Το Κέντρο Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με την υποστήριξη του Δήμου Πάφου και του American University of Beirut – Mediterraneo, διοργάνωσε την Τρίτη στο Auditorium του πανεπιστημίου διάλεξη με τίτλο Ηθική, περιβαλλοντική και συγκρουσιακή κρίση επικαιροποιούν τη στωική φιλοσοφία, που μετεδίδετο ταυτόχρονα και διαδικτυακά.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κέντρου Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ομιλήτρια ήταν η εκπαιδευτικός φιλόλογος και ερευνήτρια Ανδρεανή Ηλιοφώτου.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της ομιλίας προστίθεται στην ανακοίνωση, οι τρεις κρίσεις βρίσκονται στην οξύτερη φάση τους (συγκρούσεις σε ατομικό, κοινωνικό, διακρατικό επίπεδο, πόλεμος Ουκρανίας και Μέσης Ανατολής), κλιματική αλλαγή και διαφθορά.Η στωική φιλοσοφία υπεισέρχεται σ’ αυτά τα αδιέξοδα για δύο λόγους, πρώτον όπως αναφέρει επειδή οι καιροί, η εποχή στην οποία ανεφάνη (τέλος τετάρτου – αρχές τρίτου αιώνος π.χ.) παρουσιάζει πολλά κοινά στοιχεία με τη σημερινή και δεύτερον επειδή το περιεχόμενο της δίδει καίριες απαντήσεις και στην κρισιμότητα του δικού μας καιρού.
Ιδρυτής της ο Ζήνων ο Κιτιεύς (334-262 π.χ.) που άντλησε από όλη την προηγούμενη φιλοσοφική παράδοση (προσωκρατικούς, Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη) και που καθιέρωσε τη νέα διαίρεση της φιλοσοφίας σε Λογική, Φυσική και Ηθική.
Βασική αρχή και των τριών κλάδων συνεχίζει η ανακοίνωση είναι ο Λόγος: ως κοσμικός Λόγος-Θεός στη Φυσική, ως ορθός Λόγος στην Ηθική, ως ενδιάθετος και προφορικός Λόγος στη Λογική και βασικό δείγμα του «Ομολογουμένως τη φύσει ζην». Η αδρομερής αναφορά στους τρεις κλάδους θα πιστοποιήσει την επικαιροποίηση της στωικής φιλοσοφίας, όπως αναφέρθηκε.
Σημειώνεται πως η Ανδρεανή Ηλιοφώτου γεννήθηκε στη Λευκωσία. Μετά την αποφοίτησή της από το Παγκύπριο Γυμνάσιο σπούδασε φιλολογία στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επέστρεψε στην Κύπρο το 1958 και εργάσθηκε ως φιλόλογος σε σχολεία Μέσης Παιδείας στη Λευκωσία ως το 1990.
Διατελεί Επίτιμη Πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Ομίλου Πνευματικής Ανανεώσεως» και της Φιλοσοφικής Εταιρείας Κύπρου. Έγραψε δοκίμια, μελέτες, ποίηση, διήγημα και θέατρο. Δύο θεατρικά της μονόπρακτα ανέβασε επί σκηνής στην Κύπρο το Νέο Θέατρο Φώτου Φωτιάδη τον Νοέμβριο του 2013.