19.9 C
Paphos
Thursday, April 18, 2024

Έκλεισε δυο πετυχημένα χρόνια η Μονάδα Αιμοκάθαρσης της Κλινικής Αγίου Γεωργίου- Συνέντευξη Δρ Παύλου Γεωργίου

Ο Δρ Παύλος Γεωργίου  μιλάει για την καινούργια μονάδα Αιμοκάθαρσης της Κλινικής Αγίου Γεωργίου μετά από δύο χρόνια από την λειτουργία της…

Η Μονάδα στεγάζεται στην ιδιωτική κλινική Άγιος Γεώργιος, είναι εξοπλισμένη με 12 σταθμούς Αιμοκάθαρσης και μπορεί να εξυπηρετήσει έως 60 αιμοκαθερομένους ασθενείς. Ωστόσο σε ένα μήνα όπως ανέφερε σε συνέντευξη του στο pafos press o Δρ Παύλος Γεωργίου  η δυναμική της μονάδας θα αυξηθεί έχοντας στο σύνολο της 18 σταθμούς Αιμοκάθαρσης .

Πρόσθεσε πως  ο βασικός εξοπλισμός έχει αγοραστεί και είναι υπό την τεχνική επίβλεψη του μεγαλύτερου παροχέα  αιμοκάθαρσης παγκοσμίως, της Γερμανικής εταιρείας Fresenius, που αποτελεί και τον κύριο πάροχο των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Πέραν του βασικού εξοπλισμού το κέντρο διαθέτει  ειδικά σχεδιασμένο θάλαμο απομόνωσης για μεταδοτικά νοσήματα, αναλυτή αρτηριακών αερίων, μηχάνημα υπολογισμού του ξηρού βάρους, ατομικές τηλεοράσεις για τον κάθε ασθενή, άνετη αίθουσα αναμονής, γραμματειακή υποστήριξη, ιδιωτικό χώρο στάθμευσης καθώς και αναπηρικό όχημα για την μεταφορά ασθενών με κινητικά προβλήματα. Όσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό η μονάδα είναι στελεχωμένη από 2 νεφρολόγους, Δρ. Παύλο Γεωργίου και Δρ. Ευρυδίκη Στυλιανού και δεκατρείς νοσηλευτικούς λειτουργούς, συμπλήρωσε .

Η ταχύτητα σκοτώνει

Πότε ξεκίνησε η καινούργια μονάδα α ιμοκάθαρσης στην Κλινική Άγιος Γεώργιος κ. Γεωργίου και αποτέλεσε όραμα ποιών ;

H καινούργια μονάδα Αιμοκάθαρσης στην Κλινική Άγιος Γεώργιος ξεκίνησε την λειτουργία της πριν δύο χρόνια στις 14.9.20. Αποτελούσε ένα μακροχρόνιο όραμα των  ιδιοκτητών της κλινικής οπότε με την έναρξη του ΓΕΣΥ,η περίοδος ήταν κατάλληλη  για την δημιουργία  ιδιωτικής μονάδας αιμοκάθαρσης πλήρως ενταγμένης στο ΓΕΣΥ. Προηγούμενος δεν υπήρχε  δυνατότητα μια μονάδα αιμοκάθαρσης στον ιδιωτικό τομέα να εξυπηρετεί ασθενείς σε αιμοκάθαρση. 

Σήμερα πόσους ασθενείς εξυπηρετείται στην κλινική σας κ. Γεωργίου;

Αυτή την στιγμή εξυπηρετούμε σχεδόν τους μισούς ασθενείς της επαρχίας Πάφου οι οποίοι  είναι 54.

Ποιες είναι οι δυνατότητες της Μονάδας Αιμοκάθαρσης στην κλινική Άγιος Γεώργιος ;

Η δυνατότητα αυτή την στιγμή είναι για διεκπεραίωση της θεραπείας αιμοκάθαρσης σε συνολικά 60 ασθενείς αλλά σε μικρό χρονικό διάστημα  περίπου ενός μηνός θα έχει ολοκληρωθεί η επέκταση της μονάδας, η οποία ξεκίνησε πριν ένα χρόνο ,και η οποία θα μας δώσει την δυνατότητα για διεκπεραίωση της θεραπείας σε  80 ασθενείς .

Ποια τα δικά σας καθήκοντα ;

Εγώ ως υπεύθυνος της μονάδας φέρω ευθύνη για την διενέργεια ποιητικής αιμοκάθαρσης σε όλους μας τους ασθενείς ,συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού , ανανέωση  του μηχανικού  και υλικοτεχνικού εξοπλισμού και γενικά ευθύνη για την συνεχή αναβάθμιση και εύρυθμη λειτουργία της μονάδας.

.

Η ανταπόκριση των ασθενών;

Η αιμοκάθαρση ήταν μια μορφή θεραπείας η οποία γινόταν κατεξοχήν για τα τελευταία 30 χρόνια στα γενικά νοσοκομεία οπότε  οι ασθενείς δεν γνώριζαν ή αλλά ούτε και είχαν επιλογή για κάτι άλλο.

Ωστόσο από την πρώτη μέρα λειτουργίας μας πριν 2 χρόνια μας εμπιστεύθηκαν 20 ασθενείς για να  τους υποβάλλουμε στην θεραπεία της αιμοκάθαρσης.

Πιστεύω ότι οι οικογένειες των ασθενών και οι ίδιοι οι ασθενείς είναι πλήρως ικανοποιημένοι .Απλά να αναφέρω ότι αυτή την στιγμή έχουμε ασθενή ο οποίος αποφάσισε να μετακομίσει από την Λεμεσό στην Πάφο για να κάνει την θεραπεία του κοντά μας ,ενώ έχουμε ακόμα ένα ασθενή ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Λεμεσό  και  μεταβαίνει 3 φορές την εβδομάδα στην μονάδα μας για υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση. Αυτό νομίζω τα λέει όλα .

Με πόσους σταθμούς αιμοκάθαρσης είναι εξοπλισμένη η μονάδα;   

Aυτη την στιγμή διαθέτουμε 12 σταθμούς αλλά σε ένα μήνα μήνα θα εξοπλίσουμε την μονάδα με ακόμα 6 σταθμούς αιμοκάθαρσης. Οπότε θα έχουμε 18 σταθμούς αιμοκάθαρσης και θα μπορούμε να κάνουμε ημερησίως με δύο βάρδιες γύρω στα 36 άτομα. Στόχος της επέκτασης δεν είναι μόνο η αύξηση της δυναμικής της μονάδας όσον αφορά τον αριθμό των ασθενών αλλά  επίσης στόχο έχουμε  να καταργήσουμε  την νυχτερινή βάρδια αιμοκάθαρσης η οποία ξεκινάει στις 1700 και ολοκληρώνεται στις 2100.Αυτό είναι απάνθρωπο τόσο για τους ασθενείς όσο και για τις οικογένειες τους . Επομένως εμείς θέλουμε να αυξήσουμε την δυναμική μας από την μία πλευρά αλλά να βελτιώσουμε τα ωράρια του τμήματος της αιμοκάθαρσης.  Οπότε ένας αιμοκαθαιρόμενος να μπορεί να κάνει την θεραπεία του είτε το πρωί , είτε το μεσημέρι και όχι το βράδυ.

Από που έχετε προμηθευτεί τον εξοπλισμό σας;

Αξίζει να σημειώσουμε  ότι ο βασικός εξοπλισμός έχει αγοραστεί και είναι υπό την τεχνική επίβλεψη του μεγαλύτερου παροχέα  αιμοκάθαρσης παγκοσμίως,  της Γερμανικής εταιρείας Fresenius, που αποτελεί και τον κύριο πάροχο των δημόσιων νοσηλευτηρίων.Αποτελεί ίσως το πρώτο όνομα όσον αφορά τον τομέα της αιμοκάθαρσης. …Είναι ουσιαστικά ένας κολοσσιαίος οργανισμός , οποίος διαθέτει περίπου 4000 ιδιοκτήτες αιμοκαθάρσεις οι οποίες  εξυπηρετούν περίπου μισό εκατομμύριο ασθενείς παγκοσμίως. Όποτε έχουμε συνεργασία με την κορυφαία στον κόσμο εταιρεία που κάνει αιμοκαθάρσεις.

Πέρα του βασικού εξοπλισμού τι άλλο διαθέτεται;

 Πέρα του βασικού εξοπλισμού διαθέτουμε ένα πολύ άνετο χώρο υποδοχής.Διαθέτουμε ακόμη,   ειδικά σχεδιασμένο θάλαμο απομόνωσης για μεταδοτικά νοσήματα, αναλυτή αρτηριακών αερίων, μηχάνημα υπολογισμού του ξηρού βάρους, ατομικές τηλεοράσεις για τον κάθε ασθενή, άνετη αίθουσα αναμονής, γραμματειακή υποστήριξη, ιδιωτικό χώρο στάθμευσης καθώς και αναπηρικό όχημα για την μεταφορά ασθενών με κινητικά προβλήματα. Χώρο αποδυτήρια των ασθενών για την φύλαξη ακόμη των προσωπικών τους αντικειμένων. Επίσης διαθέτουμε υπηρεσία για μεταφορά ασθενών με κινητικές αναπηρίες. Έχουμε βοηθήσει πολλές οικογένειες οι οποίες ήταν αναγκασμένες να μεταφέρουν τους ασθενείς τρεις φορές της εβδομάδες .

Από ποιους στελεχώνεται η μονάδα αιμοκάθαρσης ;

 Όσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό η μονάδα είναι στελεχωμένη από 2 νεφρολόγους, από μένα  Δρ. Παύλο Γεωργίου και Δρ. Ευρυδίκη Στυλιανού και δεκατρείς νοσηλευτικούς λειτουργούς . Βέβαια αυτά τα νούμερα αλλάζουν, όσο αλλάζει και ο αριθμός των ασθενών. Επειδή είμαι και στο συμβούλιο της Νεφρολογικής Εταιρείας  Κύπρου θεωρούμε ότι ένας ισότιμος αριθμός γιατρών είναι ένας γιατρός ανά τριάντα με σαράντα ασθενείς  . Όσον αφορά τους νοσηλευτές βάση νόμου είναι ένας νοσηλευτής ανά δύο ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση.

Πως θα χαρακτηρίζατε τον τομέα της υγείας ;

Ο τομέας της υγείας αυτή την στιγμή περνάει μια δοκιμασία γιατί βρισκόμασε στην αρχή του Εθνικού Συστήματος Υγείας το οποίο ξεκίνησε με αρκετά προβλήματα. Προσπαθεί ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας να διορθώσει αρκετά προβλήματα αλλά έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας. Βλέπω πολλά εμπόδια και προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα ειδικά στις νοσηλείες των ασθενών, στο θέμα των Πρώτων Βοηθειών.

Προσωπικά πως νιώθετε που αναλάβατε επικεφαλής μιας τέτοιας προσπάθειας; 

Εγώ εκτός του ότι νιώθω ιδιαίτερη χαρά που έχω αναλάβει υπεύθυνος της μονάδας αιμοκάθαρσης αισθάνομαι μεγάλη τιμή που με επέλεξαν οι δύο κλινικές η κλινική Άγιος Γεώργιος και ο Κυανός Σταυρός να αναλάβω τη μονάδα αιμοκάθαρσης ως επικεφαλής. ..Νιώθω ενθουσιασμένος ,διότι δημιουργήσαμε μια μονάδα αιμοκάθαρσης χωρίς προηγούμενο υπόβαθρο ,κάτι  το οποίο ήταν εντελώς πρωτοποριακό για τα δεδομένα της Κύπρου.Καταφέραμε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να την κάνουμε να λειτουργεί σαν μια μονάδα η οποία λειτουργεί για δέκα χρόνια. Ίσως θα έπρεπε να ρωτήσετε τους ασθενείς για να δείτε το πόσο ικανοποιημένοι είναι.

Ενα μήνυμα που θέλετε να στείλετε;

Αυτή την στιγμή οι αιμοκαθάρσεις Λεμεσού και Λευκωσίας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τον αριθμό των κλινών ,οπότε θεωρώ ότι είναι αναγκαίο  να προχωρήσουν ιδιωτικές πρωτοβουλίες για δημιουργία  νέων μονάδων  αιμοκάθαρσης, οι οποίες θα αποφορτίσουν  τα κρατικά νοσηλευτήρια, δίνοντας τους την δυνατότητα να λειτουργήσουν πιο σωστά για καλύτερη παρακολούθηση και φροντίδα των ασθενών .Οι συνάδελφοι νεφρολόγοι στα κρατικά νοσηλευτήρια είναι πάρα πολύ καλοί ,αλλά δυστυχώς ο μεγάλος  φόρτος εργασίας κάποτε δεν τους επιτρέπει να λειτουργήσουν όπως θα ήθελαν.

Επαναλαμβάνω ότι οι συνάδελφοι είναι εξαιρετικοί ,επιτελούν σημαντικό έργο αλλά ο φόρτος εργασίας τους είναι τεράστιος . Είναι ανθρωπίνως αδύνατο για ενα γιατρό να παρακολουθεί 50-60 αιμοκαθαρόμενους ασθενείς , τις πλείστες φορές με πολλαπλα και σοβαρά προβλήματα υγείας. Ακόμη θα ήθελα να αναφερθώ και στην αναγκαιότητα συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού  του ΟΚΥΠΥ με τον ιδιωτικό τομέα .Ο στόχος ακριβώς σχηματισμού  του ΓΕΣΥ είναι  να δημιουργηθεί μια συνεργασία και μια σύνδεση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα έτσι ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ασθενείς. Ευχή  προς όλους είναι να το  θυμηθούμε αυτό και με συνεργασία να βρούμε λύσεις ώστε να λειτουργήσει σωστά το ΓΕΣΥ.

Βιογραφικό του Δρ. Παύλου Γεωργίου

Δρ Παύλος Γεωργίου

Γεννήθηκα στην επαρχία Πάφου το 1981 οπου και μεγάλωσα.

Το 1998 πέτυχα στις Παγκυπριες εισαγωγικές εξετάσεις την 1η θεση παγκυπριως για την σχολή ιατρικής του πανεπιστημίου Πατρών στην Ελλαδα

Το 2000,κατόπιν ολοκλήρωσης της στρατιωτικής μου θητειας ξεκινησα τις σπουδες μου για απόκτηση του πτυχίου ιατρικής ,τις οποιες και  ολοκλήρωσα το 2006.

Το 2007 ολοκλήρωσα την πρακτικη μου ασκηση (pre-registration) για εγγραφη στο μητρωο ιατρών Κυπρου.

Το 2008 ,και για ενα ετος υπηρξα ειδικευόμενος επεμβατικης ακτινολογιας στο Ακτινολογικο Τμημα του ΓΝ.Παπαγεωργιου Θεσσαλονίκης αλλα αποφάσισα οτι η ειδικότητα που ηθελα να ακολουθησω ηταν η ειδικοτητα της Νεφρολογιας.

Κατοπιν της παραιτησης και επιστροφής μου στην Κυπρο , πέτυχα  στις Παγκυπριες εξετάσεις για αποκτηση θεσης ειδικοτητασ ,την 7η θεση στον τομεα των Παθολογικων ειδικοτήτων και την 3η θεση για την ειδικότητα της Νεφρολογίας .

Απο το 2009 έως το 2015 ολοκλήρωσα την εξαετή εκπαιδευση στο ΓΝ Λαρνακας και Λευκωσιας και κατοπιν επιτυχους εξετασης απο το Ιατρικό Συμβουλιο Αναγνωρισης Ιατρικων Ειδικοτητων Αθηνων  απεκτησα τον τιτλου του ειδικου Νεφρολογου.

Το ετος 2015 επέστρεψα στην γενέτειρα  μου με την σύζυγο μου και για μικρό χρονικό διάστημα εργάστηκα στον ιδιωτικό τομέα. Το 2016 διορίστηκα  στο ΓΝ Πάφου οπου και εργάστηκα ως ειδικος νεφρολόγος έως το 2020 

Όπως γνωρίζετε το 2020 υπο τις Κλινικες Αγιος Γεωργιος και Κυανους Σταυρόος δημιουργήσαμε την πρωτη μεγαλύτερη ιδιωτική μονάδα αιμοκάθαρσης  παγκυπρίως  η οποια ειναι πληρως  ενταγμενη  στο ΓΕΣΥ,στην οποια εργαζομαι εως και της παρούσης  ως επιστημονικός διευθυντής .

Επίσης έχω την τιμή να αποτελώ μέλος του εκλεγμενου συμβουλίου της Νεφρολογικής Εταιρείας Κύπρου,  μελος της Νεφρολογικής Εταιρείας Ελλάδος αλλα και μέλος της Ευρωπαϊκής Νεφρολογικής Εταιρείας 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ