25.9 C
Paphos
Monday, October 2, 2023

Δυο βιβλία για την Πάφο παρουσίασε ο Γεώργιος Ν. Χατζηκωστής

Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειάς του να συμβάλει στην ανάδειξη και μελέτη της ιστορίας της Πάφου ανά τους αιώνες, ο Δήμος Πάφου οργάνωσε απόψε  Τετάρτη  παρουσίαση δύο σημαντικών παφολογικών συγγραμμάτων του Γιώργου Ν. Χατζηκωστή, διαπρεπούς και πολυγραφότατου φιλολόγου, εκπαιδευτικού και συγγραφέα με μακρόχρονη και πλούσια δράση και προσφορά στα Γράμματα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  στον Πολυχώρο Πολιτισμού “Παλιά Ηλεκτρική”. Στην εισαγωγική του ομιλία ο Δημοτικός Γραμματέας του Δήμου Πάφου Θέμης Φιλιππίδης ανέφερε πως σε αντίθεση με το ότι συνέβαινε τους προηγούμενους αιώνες οι τοπικές αρχές σήμερα διαδραματίζουν ένα ορατό ρόλο στην προαγωγή της μελέτης της ανάδειξης και της προβολής της ιστορίας των πόλεων ή τον κοινοτήτων. Την ίδια στιγμή ολοένα και πιο ευδιάκριτα η έννοια του ενεργού πολίτη συνδέεται με την αυτογνωσία και την ιστορική συνείδηση. Η συνείδηση, εξήγησε, ότι ένας πολίτης μετέχει στην συλλογική μνήμη μιας πόλης μιας κοινότητας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν  τα βιβλία “Επώνυμοι και ανώνυμοι Πάφιοι της αρχαιότητας” (Λευκωσία 2002) και “Διακριθέντες Πάφιοι του εικοστού αιώνα” (Λευκωσία 2017). Η παρουσίαση του πρώτου βιβλίου έγινε από τον Καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου Γιώργο Γεωργή και του δεύτερου από τον Λέκτορα Νεότερης Ιστορίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο Κυριάκο Ιακωβίδη.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο  Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου Γιώργος Γεωργή  παρουσιάζοντας  το πρώτο βιβλίο,  ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Γ. Χατζηκωστής είναι από τους  σημαντικότερους εν ζωή Κύπριος συγγραφέας. Λαμπρός εκπαιδευτικός με γνώρισμα το αδιάβλειτο ήθος του άφησε πραγματικά βαρύ αποτύμωμα στην κυπριακή Μέση Εκπαίδευση.  Αναφέρθηκε επίσης στην κοινή τους αγάπη για τον Σεφέρη.

Ο Λέκτορας Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις  Κυριάκος Ιακωβίδης ανέφερε  πως ο Γιώργος Χατζηκωστής είναι μαζί με τον Λοίζο Φιλίππου οι πρώτοι που άνοιξαν τον δρόμο στην μελέτη της συμβολής των Ελλήνων της Κύπρου στην επανάσταση του 1821.  Ο κ. Ιωκωβίδης είπε πως στο βιβλίο του ο Γ. Χατζηκωστής αναφέρεται σε 95 προσωπικότητες εκ των οποίων οι 9 δεν είναι Πάφιοι αλλά πολιτικογραφήθηκαν Πάφιοι.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν  ο Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνας Φαίδωνος και η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου κ. Μαρία Ζαβρού.  

Ο κ. Φαίδωνος  αναφέρθηκε στο Βραβείο Αφροδίτη που απένειμε ο Δήμος Πάφου  στον ρωμαλαίο εκπαιδευτικό και  συγγραφέα Γ. Χατζηκωστή στην παρουσία του ΠτΔ. Ο Δήμαρχος Πάφου αναφέρθηκε στην συμπίκνωση του πνευματικού στίγματος του Γ. Χατζηκωστή  και της σχέσης του με την Πάφο. Δεν μπορείς να αγαπήσεις  πραγματικά και να μοχθήσεις κάτι που δεν το γνωρίζεις καλά και δεν το βιώνεις, είπε .  

Ο κ Φαίδωνος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Δ. Πάφου για έργα και δράσεις που στοχεύουν στην μελέτη ανάδειξη, προβολή της ιστορίας της πόλης και συνδράμει  της προσπάθειας τρίτων που συμβάλουν κατά τρόπο σοβαρό και ουσιαστικό προς αυτήν την κατεύθυνση. Σταθμός στην επιδίωξη αυτή της δημοτικής αρχής, συνέχισε, « θεωρώ την απόφαση  για την δημιουργία του Κέντρου Ιστορικής Τεκμηρίωσης πόλεως Πάφου το οποίο θα στεγάζεται στον παλαιό αστυνομικό σταθμό». Πρόκειται ανακοίνωσε ο κ. Φαίδωνος για ένα έργο το οποίο φιλοδοξούν  να προσφέρουν στους πολίτες και στους επισκέπτες αυτής της πόλης την δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία της Πάφου από την αρχαιότητα μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα μέσα από τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας.  

Είπε ακόμη πως η  υλοποίηση του έργου θα υλοποιηθεί στις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα την ερχόμενη Δευτέρα που το έργο αξίας 10 εκατ. ευρώ αναμένεται να προσφοροδοτηθεί. Αυτό συνέχισε περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την διαμόρφωση της πρώην αστυνομικής διεύθυνσης Πάφου μέχρι και τους δρόμους στην Μητρόπολη , την πλατεία Μουσαλά και άλλους μικρούς παράδρομους και την διαμόρφωση του δημόσιου κήπου διαφυλάσσοντας ένας μέρος του τεμαχίου για να  ανεγερθεί ο Ιερός Ναός που έχει αποφασίσει η Δημοτική Αρχή, προσθέτοντας πως αυτό εξαρτάται από την βούληση της εκκλησίας.

Η  πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Πάφου κ. Μαρία Ζαβρού ανέφερε πως είναι πάρα πολυ σημαντικό μια πόλη να έρχεται να τιμά τους ξεχωριστούς και τους ωραίους πολίτες της και ταυτόχρονα να τιμά τον εαυτό της. Η κ. Ζαβρού  χαρακτήρισε τον Γιώργο Ν. Χατζηκωστή έναν υποδειγματικό παιδαγωγό ακάματο εργάτη της παιδείας που με το ήθος του και τις εκτεταμένες γνώσεις του , το επιστημονικό του υπόβαθρο τίμησε και τιμά όχι μόνο την γενέτειρα του Πάφο αλλά και τη μεγάλη οικογένεια του εκπαιδευτικού κόσμου της πατρίδος του.

Ο συγγραφέας  ακολούθως  που παρέστη απηύθυνε λίγα λόγια.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ