14.9 C
Paphos
Friday, March 22, 2024

Είναι ο βράχος των Χασαμπουλιών οι Συμπληγάδες της Κύπρου;

Η Πάφος δεν είναι μόνο θάλασσα και Ακάμας! Η Επαρχία έχει να περηφανεύεται ότι μπορεί να διαθέτει σημεία και προορισμούς ενδιαφέροντος ολόχρονα και αυτή είναι και η προσπάθεια όλων όσων ασχολούνται με τον Τουρισμό στα Δυτικά του νησιού μας, να καταστήσουν δηλαδή την Πάφο προορισμό για 365 μέρες και όχι μόνο για τους πιο ζεστούς μήνες. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως την περίοδο της πανδημίας, όταν δηλαδή τα σύνορά μας όπως και των άλλων χωρών ήταν κλειστά ο εγχώριος τουρισμός ήταν στα καλύτερά του και δόθηκε η ευκαιρία σε όλους μας να γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο μας και τις ομορφιές του.

Μια πανέμορφη διαδρομή που αξίζει κανείς να κάνει είναι από τον Ξερό Ποταμό πάνω προς τον Τζιελεφό. Για όσους δεν γνωρίζουν καλά την Πάφο να διευκρινίσουμε ότι γεωγραφικά αναφερόμαστε στο στρίψιμο από τον ποταμό που είναι ανάμεσα στις κοινότητες Κούκλια και Τίμη στο ύψος του Ασπρόκρεμμου, ο δρόμος δηλαδή που πάει κανείς προς Κελοκέδαρα Σαλαμιού αλλά και Νικόκλεια, Μαμώνια, Άγιο Νικόλαου, Κέδαρες κλπ.

Ο «κουρτελλόροτσος» όπως είναι γνωστός στους παλαιότερους είναι η περιοχή που χαρακτηρίζεται σήμερα από πολλούς ως ο βράχος των Χασαμπουλιών. Μια πανέμορφη περιοχή με μαγευτική διαδρομή από την οποία μπορείς να καταλήξεις σε πολλούς και εντυπωσιακούς προορισμούς στα ημιορεινά και ορεινά της Πάφου και της Λεμεσού, μέχρι ακόμη και στο Όμοδος ή το Τρόοδος Στο δρόμο αν κουραστήκατε μπορείτε να απολαύσετε λίγες στιγμές χαλάρωσης σε ένα από τα οικογενειακά καφενεία, να πιείτε τον καφέ σας αλλά και το πρόγευμά σας ή να φάτε μέχρι και σπιτικό φαγητό από τα χέρια μιας γιαγιάς σαν τη δική σας. Αν βρεθείτε στην περιοχή κάποια στιγμή που προηγήθηκαν βροχοπτώσεις ή κατέβηκε ο Διαρίζος μη διστάσετε μετά την Νικόκλεια ή πριν τα Μαμώνια να σταματήσετε σε ένα ύψωμα και να θαυμάσετε τις πανέμορφες διακλαδώσεις του ποταμού να χάνονται μέσα στα περβόλια και το πράσινο της περιοχής.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το περίφημο σημείο των Χασαμπουλιών βρίσκεται λίγο πριν το Κιδάσι και αυτή την εποχή αλλά και αργότερα η μαγεία είναι μεγαλύτερη αφού οι αιωνόβιοι πλάτανοι πήραν το χρυσό τους χρώμα και μετατράπηκαν σε ένα ονειρεμένο τοπίο που μόνο η Κύπρος μπορεί να μας δώσει.

Ο βράχος των Χασαμπουλιών προσφέρεται για εντυπωσιακές φωτογραφίες αφού αν επιλέξετε το σωστό σημείο θα καταφέρετε να αποτυπώσετε μια εικόνα με βάθος πεδίου που μοιάζει με Συμπληγάδες. Ο δρόμος με τα πολλά ζικ ζακ αλλά και τους πλάτανους να αγκαλιάζουν το σημείο δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεστε κάπου στα βουνά της Σκωτίας. Αν μάλιστα είστε φανατικοί λάτρεις της φωτογραφίας και βρεθείτε στο μέρος πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα μπορείτε να παίξετε με τις ηλιακτίδες δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που σίγουρα θα κοσμεί για πολλά χρόνια κάποιο τοίχο του σπιτιού σας ή του γραφείου σας.

Δίπλα από τον βράχο υπάρχει χώρος για να σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας ενώ ακριβώς από κάτω μπορείτε να απολαύσετε τα παιχνιδίσματα του νερού και των δέντρων αφού τα παρακλάδια του Διαρίζου δημιουργούν εξαιρετικές αντανακλάσεις και εικόνες που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Τα τελευταία χρόνια η περιοχή αποτελεί και ιδανικό προορισμό για λάτρεις της ορειβασίας. Αν είσαστε τυχεροί σε κάποια επίσκεψή σας μπορείτε να «πετύχετε» ορειβάτες να αναρριχώνται σε μια δύσκολη σχετικά προσπάθεια αφού οι κατακόρυφοι βράχοι καθιστούν το επίπεδο δυσκολίας ακόμη μεγαλύτερο και την αδρεναλίνη φυσικά περισσότερη.

Η Ιστορία των Χασαμπουλιών

Ο βράχος των Χασαμπουλιών έχει πίσω του όμως και μια πλούσια Ιστορία που είναι βγαλμένη μέσα από τα σπλάχνα της περιοχής και είναι συνδεδεμένη με την Κύπρο μας και τους κατοίκους της. Τα Χασαμπουλιά ήταν τρεις Τουρκοκύπριοι φυγόδικοι και ληστές που έδρασαν από το 1887-1896 στις γύρω περιοχές ανάμεσα στις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού.

Λόγω της δράσης τους μετατράπηκαν σε θρύλο στην περιοχή αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο και τις επόμενες δεκαετίες η φήμη τους μετατράπηκε σε αστικό μύθο. Το όνομα του βράχου προέκυψε από το όνομα του ενός από τους τρεις του Χασάν Αχμέτ Πουλλή που είχε καταγωγή από τα Μαμώνια ενώ οι άλλοι δυο ήταν αδελφότεκνοι του, ο Μεχμέτ Αχμέτ, γνωστός ως Καϊμακκάμ και ο Χουσεΐν Αχμέτ, γνωστός ως Καβουνής.

Οι τρεις πήραν τον τίτλο Χασαμπουλιά ή Χασαμπουλλήες και η φήμη τους έγινε τόσο μεγάλη που κατά την περίοδο της δράσης τους τύγχαναν μέχρι και της προστασίας κάποιων κατοίκων οι οποίοι είτε τους φιλοξενούσαν αν χρειαζόταν είτε τους προμήθευαν με τρόφιμα και φάρμακα ενώ την ίδια στιγμή ήταν πονοκέφαλος για τους αποικιοκράτες.

Οι Χασαμπουλλήες απασχόλησαν την Αστυνομία για φόνους, αποδράσεις, ζωοκλοπές και κάθε άλλου είδους κλεψιές, ενέδρες, επιθέσεις μέχρι και καβγάδες. Ο αρχηγός της συμμορίας ο Χασάν Αχμέτ Πουλλή σκοτώθηκε το 1985 μετά από απόδραση του από τις φυλακές στη Λευκωσία και καταδίωξη που ακολούθησε στην περιοχή της ποταμού Πηδιά ενώ το 1896 η σπείρα εξαρθρώθηκε εντελώς αφού οι υπόλοιποι δυο Χασαμπουλλήδες μαζί με ένα συνεργό τους Τουρκοκύπριο έδωσαν μάχη με την Αστυνομία με αποτέλεσμα ο ένας να πέσει νεκρός από ανταλλαγή πυρών και οι άλλοι δυο, να συλληφθούν, να καταδικαστούν σε θάνατο και εν τέλει να απαγχωνιστούν.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ