίδου, στο  Ε.Κ.Ε. Κάτω Πάφου, στον  Σύνδεσμο για άτομα με αυτισμό Κύπρου, στις Αλκυονίδες, στη EUROPA DONNA Κύπρου, στη  ‘’Τόλμη Πάφου’’,  στην  Οργάνωση Πολυτέκνων Πάφου και στο Σωματείο Εθελοντικής Προσφοράς  “Αυγερινός”. Τις χορηγίες απένειμε  ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μιχαλάκης Μαραθεύτης. Όσον αφορά τις εκδόσεις των βραβείων του διαγωνισμού, μέρος αυτών  παραδόθηκει, όπως είπε,  ως δωρεά στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Χριστόδουλος Γαλατόπουλος Πάφου και στην Πετρίδειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Γεροσκήπου. Τα υπόλοιπα αντίτυπα δόθηκαν  στους συγγραφείς και ένα μικρό μέρος  παραμένει στις βιβλιοθήκες του Πετριδείου Ιδρύματος και των Εκδόσεων Ζωή και Τέχνη.
Ο κ. Μαραθεύτης σημείωσε πως όραμα τους είναι η δημιουργία σε βάθος χρόνου της Πετριδείου Πινακοθήκης .

Ακολούθησε  καλλιτεχνικό πρόγραμμα απο την χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ευαγόρας Παλληκαρίδης” υπό την διεύθυνση του Ζαχαρία Ευαγγέλου.


Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ