23.9 C
Paphos
Thursday, May 23, 2024

Έφυγε για την γειτονιά των αγγέλων η αγαπημένη μας Λένια

Έφυγε για την γειτονιά των αγγέλων η δημοσιογράφος , η συγγραφέας , ποιήτρια, αγωνίστρια, μάνα, σύζυγος, αδερφή και φίλη καρδιάς Λένια Σοφοκλέους την Πέμπτη.  Το τηλέφωνο κτύπησε με την κόρη της Φωτεινή να μου λέει τα μαύρα μαντάτα. Αγωνίστηκε είπε αλλά δεν τα κατάφερε.  Τι κρίμα τέτοιοι άνθρωποι να χάνονται τόσο γρήγορα…

Η Λένια με δύναμη ψυχής αγωνίστηκε θαρραλέα απέναντι στην ασθένεια που την ταλαιπωρούσε εδώ και δύο χρόνια. Με τις παλιές εικόνες της Πάφου να μας τις θυμίζει κάθε φορά που μιλούσαμε στο τηλέφωνο, με την δράση της για μια πόλη καλύτερη πιο ανθρώπινη με πράσινο και φυσικό περιβάλλον ,με αγώνες για έναν καλύτερο κόσμο πιο ανθρώπινο, άφησε το δικό της μοναδικό στίγμα σε αυτό τον απατηλό κόσμο. Πόσο αγαπούμε τον πολιτισμό…

Η ταχύτητα σκοτώνει

Με την απλότητα που τη διέκρινε υπήρξε ιδιαίτερη, ξεχωριστή και ευλογημένη βγάζοντας όλα τα συναισθήματα της με μια ποιητική μορφή.

Η Λένια Σοφοκλέους έγραφε από την εφηβεία της, άνθρωπος δοτικός, με μια ξεχωριστή ευγένεια , ήρεμη δύναμη, τόσο αληθινή δύσκολο να βρεις στις μέρες μας τέτοιους ανθρώπους.

Πόσο αλήθεια αγαπούσε την παλιά Πάφο…Αυτά τα μπλε της μάτια που σε κοιτούσαν και σου μιλούσαν…  δεν θα ξεχαστούν ποτέ… Εκτιμούσε πως ο  μεγαλύτερος πλούτος είναι να ζεις ευτυχισμένος με τα λίγα αφού, όπως υποστηρίζει, όταν ο νους είναι ικανοποιημένος κάθε επιθυμία εκλείπει.

Ήξερε και έλεγε πως η ελπίδα βασίζεται στους νέους. Μου είχε πεί κάποτε πως και στην ίδια έτυχε να διαβάζει Μπρέθ και να ταυτιστεί με αυτά που λέει ο ποιητής ή ακόμη και να την καθοδηγεί  σε στιγμές μάλιστα της ζωής της που δεν γνώριζε ποια ήταν η σωστή επιλογή για να την ακολουθήσει.  Είναι, όπως ανέφερε, να σου το λέει ο άλλος με τα λόγια,  αυτό που εσύ το λές με το συναίσθημα , προσθέτοντας πως αυτή είναι και  η αξία της λογοτεχνίας. Κάποιοι  ανέφερε τότε… μπορεί να μην καταλαβαίνουν την δύναμη της λογοτεχνίας ή της ποίησης αλλά υπάρχει…ενικότερα για την αξία της λογοτεχνίας.

Προσπαθoύσε μέσα από τη λογοτεχνία να πάρει θάρρος … δύναμη και γαλήνη για το σήμερα και το αύριο…

Λένια σου εύχομαι καλό ταξίδι  στο ταξίδι της αιωνιότητας εκεί που θα σε περιμένει ο σύζυγος σου…Αισθάνομαι τυχερή για την σχέση μας και για την αληθινή φιλία που είχαμε αναπτύξει… Αισθάνομαι τυχερή που μιλήσαμε πριν λίγες μέρες…. Σε λίγες μέρες μου πες θα πάω σπίτι και θα τα ξαναπούμε…

Θα μου λείψεις όσο δεν φαντάζεσαι… Σ’ αγαπώ πολύ…

Η κηδεία της φίλης Λένιας Σοφοκλέους θα τελεστεί το Σάββατο στη 13:00 στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου και η ταφή της θα γίνει  στο κοιμητήριο στην Κάτω Πάφο. Έκκληση της οικογένειας είναι όπως αντί στεφάνων να δίδονται εισφορές για τον  ΠΑΣΥΚΑΦ και για την οικογένεια.

Η Λένια Σοφοκλέους εγκαταλείπει δύο κόρες και τρία εγγονάκια.

Η Λένια Σοφοκλέους σπούδασε δημοσιογραφία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία. Εργάστηκε για χρόνια ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Διετέλεσε μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών.

Οι ποιητικές της συλλογές, η νουβέλα της “Το μπλε παγκάκι”, διηγήματα και θεατρικά της κείμενα, βρίσκονται στις βιβλιοθήκες κοινοτήτων και πανεπιστημίων σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως η περίφημη γυάλινη βιβλιοθήκη “Γκαριμπάλντι” στην Ιταλία, το Ελληνόφωνο τμήμα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στο Χάρβαρντ, στην Αγία Πετρούπολη, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και αλλού.

Η πιο πρόσφατη  ποιητική συλλογή της δημοσιογράφου, συγγραφέως και ποιήτριας, Λένιας Σοφοκλέους φέρει τον τίτλο “Ανά- Κατα ποιήματα». Πρόκειται για την έκτη ποιητική της συλλογή.

Την εικονογράφηση της έκδοσης ανέλαβε η κόρη της Φωτεινή Χριστοδούλου και την επιμέλεια της έκδοσης η δεύτερη κόρη της Δάφνη Χριστοδούλου, στις οποίες και αφιερώνει την έκδοση, όπως και στα εγγόνια της. Η Λένια Σοφοκλέους έγραφε από την εφηβεία της, ωστόσο η πρώτη ποιητική της συλλογή εκδόθηκε το 2010.

ΚΠ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ