19.9 C
Paphos
Saturday, April 27, 2024

Εγκαινιάστηκε η έκθεση Ιστορίες γραμμένες με Φως

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου η έκθεση των τριών εικαστικών υπό τον τίτλο « Ιστορίες γραμμένες με Φως» που διοργάνωσε το Πετρίδειο Ίδρυμα στην Παλαιά Ηλεκτρική στα πλαίσια των τριαντάχρονων λειτουργίας του.


Πρόκειται για μια έκθεση που οι μνήμες στρέφονται πίσω, αλλά φέρνουν κοντά το παρελθόν με το παρόν. Μια έκθεση εμπνευσμένη από το συρταράκι της ψυχής του φωτογραφικού φακού της Θεοδώρας Ζάγγουλου, του Σάββα Αγαθοκλέους και του Ανδρέα Δρουσιώτη.


Ο πρόεδρος του Πετριδείου Ιδρύματος Μιχάλης Μαραθεύτης ανέφερε πως το πολύτιμο έργο των τριών φωτογράφων αποτελεί ένα σπουδαίο συνολικό παράθυρο στην πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της Πάφου. Μέσα από τις εικόνες τους συνέχισε, οι φωτογράφοι αναδεικνύουν την ομορφιά, την αυθεντικότητα, και την ποικιλομορφία της πόλης, καθώς και την πολύπλευρη πολιτιστική κληρονομιά της. Κάθε φωτογραφία, όπως είπε, μας παρασέρνει σ’ ένα ταξίδι χρόνου και χώρου, αποτυπώνοντας την ιστορία, και την ζωή των ανθρώπων που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της πόλης αυτής.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Επεσήμανε ακόμη πως η παρακαταθήκη αυτών των φωτογραφιών της Πάφου είναι συνυφασμένη με τη συνέχιση και την ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας και κληρονομιάς. Κάθε εικόνα συμπλήρωσε, κρύβει μια μικρή ιστορία, ένα κομμάτι του παρελθόντος που διαμορφώνει το παρόν και εμπνέει το μέλλον.

Πρόσθεσε ακόμη πως μέσα απ’ αυτές τις φωτογραφίες οι κάτοικοι της Πάφου, ανακαλύπτουν και επανασυνδέονται με την ιστορία και την παράδοση τους, ενώ οι επισκέπτες ενθουσιάζονται από την ομορφιά και την πολυμορφία που προσφέρει αυτή η μοναδική πόλη.

Ο κ. Μαραθεύτης σημείωσε τέλος πως το γεγονός ότι η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο « Ιστορίες γραμμένες με Φως» πραγματοποιείται στα πλαίσια των εορτασμών των 30χρονων του Πετριδείου Ιδρύματος, προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στο έργο αυτό, υπογραμμίζοντας τη σημασία της τέχνης και του πολιτισμού στην ενίσχυση της ταυτότητας και της κοινωνικής συνοχής.
Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος χαρακτήρισε πολύ σημαντικό σε μια πόλη να διατηρείται η ιστορική μνήμη.

Ο κ. Φαίδωνος συνεχάρη το Πετρίδειο Ίδρυμα λέγοντας πως σχεδόν είναι το μοναδικό ίδρυμα που δραστηριοποιείται στην Πάφο με φιλανθρωπικό χαρακτήρα και που προάγει τον Πολιτισμό την Παιδεία και τον Αθλητισμό. Αναφερόμενος στο ιδρυτή του Πετριδείου Ιδρύματος Χριστόδουλο Πετρίδη ανέφερε πως αυτός έδωσε το σύνολο της περιουσίας του δημιουργώντας το Πετρίδειο Ίδρυμα όταν ήταν ακόμη εν ζωή και βλέποντας το να αναπτύσσεται και να λειτουργεί.

Πρόσθεσε ακόμη πως το Πετρίδειο Ίδρυμα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μια μεγαλύτερη παρουσία στην πολιτιστική ζωή της Πάφου. Εξέφρασε επίσης την βεβαιότητα ότι τα επόμενα χρόνια το Πετρίδειο Ίδρυμα αναμένεται να καταστεί ακόμη πιο δραστήριο, ακόμη πιο ζωντανό και με ακόμη περισσότερες εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα που να στηρίζει τους καλλιτέχνες της πόλης.


Ο κ Φαίδωνος ανακοίνωσε επίσης πως σύντομα με το άνοιγμα του Κέντρου Ιστορικής Τεκμηρίωσης Πόλεως Πάφου και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου , κόστους 11 εκατ ευρώ περίπου, θα φροντίσει ως Τοπική Αρχή πέραν από την ανάδειξη της ιστορικής διαδρομής της πόλης από το 332 π.χ. μέχρι σήμερα, να υπάρχουν στην πλατεία γύρω από το κέντρο ανοιχτοί χώροι αλλά και κλειστοί που θα φιλοξενούν πλέον μόνιμες εκθέσεις και φωτογραφίες της Πάφου.


Επιπρόσθετα ανακοίνωσε πως θα μετονομάσει τον δρόμο που διέρχεται μπροστά από το Πολιτιστικό χώρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής , ως οδό του Πολιτισμού αφού στην περιοχή, όπως είπε, βρίσκονται το Ωδείο της Πάφου, και οι πολιτιστικοί χώροι της Παλαιάς Ηλεκτρικής, του Μαρκιδείου Θεάτρου, και του Πολυχώρου Πολιτισμού Αττικόν. Ο δρόμος αυτός συνέχισε, θα διέρχεται και από τα δύο νέα Μουσεία που δημιουργούνται στην Πάφο και συγκεκριμένα στις Αποθήκες του Ματθαίου Χαραλαμπίδη ενώ Μουσείο συνέχισε θα δημιουργηθεί και στην οδό Νικοκλέους .


Οι τρείς εικαστικοί Θεοδώρα Ζάγγουλου, Σάββας Αγαθοκλέους και Ανδρέας Δρουσιώτης, δήλωσαν πως μέσα από τις φωτογραφίες τους, αποτυπώνουν την πόλη που τους γέννησε, τους ανθρώπους που αγαπήσαν, τους δρόμους που περπάτησαν, τις ακροθαλασσιές που δροσίζουν τα καλοκαίρια τους, και την αγάπη που ζεσταίνουν τους χειμώνες τους. Βασικός παρονομαστής στη συνεργασία των τριών φωτογράφων είναι η παραδοχή ότι πίσω από κάθε ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο κλικ κρύβεται η σύνδεση της ψυχής με την νοητική ματιά.


Μέσα από το φωτογραφικό υλικό τους οι τρείς Φωτογράφοι επιχειρούν, όπως τόνισαν, να συγκινήσουν το φιλότεχνο κοινό αισθητικά και συναισθηματικά. Μέσα από το φακό τους αποτυπώνουν την πόλη της Πάφου σε τριλογίες- μικρές ιστορίες θυμίζοντας ανθρώπους, αξίες μιας άλλης εποχής , τοπία και σημεία με ιστορία. Κυριότερη πηγή έμπνευσης των Φωτογράφων αποτελεί το ιστορικό κέντρο της πόλης της Πάφου με μια από τις τριλογίες να αναφέρεται στο συντριβάνι του κοιμώμενου έρωτα εκεί στην Πλατεία Κωστή Παλαμά.


Εκεί όπου όμορφα «αναπαύεται» ένας μικρός Ερωτιδέας έργο επί Δημαρχίας Χριστόδουλου Γαλατόπουλου με σκοπό τον εξωραϊσμό της πόλης και την προβολή του αρχαίου πολιτισμού της μέσω της Μυθολογίας.


Το σημείο αυτό φαίνεται να αποτελεί έμπνευση για τους φωτογράφους αλλά και τους ενασχολούμενους με κάθε είδους τέχνη, ζωγραφική, ποίηση, συγγραφή, τραγούδι. Εκεί η φωτογράφος Θεοδώρα Ζάγγουλου στήνει το δικό της μύθο… εκεί όπου ο έρωτας πρωταγωνιστεί. Μας εξηγεί ότι ο έρωτας σημαίνει τέχνη αλλά και τέχνη σημαίνει έρωτας σε κάθε μορφή.

Η Θεοδώρα Ζάγγουλου μίλησε για τα πρώτα της βήματα στην γειτονιά της Πάφου στην Πλατεία Κωστή Παλαμά που φιλοξενεί το λιθόκτιστο συντριβάνι όπου αναπαύεται ο Κοιμώμενος Έρωτας και που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης της. Εκεί, όπως ανέφερε, που η μάνα του η Κυπρίδα Αφροδίτη άφησε τον Κοιμώμενο Έρωτα,να κοιμάται και εκεί που οι άνθρωποι της πόλης πέρασαν και ορκίστηκαν αιώνια αγάπη.


Αυτούσιο το υλικό που επιλέγηκε για την έκθεση φωτογραφίας « Ιστορίες Γραμμένες με Φως» , αποτελεί και το περιεχόμενο Λευκώματος. Το όλο εγχείρημα εμπλουτίζεται με ποιήματα της εικαστικού Θεοδώρας Ζάγγουλου και φιλοξενούνται δύο ποιήματα της φίλης Άνθιας Χριστοδούλου Θεοφίλου αποτέλεσμα έμπνευσης από το φωτογραφικό έργο.

Η έκθεση εμπλουτίστηκε με τους ήχους μουσικού με το ακορνεόν του, παραπέμποντας τους παρευρισκόμενους σε άλλες εποχές.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2024.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ