spot_img
spot_img
31.2 C
Paphos
Tuesday, September 21, 2021

Δυο τα νέα κρούσματα και είναι «εισαγόμενα»- Ο χαμηλότερος αριθμός μετά από δύο μήνες

spot_img
   

Δύο είναι τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν σήμερα Δευτέρα (04/05), όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας. 
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 874.  Τα νέα κρούσματα προέκυψαν από σύνολο 1490 διαγνωστικών εξετάσεων.
Αναλυτικά τα δεδομένα έχουν ως εξής:
-Από το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για την εξέταση 20,000 επαγγελματιών έχουν ολοκληρωθεί σήμερα 436 εργαστηριακές διαγνώσεις από τα συμβαλλόμενα εργαστήρια, χωρίς θετικό αποτέλεσμα,
-Από σύνολο 66 διαγνώσεων από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, δεν εντοπίστηκαν κρούσματα,
-Από σύνολο 275 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, δεν προέκυψαν κρούσματα,
-Από σύνολο 97 εργαστηριακών διαγνώσεων σε άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό, προέκυψαν 2 κρούσματα,
-Από σύνολο 599 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία, δεν εντοπίστηκαν θετικά αποτελέσματα,
-Από 15 διαγνώσεις από τον έλεγχο 2,000 εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο ποτών και τροφίμων και τους οίκους ευγηρίας, δεν προέκυψε κανένα θετικό αποτέλεσμα, και
-Από δείγματα που λήφθηκαν από εργαζόμενους στον ΟΚΥπΥ, δεν ολοκληρώθηκε καμία εργαστηριακή διάγνωση.
-Από το πρόγραμμα των 20,000 εργαστηριακών διαγνώσεων ολοκληρώθηκαν από το Σάββατο, 11 Απριλίου, και μέχρι σήμερα η ώρα 4 το απόγευμα, συνολικά 19,471 εργαστηριακές εξετάσεις.
“Όπως αντιλαμβάνεστε τα αποτελέσματα που ανακοινώνουμε σήμερα μάς ευχαριστούν ιδιαίτερα. Είναι ο χαμηλότερος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που είχαμε από τότε που εντοπίστηκαν τα πρώτα δύο περιστατικά πριν από δύο μήνες. Τα πολύ καλά αποτελέσματα συνέπεσαν με την πρώτη μέρα της  σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που βλέπουμε τη χώρα μας και την κοινωνία να κάνουν το πρώτο βήμα προς την ομαλότητα”, ανέφερε ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης.
“Έχουμε εισέλθει σε μια σημαντική περίοδο, γιατί όπως είπαμε πολλές φορές, τα αποτελέσματα που ανακοινώνουμε αποτυπώνουν τη συμπεριφορά μας των προηγούμενων ημερών. Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες μέρες θα αποτυπωθεί η συμπεριφορά που επιδεικνύουμε σήμερα. Ως εκ τούτου, θέλω να μεταφέρω τη θερμή παράκληση της Επιστημονικής Ομάδας να συνεχίσουμε με την αυστηρή τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης”, τόνισε.
Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ
Σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 11 άτομα, με δύο εξ αυτών να νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή. Δόθηκαν επίσης δύο εξιτήρια. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά πέντε ασθενείς, ένας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τέσσερεις στη ΜΕΘ Λευκωσίας.
Επίσης, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας εξακολουθεί να νοσηλεύεται εκτός αναπνευστήρα ένας ασθεν ής. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι κρίσιμη αλλά σταθερή. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Όπως ανέφερε ο Δρ Μάριος Λοΐζου, “σήμερα είναι ένα καινούργιο ξεκίνημα. Η επιλογή του πώς θα πορευτούμε είναι δική μας. Η ανακούφιση για τη νέα αρχή, αλλά και για τον πολύ μικρό αριθμό που ανέφερε ο κ. Κωστρίκης, δεν θα πρέπει να μας κάνει να ξεχάσουμε το χάος που αυτός ο ιός προκάλεσε σε όλες τις κοινωνίες. Από τη μια στην άλλη στιγμή, ο τρόπος ζωής μας άλλαξε. Η ανθρωπότητα όμως άντεξε. Με απώλειες, αλλά άντεξε”.
“Όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε το παν για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές. Η ενότητα που έδειξαν σε εθνικό επίπεδο όλοι οι λαοί και η αλληλεγγύη που υπήρξε μεταξύ εθνών, πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα για το μέλλον.Το Σάββατο παραδόθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας η νέα ΜΕΘ δυναμικότητας 28 κλινών. Ένα έργο που ολοκληρώθηκε σε 25 μέρες, παράδειγμα της ενότητας και της συνεργασίας σε εθνικό επίπεδο που ανέφερα πιο πάνω. Γεγονός, πιστεύω, πρωτόγνωρο για τα κυπριακά δεδομένα. Στα μέσα Μαρτίου, στην αρχική φάση της πανδημίας, πάρθηκε η απόφαση από το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΥπΥ με βάση τα στοιχεία και τα δεδομένα που λαμβάναμε από το εξωτερικό για επείγουσα αύξηση του αριθμού των κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εκτός από τη νέα ΜΕΘ ολοκλη ρώθηκαν σε χρόνο επίσης ρεκόρ, δύο επιπλέον μονάδες έκτακτης ανάγκης στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, συνολικής δυναμικότητας 30 κλινών”, είπε.
“Η χώρα μας είναι τώρα πλέον πιο έτοιμη να προχωρήσει μπροστά. Οι υποδομές που ανέφερα είναι όμως υποδομές που πιστέψτε με εύχομαι να μην χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουμε. Στο νέο περιβάλλον που εισερχόμαστε σήμερα με το αρχικό άνοιγμα της κοινωνίας, η ανάγκη από μόνοι μας να περιορίσουμε εθελοντικά όσο το δυνατό τις επαφές, σε συνδυασμό με την τήρηση των κανόνων υγιεινής, είναι τα πιο σημαντικά. Σε αυτή την φάση, η ανάγκη αυτής της τήρησης είναι πιο επιτακτική από ποτέ”, κατέληξε.
Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

spot_img