28.9 C
Paphos
Saturday, July 20, 2024

Δρ Γιώργος Άστρας: “Στον αγώνα με τον καρκίνο κανένας ασθενής να μην είναι μόνος”

Ο Ειδικός Παθολόγος Ογκολόγος Δρ. Γιώργος Άστρας προσφέρει με την Ογκολογική του ομάδα που αποτελείται από 17 περίπου άτομα  φροντίδα σε χιλιάδες ασθενείς της Κύπρου με στόχο την εξυπηρέτηση των καρκινοπαθών συμπολιτών μας. Για μας είπε ο ασθενής είναι το επίκεντρο και δίνουμε έμφαση στις δικές του επιθυμίες και ανάγκες ανάλογα με το τι χρειάζεται ακολουθώντας τις διεθνείς οδηγίες θεραπειών ογκολογίας. Χαρακτήρισε επίσης εξαιρετική τη λειτουργία του Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Άγιος Γεώργιος στην Πάφο,  η οποία πρόσθεσε αποτελείται από μια εξαιρετική μονάδα η οποία είναι η πρώτη που προσφέρει μια ολοκληρωμένη υπηρεσία προς τους καρκινοπαθείς της Πάφου μειώνοντας την ταλαιπωρία και την ανάγκη να ταξιδεύουν εκτός Επαρχίας.

Γιατρέ είστε  Ειδικός Παθολόγος Ογκολόγος και μαζί με την ομάδα σας προσφέρετε  ογκολογικές υπηρεσίες σε ολόκληρη την Κύπρο… Τι περιλαμβάνουν αυτές οι υπηρεσίες ; 

Διευθύνω μια Ογκολογική ομάδα από 17 περίπου άτομα και έχουμε εδώ και χρόνια δημιουργήσει Ογκολογικά τμήματα σε διάφορες κλινικές της Κύπρου και εξυπηρετούμε τους  καρκινοπαθείς συμπολίτες μας σε οποιαδήποτε φάση της νόσου και αν βρίσκονται. Έχουμε τμήματα εντός του ΓΕΣΥ στην Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο και επίσης  εξυπηρετούμε και μη-δικαιούχους του ΓΕΣΥ όταν χρειάζεται.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Προσφέρουμε φροντίδα σε χιλιάδες ασθενείς σε όλη την Κύπρο και ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς έχουμε μια σειρά από θεραπείες οι οποίες συμπεριλαμβάνουν χημειοθεραπείες, στοχευμένες θεραπείες, ανοσοθεραπείες και ορμονοθεραπείες καθώς και σύνθετες θεραπείες και προηγμένα πρωτόκολλα θεραπειών τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

Ο ασθενής πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τον πιο σημαντικό άνθρωπο στον κόσμο; 

Φυσικά! Για μας ο ασθενής είναι το επίκεντρο και δίνουμε έμφαση στις δικές του επιθυμίες και ανάγκες ανάλογα με το τι χρειάζεται ακολουθώντας τις διεθνείς οδηγίες θεραπειών ογκολογίας.

Όμως να μη ξεχνούμε ότι ο καρκίνος επηρεάζει και την υπόλοιπη οικογένεια, φίλους και συγγενείς.

Σε αυτό τον αγώνα κανένας δεν πρέπει να είναι μόνος.

Σχετικά με τη λειτουργία του Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Άγιος Γεώργιος τι θα μας λέγατε… Ποιες υπηρεσίες προσφέρει… 

Είναι μια εξαιρετική μονάδα η οποία είναι η πρώτη που προσφέρει μια ολοκληρωμένη υπηρεσία προς τους καρκινοπαθείς της Πάφου μειώνοντας την ταλαιπωρία και την ανάγκη να ταξιδεύουν εκτός επαρχίας. Είναι κάτι το οποίο είχε ανάγκη η Πάφος και οι καρκινοπαθείς. Ανταποκριθήκαμε στην ανάγκη αυτή με μεγάλη επιτυχία και χαίρομαι που ο κόσμος το αγκάλιασε και έρχονται κοντά μας για όλες τους τις ογκολογικές ανάγκες.

Προσφέρουμε εξωνοσοκομειακή και ενδονοσοκομειακη φροντίδα, θεραπείες στη μονάδα ημερήσιας φροντίδας, μεταγγίσεις, ενυδατώσεις και θεραπείες καθώς και τακτικές παρακολούθησης προς τους καρκινοπαθείς ασθενείς μας.

Έχουμε 24ωρη υπηρεσία φροντίδας και οι ασθενείς μας έχουν άμεση πρόσβαση σε εμάς και στους συνεργάτες μας.

Πόσο σημαντική  χαρακτηρίζετε τη λειτουργία του Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Άγιος Γεώργιος … Aποτελεί επιτακτική ανάγκη για την Πάφο;

Είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί συμπληρώνει μια χρόνια ανάγκη των καρκινοπαθών για μια πιο ολοκληρωμένη φροντίδα στην πόλη τους.

Για χρόνια η Πάφος υστερούσε σε αυτό τον τομέα και δυστυχώς οι ασθενείς της επαρχίας Πάφου αναγκαζόντουσαν να ταξιδεύουν και να ταλαιπωριούνται για πολλές ώρες για να εξασφαλίσουν την φροντίδα και θεραπεία  που δικαιούνται.

Πόσους ασθενείς εξυπηρετείτε στην Πάφο;

Προς το παρόν έχουμε γύρω στους χίλιους ασθενείς που εξυπηρετούμε αλλά έχουμε πλάνο επέκτασής των υπηρεσιών φροντίδας καθώς οι αριθμοί των ασθενών δυστυχώς αυξάνονται.

Πόσο σημαντικό είναι το υψηλό επίπεδο παροχής φροντίδας και πως επιτυγχάνεται αυτό… 

Είναι πολύ σημαντικό να κρατούμε την ποιότητα σε ψηλά επίπεδα γιατί αυτό έχουν ανάγκη οι ασθενείς μας. Η υγεία δεν θέλει εκπτώσεις . Ακολουθούμε επιστημονικά αποδεδειγμένες θεραπείες και οδηγίες ογκολογικής  φροντίδας για όλους τους ασθενείς και τους αφιερώνουμε μπόλικο χρόνο ως ομάδα για όλες τις ανάγκες και απορίες τις οποίες μπορεί να έχουν, παράλληλα στοχεύουμε ώστε οι θεραπείες μας να δίνονται στην ώρα τους χωρίς καθυστερήσεις για να πετυχαίνουμε ψηλά ποσοστά ίασης και ανταπόκρισής στη θεραπεία.

Ποιο περιβάλλον παρέχεται ως ομάδα στην φροντίδα των ασθενών σας … 

Έχουμε δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον στην μονάδα μας όπου οι ασθενείς νοιώθουν άνετα να κάνουν φιλίες , να νοιώθουνε σαν το σπίτι τους και να μην νοιώθουνε ότι είναι σε μια κλινική ποσό μάλλον σε μια ογκολογική μονάδα .Στόχος μας είναι να είναι καλά με όσο ποιο λίγες παρενέργειες γίνετε και να βλέπουν το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία.

Ποια στιγμή ή στιγμές της καριέρας σας σας συγκίνησε περισσότερο ; 

Συγκινήσεις πολλές, και καλές στιγμές και κακές στιγμές. Και εγώ και η ομάδα μου, έχουμε συνδεθεί με πολλούς ασθενείς μας κατά διαστήματα κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο ψυχολογικά  και είναι πολλές φορές ένας άθλος να κρατάς τις ισορροπίες γιατί κάθε φορά περνούμε και εμείς τον καρκίνο μαζί τους, δίπλα τους, με τις οικογένειες τους, συμμεριζόμαστε την αγωνία τους….χαιρόμαστε  με τις νίκες και λυπόμαστε με την κάθε απώλεια.

Ψυχολογικά επηρεάζεσαι σε μεγάλο βαθμό ιδίως αν πρόκειται για άτομα νεαρής ηλικίας. Πάντοτε όμως είμαστε ειλικρινείς με τους ασθενείς μας και απαιτούμε να είναι το ίδιο και αυτοί μαζί μας κάτι το οποίο βλέπω να εκτιμούν αφάνταστα μέσα από τη διαπροσωπική μας σχέση. Η καλή σχέση μεταξύ Ιατρού και ασθενή είναι πιο εποικοδομητική και αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα και λιγότερα προβλήματα.

Ομολογουμένως είναι δύσκολο, και πολλές φορές λυγίσαμε ως Ιατροί, ως άνθρωποι, ως φίλοί μέσα από τον αγώνα  ενάντια σε αυτή την νόσο.

Αυτό  που έχει σημασία όμως  είναι ότι συνεχίζουμε με ελπίδα να προσπαθούμε και να πολεμούμε για τους ασθενείς μας γιατί αύριο ξεκινάει μια καινούργια μέρα και ένας καινούργιος αγώνας για εμάς.

Ο Δρ Γιώργος Άστρας, Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, προσφέρει κάθε Πέμπτη και Παρασκευή ιατρικές υπηρεσίες στο Νοσοκομείο Άγιος Γεώργιος.

Για περισσότερες πληροφορίες ή ραντεβού τηλεφωνήστε στο Νοσοκομείο Άγιος Γεώργιος στο τηλέφωνο 26947000 ή στο τηλέφωνο του Δρ Άστρα στο 22100945

Μπορείτε επίσης να δείτε περισσότερα για τον Δρ Άστρα στην ιστοσελίδα του www.astrasoncology.com

Σύντομο βιογραφικό Δρ Γιώργου Άστρα

Prof George Astras is a Medical Oncologist and a Professor of Oncology at the European University.

He is currently Director of Medical Oncology at the American Medical Center, Platonas Medical Center and St George /Blue Cross Clinics.

He contributed in the development of two Oncology Centers and three Satellite Oncology Units and in the development of 24-hour Acute Oncology Services and he is currently Director of the Hemato-Oncology Department at the American Medical center (AMC) and Platonas Medical Center (PMC).

He setup and created e-learning modules for doctors and contributed in the development of I-QEMO the first online electronic chemotherapy prescribing system. He is the Vice President of the Cyprus Brain Tumor Association (CTBA), the RMHC and a member of the scientific board of the Cyprus Anti-Cancer Society and he contributed widely to the development of the Movember Foundation  in Cyprus.

He presented multiple motivational speeches relating to Cancer through the years with the aim of raising awareness and limiting the sigma related to cancer

He tackled projects dedicated to soft tissue sarcomas, pediatric rare tumors and adults tumors and is heavily involved in Cancer Charity currently leading multiple Initiatives to improve regional cancer care.

In the last few years, he devoted himself in improving the National Healthcare System focusing in reforms that will improve Cancer Prevention, Cancer Care and supportive measures, Treatment Access and improvement of the quality of care.

Συνέντευξη: ΚΠ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ