spot_img
spot_img

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Νέα αρχή με 4 λωρίδες – Πότε προκηρύσσονται οι δύο φάσεις;

Νέα σελίδα επιχειρεί να ανοίξει η Κυβέρνηση για τον πολύπαθο αυτοκινητόδρομο Πάφου–Πόλης Χρυσοχούς, με τον νέο σχεδιασμό να προβλέπει πλέον δρόμο τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας και στις δύο φάσεις και στόχο την προκήρυξη του έργου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2027.

Τις τελευταίες εξελίξεις παρουσίασε η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Εύη Τσολάκη, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς και αρμόδιους φορείς στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου.

Στόχος το πρώτο εξάμηνο του 2027

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Υπουργού, ο σχεδιασμός αφορά πλέον συνολικά τον αυτοκινητόδρομο, με πρόθεση να προκηρυχθούν και οι δύο φάσεις του έργου εντός του πρώτου εξαμήνου του 2027.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η πρώτη φάση αφορά το τμήμα Αγία Μαρινούδα–Στρουμπί, ενώ η δεύτερη τη συνέχεια του αυτοκινητόδρομου προς την Πόλη Χρυσοχούς.

Η σημαντικότερη διαφοροποίηση σε σχέση με προηγούμενους σχεδιασμούς είναι η πρόθεση κατασκευής τετράιχνου δρόμου, ώστε το έργο να ανταποκρίνεται στις σημερινές και μελλοντικές κυκλοφοριακές ανάγκες της περιοχής.

Για την προώθηση του έργου έχουν ήδη προχωρήσει οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις, ενώ αυτή την περίοδο γίνονται οι απαιτούμενες διεργασίες για την προετοιμασία των όρων της νέας προκήρυξης.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη συντονισμός με τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ώστε να καθοριστούν έγκαιρα οι υποδομές και εγκαταστάσεις που θα πρέπει να προβλεφθούν κατά μήκος του νέου αυτοκινητόδρομου.

Εβδομαδιαία παρακολούθηση

Η Εύη Τσολάκη ξεκαθάρισε ότι το έργο αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Μεταφορών αλλά και για την Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας παράλληλα το ιδιαίτερα προβληματικό ιστορικό που το συνοδεύει.

Η ίδια ανέφερε ότι προτίθεται να παρακολουθεί την πορεία των διαδικασιών σε εβδομαδιαία βάση, με στόχο να αποφεύγονται λάθη που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες καθυστερήσεις.

Μετά την προκήρυξη θα ακολουθήσουν η υποβολή και αξιολόγηση των προσφορών, καθώς και οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία διαδικασίες για τυχόν ενστάσεις.

Προηγήθηκε νέο ναυάγιο στις προσφορές

Ο νέος σχεδιασμός ακολουθεί την ακύρωση, τον περασμένο Οκτώβριο, της προηγούμενης διαδικασίας προσφορών για την ολοκλήρωση του έργου.

Στον διαγωνισμό είχαν υποβληθεί δύο προσφορές. Η χαμηλότερη ανερχόταν στα €124,85 εκατομμύρια χωρίς ΦΠΑ, ποσό κατά 38,41% υψηλότερο από την εκτίμηση της Αναθέτουσας Αρχής, και απορρίφθηκε λόγω του ύψους της τιμής.

Η δεύτερη προσφορά απορρίφθηκε λόγω ουσιώδους απόκλισης, καθώς δεν είχε υποβληθεί απαραίτητο έγγραφο. Ως αποτέλεσμα, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε χωρίς κατακύρωση.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική σύμβαση για το έργο, ύψους περίπου €73 εκατομμυρίων, είχε υπογραφεί το 2021 και προέβλεπε ολοκλήρωση τον Νοέμβριο του 2024. Στην πορεία καταγράφηκαν σοβαρές καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα το έργο να οδηγηθεί σε νέα περιπέτεια.

Γιατί αλλάζει σε τέσσερις λωρίδες

Η επιλογή των δύο λωρίδων είχε γίνει περίπου το 2016, σε περίοδο δημοσιονομικών περιορισμών, ως οικονομικότερη λύση για να μπορέσει να προχωρήσει το έργο.

Μετά την παρέλευση μιας δεκαετίας, ωστόσο, η Κυβέρνηση εκτιμά ότι οι αυξημένες κυκλοφοριακές ανάγκες και οι αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής καθιστούν αναγκαία την κατασκευή αυτοκινητόδρομου τεσσάρων λωρίδων.

«Στενή παρακολούθηση» και από την Πάφο

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Πάφου Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης διαμήνυσε ότι οι φορείς της επαρχίας θα παρακολουθούν στενά τις διαδικασίες για την υλοποίηση του τετράιχνου αυτοκινητόδρομου.

Μετά από δεκαετίες συζητήσεων, σχεδιασμών, προσφορών και καθυστερήσεων, το μεγάλο ζητούμενο για την Πάφο και την περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς παραμένει πλέον κατά πόσο το νέο χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί και το έργο θα καταφέρει αυτή τη φορά να περάσει από τις εξαγγελίες στην υλοποίηση.

Support Local Business