19.9 C
Paphos
Thursday, December 7, 2023

Εγκαίνια Ινστιτούτου Καινοτομίας (του Μιχάλη Χατζημιτσή)

Εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 30 του Οκτώβρη το Ινστιτούτο καινοτομίας,  Pafos Innovation Institute, ένα Ακαδημαϊκό Ίδρυμα που αποτελεί προϊόν της συνεργασίας του Δήμου Πάφου με το Πανεπιστήμιο IDC Herzliya (Reichman University) του Ισραήλ και έχει στόχο την ανάπτυξη της Καινοτομίας και της Έρευνας στην ευρύτερη περιοχή. Το πανεπιστημιακό αυτό ίδρυμα θα λειτουργεί υπό την ακαδημαϊκή ομπρέλα του Πανεπιστήμιου IDC Herzliya, το οποίο θεωρείται από πολλούς σαν  πρωτοπόρο στον τομέα της Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας.

Σε μια λαμπρή τελετή και με την παρουσία του ίδιου του πρόεδρου της Δημοκρατίας τελέστηκαν τα εγκαίνια του επιβλητικού αυτού ιδρύματος που στοίχισε, μέχρι τώρα άνω των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Μεγάλη ήταν και η παρουσία του κόσμου παρά τα μέτρα προστασίας λόγω του κορωνοϊού. Σημειώνεται η παρουσία έξω από το χώρο αρκετών πολιτών που θέλησαν να εκμεταλλευτούν την παρουσία του προέδρου Αναστασιάδη και να διαμαρτυρηθούν για την μετατροπή της Κύπρου σε κράτος σήψης και διαφθοράς.

Ήταν ξεκάθαρος ο πρόεδρος Αναστασιάδης, στην ομιλία του, σχετικά με τη δημιουργία κρατικής πανεπιστημιακής σχολής στην Πάφο. Μετέφερε, παρά τις προσδοκίες των παφιτών, ένα μεγάλο ΟΧΙ, προφασιζόμενος την άρνηση των συγκλήτων των κρατικών πανεπιστημίων. Προέτρεψε ταυτόχρονα την Πάφο να στηριχτεί σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες για αυτό το στόχο. Αμείλικτο είναι το πρώτο ερώτημα. Μήπως ο ίδιος θα μεριμνήσει τα τυχόν νέα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Πάφο να ενισχύονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως συμβαίνει σήμερα με το Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λευκωσία και το ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό;

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το δεύτερο ερώτημα που προκύπτει είναι σε σχέση με τη δημιουργία του εγκαινιασθέντος Ινστιτούτου Καινοτομίας . Συγκεκριμένα, ποιος είναι ο προγραμματισμός για να καθίστανται χρήσιμοι, τουλάχιστο οι ντόπιοι αποφοιτούντες, στην τοπική οικονομία; Υπάρχει μήπως κάποιο Τεχνολογικό Πάρκο, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες του εξωτερικού, για να υπάρχει διασύνδεση και ροή των γνώσεων προς την παραγωγή;  Είναι μήπως ακόμη ένα ίδρυμα για εμπλουτισμό μόνο του βιογραφικού σημειώματος CV των ντόπιων ανέργων; 

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν και προκαλούν οι προκλήσεις από πλευράς τόσο του κ. Αναστασιάδη αλλά και του δημάρχου Πάφου σε σχέση με την τήρηση των μέτρων για την πανδημία. Συγκεκριμένα, μπροστά στον φωτογραφικό φακό και σε κλειστό χώρο συνελήφθησαν, δεκάδες φορές, χωρίς μάσκα. Ποια είναι τα μηνύματα άραγε που δίνονται στον απλό κόσμο; Επιπλέον, είναι λογικό κάθε νέο έργο να εγκαινιάζεται και να διενεργείται και η ανάλογη τελετή για τούτο. Το ερώτημα όμως πάλι είναι; Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και της ισχύος ασφυκτικότερων μέτρων, ειδικά για την επαρχία Πάφου, δεν μπορούσε να αναβληθεί ή ακόμα να περιοριστεί  η τελετή; Υποτίθεται ότι προέχει η υγεία του λαού, στη συγκεκριμένη περίπτωση των παρευρεθέντων που δεν ήταν λίγοι.

Πιστεύω ότι απαντήσεις οφείλονται πρώτα και κύρια προς το λαό της Πάφου, τόσο από το δήμαρχο όσο και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μιχάλης Χ”Μιτσής,

Πρόεδρος Κίνησης Σωτηρία της Πάφου

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ