“Δυο θεατρικά έργα: Οι προδόται, Η Κύπρος είναι …ική”, του Γιώργου Νεοφύτου

0
155

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Αλμύρα παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Γιώργου Νεοφύτου ΔΥΟ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ: ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΑΙ, Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ …ΙΚΗ την Πέμπτη, 7 Απριλίου 2022 στις 7:00μ.μ. στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει  η Ελίζα Χριστοφόρου, φιλόλογος, ενώ την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου Δρ. Στέλιος Σοφόκλης. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Φιλονίμα Αμαλία Χριστοφόρου και ο συγγραφέας.

ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΑΙ

O Γιώργος Νεοφύτου στο θεατρικό έργο “Οι Προδόται”, μετά από ενδελεχή έρευνα, αναπλάθει με το δικό του ξεχωριστό ύφος τραγικά γεγονότα, που προκάλεσε ο αρρωστημένος εθνικισμός και φανατισμός: Την τρομοκρατία και τις απάνθρωπες πολιτικές δολοφονίες στελεχών ή και απλών μελών της Αριστεράς, που σημάδευσαν τη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας και οδήγησαν σε ολέθριες συνέπειες. “Οι Προδόται”αποτελούν ένα έργο, το οποίο αναδεικνύει με θάρρος καλά κρυμμένα εγκλήματα. Εγκλήματα, τα οποία η επίσημη ιστοριογραφία του κυπριακού ημικατεχόμενου κράτους κρατεί καλά κρυμμένα. Ο συγγραφέας δεν προάγει το μίσος, αλλά αμφισβητώντας το κυρίαρχο αφήγημα, αποκαλύπτει με διαλεκτικό τρόπο την αλήθεια και προσδίδει στο έργο, μέσα από την τοπική αυτογνωσία, οικουμενικές διαστάσεις.

Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ …ΙΚΗ

Ο συγγραφέας αποκαλεί το έργο του “Η Κύπρος είναι …ική” ένα παιχνίδι με την ιστορία. Μέσα από τον προοδευτικά αναπτυσσόμενο διάλογο μεταξύ ενός Ελληνοκυπρίου και ενός Τουρκοκυπρίου, διατρέχει με ιλαροτραγικό τρόπο την ιστορία της Κύπρου των τελευταίων δυο αιώνων. Οι ιστορικές περιπέτειες του νησιού, οι ψευδαισθήσεις και οι συνεχείς διχόνοιες αναπαριστάνονται με χιούμορ, πεζό και έμμετρο λόγο οδηγώντας μας στο ερώτημα : Σε ποιον ανήκει τελικά η Κύπρος;

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΠΑΦΟΥ/ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΜΥΡΑ