17.9 C
Paphos
Saturday, April 27, 2024

Οι Μεσογειακές Φώκιες της Πάφου

Εκδήλωση αφιερωμένη στην μεσογειακή φώκια, το εμβληματικό αυτό είδος της Μεσογείου πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Πέγειας.

Η εκδήλωση με τίτλο «Μεσογειακή Φώκια – Ένα Εμβληματικό είδος της Μεσογείου Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον» πραγματοποιήθηκε χθες τι απόγευμα στις 17:00 με ομιλητές στην εκδήλωση τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας για την Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (MOm), Παναγιώτη Δενδρινό και τους Χάρης Νικολάου και Γιάννη Ιωάννου μέλη της Ομάδας Παρακολούθησης της Μεσογειακής Φώκιας στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Παναγιώτης Δενδρινός Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (MOm), και θαλάσσιος βιολόγος με ειδικότητα στη Μεσογειακή φώκια ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια η φώκια στην Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο την Ελλάδα , ανακάμπτει .

Η ταχύτητα σκοτώνει

Έτσι συνέχισε έχουμε πιο συχνή εμφάνιση της φώκιας στην Κύπρο από τις δεκαετίες του 1970- 1980 ή και το 1990 και σημειώνεται και αναπαραγωγή σχεδόν κάθε χρόνο. Ο κ. Δενδρινός είπε πως η φώκια επέστρεψε στην Κύπρο σε μια περίοδο που τη βρίσκει σε μια πλήρη τουριστική ανάπτυξη και εκτιμώντας πως πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία για την συνύπαρξη της φώκιας με τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με το πόρισμα είπε ο κ. Δενδρινός σε περιοχές που είναι σημαντικές , όπως μικρές περιοχές που έχουν θαλασσινές σπηλιές που αυτά τα ζώα θέλουν για να πάνε να γεννήσουν, πρέπει να υπάρξει προστασία ώστε να μην εισέρχεται σε αυτές κόσμος και να ενοχλεί τα ζώα όταν πάνε να γεννήσουν.

Είπε ακόμη ότι στις θαλασσινές σπηλιές στην Πέγεια έχει γίνει ένα πρώτο βήμα το οποίο αγκαλιάζεται από τους ντόπιους και τον Δήμο, δηλώνοντας πως εκεί είναι που πρέπει να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον. Ερωτηθείς σχετικά είπε πως τα μέτρα που έχουν παρθεί στις θαλασσινές σπηλιές στην Πέγεια από την θάλασσα είναι καλά, ωστόσο τώρα σημείωσε, πρέπει να ληφθούν μέτρα από την στεριά.

Πρόσθεσε ακόμη πως στην Μεσόγειο ο αριθμός της φώκιας έχει αυξηθεί σημειώνοντας πως στην Ελλάδα που έχει 16.000 χιλιόμετρα ακτών, 4.000 νησιά και πάρα πολλές σπηλιές η φώκια βρήκε καταφύγιο στις περιόδους που είχαν μειωθεί πολύ οι πληθυσμοί. Επεσήμανε πως ο αριθμός της φώκιας πέρα από την Ελλάδα αυξάνεται και στις γειτονικές χώρες όπως στην Ανατολική Μεσόγειο, την Αδριατική , την Ιταλία , στην Αλβανία στην Κροατία στο Μαυροβούνιο, αλλά και στην Κύπρο .

Είπε μάλιστα πως όταν ήρθε στην Κύπρο την δεκαετία του 90′ προσκεκλημένος του Τμήματος Αλιείας, είχαν δει σημάδια ότι υπάρχουν φώκιες αλλά ήταν πολύ σπάνιες. Τώρα αυτό έχει αλλάξει, είπε.

Εξάλλου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Χάρης Νικολάου λειτουργός του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανέφερε πως το πρόγραμμα παρακολούθησης της Μεσογειακής φώκιας στην Κύπρο ξεκίνησε εδώ και 12 χρόνια και σήμερα ο πληθυσμός είναι 17- 20 ζώα, με μόνιμη αναπαραγωγή στην περιοχή της Πέγειας, του Ακάμα, της Λεμεσού και πέρσι για πρώτη φορά στην Αγία Νάπα.

Ο κ. Νικολάου σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό τα σπήλαια αναπαραγωγής να προστατεύονται τόσο από παράνομο ψάρεμα αλλά και από οποιαδήποτε άλλη επίσκεψη που μπορεί να προκαλέσει όχληση στα ζώα. Πρόσθεσε πως είναι σημαντικό τα διατάγματα τα οποία υπογράφονται από το Υπουργείο να τηρούνται και οι περιοχές να παραμένουν προστατευμένες τουλάχιστον την περίοδο της αναπαραγωγής. Ακόμα και μια νεκρή φώκια να υπάρχει σήμερα, πρόσθεσε, αποτελεί το 10% του πληθυσμού .

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή τον οποίο εκπροσώπησε ο ΓΔ του Υπουργείου Γεωργίας .

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΘΝΕ)

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ