11.9 C
Paphos
Sunday, December 10, 2023

Δύο σήραγγες 720μ και 290μ και 5 κοιλαδογέφυρες 1500μ θα έχει ο δρόμος Πάφου – Πόλης Χρ.

Ιστορική μέρα χαρακτήρισε τη σημερινή για όλη την Κύπρο και όχι μόνο για την Πάφο, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος κατά την υπογραφή του Συμβολαίου για τη μελέτη και κατασκευή του δρόμου Πάφου- Πόλης Χρυσοχούς κόστους 87 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας πως ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα της χώρας μας εισέρχεται σε πορεία υλοποίησης.
Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο πρόκειται για ένα έργο που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το είχε θέσει σε προτεραιότητα.
Η τελετή της υπογραφής του συμβολαίου έγινε στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Πόλης Χρυσοχούς.

Ο Υπουργός Μεταφορών έστειλε το μήνυμα ότι με την υπογραφή αυτού του έργου η Πόλη Χρυσοχούς έρχεται πιο κοντά. Είναι, είπε, ένα έργο, προϋπολογισμού 87 εκατ. Ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του Φ.Π.Α., το οποίο θα έχει πολλαπλά οφέλη ιδιαίτερα για την επαρχία της Πάφου και την περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς, μιας περιοχής « που αντιμετωπίζει προβλήματα αστυφιλίας».
Το έργο, σημείωσε ο κ. Καρούσος, θα βελτιώσει την οδική ασφάλεια και θα φέρει ανάπτυξη και ευημερία στην επαρχία Πάφου, ιδιαίτερα σε αυτές τις απομονωμένες περιοχές της Πόλης Χρυσοχούς, που σε συνδυασμό με προγράμματα άλλων Υπουργείων, όπως τα στεγαστικά του Υπουργείου Εσωτερικών, θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της περιοχής αυτής.
Συγκεκριμένα, ανέφερε στην ομιλία του πως το Έργο αφορά τη μελέτη και κατασκευή (Design&Build) δρόμου δύο λωρίδων κυκλοφορίας από την Αγία Μαρινούδα μέχρι το Στρουμπί, μήκους 15,5 χλμ. και την προμελέτη για αναβάθμισή του σε αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων, σε μελλοντική φάση. Η όδευση αρχίζει από τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού -Πάφου παρά την Αγία Μαρινούδα και καταλήγει στον υφιστάμενο δρόμο μετά το Στρουμπί.

Στη φάση αυτή, συνέχισε, περιλαμβάνεται ένας ανισόπεδος κόμβος για σύνδεση με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου και ακολούθως ένας κυκλικός κόμβος στη Τσάδα και ένας στο σημείο τερματισμού, μετά το Στρουμπί. Περιλαμβάνονται επίσης δύο διατρητικές σήραγγες μήκους 720μ και 290μ έκαστη, 5 κοιλαδογέφυρες συνολικού μήκους 1500μ, 2 υπέργειες διαβάσεις και 9 υπόγειες διαβάσεις. Θα κατασκευαστούν επίσης πρόσθετες λωρίδες κυκλοφορίας σε μεγάλο μήκος (περίπου 12 χλμ), λόγω της ανωφέρειας του δρόμου.
Ο Διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 23.5.2019 και έγινε κατακύρωση στις 7.2.2020 στον χαμηλότερο προσφοροδότη, με ποσό € 86.845,010,00 συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.
Πρόσθεσε στις δηλώσεις του, πως δεν μένουν μόνο στην υπογραφή και στην εκτέλεση του έργου της Α’ Φάσης, αλλά συνεχίζουν να ωριμάζουν την Β’ Φάση του έργου, αφού, όπως εξήγησε, ένα έργο όταν ξεκινάει πρέπει να ολοκληρώνεται στην ολότητα του. Ενδεικτικά σημείωσε πως δόθηκαν οδηγίες στο Τμήμα Δημοσίων Έργων και προχωρούν με την επικαιροποίηση της προμελέτης, η οποία υπήρχε για την Β ‘ Φάση του έργου την ωρίμανση του, το συντομότερο δυνατό, ούτως ώστε να μπορέσει να προχωρήσει και αυτό το μεγαλεπήβολο έργο για την επαρχία της Πάφου. Στο σύνολο του, ο αυτοκινητόδρομος Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς είναι μήκους 31 χλμ. περίπου.
Όσον αφορά στη Β΄ φάση του Έργου, η οποία έχει μήκος 15 χιλιομέτρων, θα ξεκινά από το Στρουμπί και θα καταλήγει στην Πόλη Χρυσοχούς. Υπάρχει επίσης προμελέτη, με την επικαιροποίηση της οποίας θα προωθηθεί και η υλοποίηση της Β’ φάσης του Έργου, συμπλήρωσε.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Τέλος, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ευχαρίστησε το προσωπικό του Τμήματος Δημοσίων Έργων για τη συμβολή του εδώ και χρόνια στην προώθηση αυτού του σημαντικού Έργου, το οποίο πέρασε από πολλές συμπληγάδες, ώστε να είναι σήμερα εφικτή η έναρξη του και δήλωσε περήφανος ως πολιτικός τους προϊστάμενος για την αφοσίωση, την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα τους».

Ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή σε δηλώσεις του χαρακτήρισε την σημερινή μέρα γιορτής και χαράς για την Πόλη Χρυσοχούς γιατί, όπως είπε, θα δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή τους, με σωστό οδικό δίκτυο που θα φτάνει με τη Β΄ Φάση και μέχρι την Πόλη Χρυσοχούς και για να μπορούν και οι κάτοικοι του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς να κινούνται με ασφάλεια αλλά και να παραμείνουν στην ακριτική περιοχή που τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από αστυφιλία. Πρόσθεσε ακόμη πως η σημερινή ημέρα τους δημιουργεί συνθήκες να παραμείνουν στον τόπο τους για να μπορέσουν να βλέπουν το μέλλον με αισιοδοξία.
Εξάλλου στον χαιρετισμό του ανέφερε πως η μέχρι τώρα έλλειψη σωστού οδικού δικτύου, αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για την ύπαρξη ενδιαφέροντος από επενδυτές για ανάπτυξη της περιοχής. «Γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι πλέον με την κατασκευή του δρόμου Πάφου- Πόλης θα προκύψει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές για δημιουργία αναπτύξεων στην πανέμορφη περιοχή μας», σημείωσε.

Αναφερόμενος στα τεχνικά χαρακτηριστικά του δρόμου, ο Πέτρος Σουρέτης Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Intrakat που ανέλαβε το έργο, είπε πως το έργο που εκτείνεται σε 15 χιλιόμετρα, περιλαμβάνει δύο σήραγγες συνολικού μήκους 900 μέτρων και πέντε ψηλές κοιλαδογέφυρες, οι οποίες θα είναι συνολικού μήκους 1500 μέτρων. Αυτά, είπε, θα ολοκληρωθούν σε 42 μήνες, σημειώνοντας πως υπάρχει μια κρίσιμη περίοδος του πρώτου χρόνου, η οποία περιλαμβάνει μελέτες, και τα υπόλοιπα κατασκευή.
«Φιλοδοξούμε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και το budget όπως πρέπει ώστε να παραδοθεί ένας άρτιος δρόμος πολύ σύντομα», τόνισε.

Στο μεταξύ ο Μαρίνος Καραμανής εκ μέρους της Νεολαίας Πόλεως Χρυσοχούς εξέφρασε την ικανοποίηση του για το έργο που η υλοποίηση του μέχρι χθες ήταν κάτι το ανέφικτο. Χαρακτήρισε το έργο το μεγαλύτερο και ωφελιμότερο έργο που έγινε στην επαρχία Πάφου, σημειώνοντας πως η συμβολή του Υπουργού Μεταφορών σε αυτό το έργο ήταν καθοριστική. Ως εκ τούτου ο κ. Καραμανής ανακοίνωσε πως προς ένδειξη σεβασμό στον κ. Καρούσο η Νεολαία Πόλεως Χρυσοχούς τον ανακηρύσσει ως Επίτιμο Δημότη.
Πρόσθεσε πως η προσπάθεια τους στηρίχτηκε από όλα τα Κοινοβουλευτικά κόμματα πλην των Οικολόγων αλλά και από όλες τις κυβερνήσεις.
Επιζητούμε, συνέχισε, δικαίωμα στην ζωή και μια ισορροπημένη αειφόρο ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και που θα καταστήσει τα παραμελημένα χωριά του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς, ιδανικό τόπο ζωής.

Στο πλαίσιο της τελετής ο Δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς δώρησε στον Υπουργό Μεταφορών ένα βιβλίο που ήταν αφιερωμένο στις ανασκαφές που έγιναν για τον Μάριον Αρσινόης.
Το Συμβόλαιο υπέγραψαν, εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Αν. Διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Έργων Αντώνης Κουτσούλλης και εκ μέρους της Εταιρείας «INTRAKAT», o Διευθύνων Σύμβουλος Πέτρος Σουρέτης, στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσου, του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Σταύρου Μιχαήλ, του Δημάρχου Πόλης Χρυσοχούς Γιώτη Παπαχριστοφή, των Δημάρχων Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, Γεροσκήπου, Μιχάλη Παυλίδη, Πέγειας Μαρίνου Λάμπρου, Κοινοταρχών της περιοχής, οργανωμένων συνόλων της επαρχίας Πάφου και υπηρεσιακών λειτουργών. Στην τελετή παρέστη και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ