15.9 C
Paphos
Sunday, March 26, 2023

Δόξα Οικονομίδου Βάρδα: Στόχος η οργάνωση των υπηρεσιών του Δ. Πόλης Χρυσοχούς ώστε να λειτουργεί συντονισμένα και αποτελεσματικά

Η νέα Δημοτική Γραμματέας του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς  Δόξα Οικονομίδου Βάρδα, σε συνέντευξη που παραχώρησε καταθέτει τις προτεραιότητες που θέτει με την ανάληψη των νέων καθηκόντων της σε σχέση με την οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς κατά τρόπο ώστε αυτή να λειτουργεί συντονισμένα και αποτελεσματικά.  Χαρακτηρίζει το έργο της όχι δύσκολο,  αλλά απαιτητικό.

Η κ. Οικονομίδου σημειώνει πως η Πόλη Χρυσοχούς είναι εκ των πραγμάτων μια απομακρυσμένη περιοχή, αναφέροντας πως τα κυριότερα προβλήματα των κατοίκων, πέραν από τα συνήθη που αντιμετωπίζει ένας δημότης στην πόλη του, είναι η έλλειψη κυβερνητικών υποδομών σε θέματα ασφάλειας και υγείας. Προσθέτει πως η απασχόληση της στον Δήμο Πάφου για 15 και πλέον χρόνια αλλά και στην Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού την  έχει θωρακίσει με πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες σε ότι αφορά την διοίκηση μιας τοπικής αρχής. Ειδικότερα, η ενεργός συμμετοχή της  στην μετατροπή της Πάφου σε μια ανανεωμένη και σύγχρονη πόλη, την βοηθά σήμερα, όπως είπε,  να αντιμετωπίσει την νέα της  θέση με ωριμότητα και μεθοδικά ώστε να συμβάλω στην προσπάθεια που καταβάλλουν  ως Δήμος Πόλης Χρυοσοχούς για πρόοδο και εκσυγχρονισμό.

Ως νέα Δημοτικός Γραμματέας του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς, ποιες οι προτεραιότητες που θα θέσετε κ. Οικονομίδου;

Η ταχύτητα σκοτώνει

Πρωταρχική προτεραιότητα, έχω θέσει την οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου κατά τρόπο που να λειτουργούμε γρήγορα, συντονισμένα και αποτελεσματικά με στόχο αφενός την προώθηση έργων υποδομής στην πόλη μας και αφετέρου την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των κατοίκων της περιοχής.

Θεωρώ ότι η βάση για να μπορεί η κάθε τοπική αυτοδιοίκηση να είναι πραγματικά κοντά στον δημότη και να βελτιώνει την ποιότητα ζωής του, αλλά ταυτόχρονα να προωθήσει έργα υποδομής και ανάπτυξης ώστε να προσελκύει επισκέπτες, οφείλει να οργανώσει μια Δημοτική Μηχανή που να μπορεί να λειτουργεί με επαγγελματισμό και να επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων που άπτονται την αρμοδιότητας της άμεσα και στο πλαίσιο της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης. Σημαντική παράμετρος, είναι η τακτοποίηση των οικονομικών του Δήμου κατά τρόπο που να προϋπολογίζει σωστά τα αναμενόμενα έσοδα και να μεριμνά για την είσπραξη συσσωρευμένων οφειλών.

Η βελτίωση της εσωτερικής μας οργάνωσης έχει προθεσμία, αφού ενόψει Μεταρρύθμισης θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι οργανωτικά  για να μπορέσουμε να ενσωματώσουμε  με επιτυχία τις γειτονικές κοινότητες και να μεταφέρουμε τις καλές πρακτικές μας σε αυτές ώστε να λειτουργήσουμε ενιαία και με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα.

Ως Δημοτικός Γραμματέας, είστε υπεύθυνη για την οργάνωση, διοίκηση, συντονισμό, εποπτεία και αποτελεσματική λειτουργία όλων των Τμημάτων και Υπηρεσιών του Δήμου. Θα χαρακτηρίζατε δύσκολο το έργο σας.

Δεν θα χαρακτήριζα το έργο μου δύσκολο, αλλά απαιτητικό.

Αντιλαμβάνεστε ότι, σε ένα Δήμο που λειτουργούσε για αρκετούς μήνες χωρίς Δημοτικό Γραμματέα και Δημοτικό Ταμία, σε ένα Δήμοπου σε σύγκριση με άλλους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης είναι υποστελεχωμένος, δημιουργήθηκαν κενά και παραλείψεις που επιδιώκουμε σταθερά και οργανωμένα να καλύψουμε.

Επιγραμματικά, να αναφέρω ότι έχουμε προχωρήσει σε κωδικοποίηση των  έργων υποδομής, με χρονοδιαγράμματα και στόχους, τις  αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, τους Διαγωνισμούς που προγραμματίζει να προκηρύξει ο Δήμος, δημιουργούμε μητρώα για διάφορες δράσεις του Δήμου (ενοικίων, δικαστικών υποθέσεων, κ.α.), κτίζουμε διαδικασίες στα διάφορα Τμήματα του Δήμου κ.α. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε καθιερώσει συσκέψεις λειτουργών με τον Δήμαρχο ατομικά και ανά ομάδες σε τακτή βάση και επιδιώκουμε συχνές επαφές με αρμόδια κυβερνητικά τμήματα. Ταυτόχρονα, προγραμματίζουμε εκπαιδεύσεις του προσωπικού, που για χρόνια παρέμειναν σε αδράνεια, σε ουσιώδη θέματα όπως δημόσιες συμβάσεις και ανάπτυξη ικανοτήτων του προσωπικού.

Όλες αυτές οι ενέργειες μας, έχουν στόχο όχι μόνο να οργανωθούμε εσωτερικά αλλά να κτίσουμε αξιοπιστία και εμπιστοσύνη με τους εταίρους μαςότι μπορούμε και έχουμε την διοικητική ικανότητα να διαχειριστούμε έργα και δράσεις του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής Πόλεως Χρυσοχούς.

Το μέγεθος του οργανισμού μας είναι μικρό, και μπορούμε με «μικρές» φαινομενικά αλλαγές να επιτύχουμε ουσιαστική βελτίωση και πρόοδο στην εσωτερική μας οργάνωση και στη δημόσια εικόνα του Δήμου μας.

Μέσα στα καθήκοντά σας, είναι να επιλαμβάνεστε και προβλήματα και παράπονα του κοινού. Οι κάτοικοι του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς τι προβλήματα αντιμετωπίζουν;

Η Πόλη Χρυσοχούς είναι εκ των πραγμάτων μια απομακρυσμένη περιοχή. Τα κυριότερα προβλήματα των κατοίκων, πέραν από τα συνήθη που αντιμετωπίζει ένας δημότης στην πόλη του, είναι η έλλειψη κυβερνητικών υποδομών σε θέματα ασφάλειας και υγείας.

Η αστυνόμευση είναι ελλιπής, αφού ο Αστυνομικός Σταθμός είναι υποστελεχωμένος και δεν υπήρχε μέχρι πρόσφατα συστηματική αστυνόμευση ειδικότερα τις βραδινές ώρες και τα Σαββατοκυρίακα. Η προσπάθεια που καταβάλλεται από μέρους μας ως τοπική αρχή είναι συνεχής. Είμαστε σε τακτή επαφή με την Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου και έχουν γίνει διευθετήσεις για αστυνόμευση τις βραδινές ώρες επί καθημερινής βάσεως και τα Σαββατοκυρίακα μέχρι τις πρωινές ώρες. Αναμένεται ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και με τις νέες προσλήψεις αστυνομικών θα αυξηθεί ο αριθμός τους στην περιοχή.

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η υπολειτουργία του Νοσοκομείου Πόλεως Χρυσοχούς. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το Χημείο και το Ακτινολογικό δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και δεν υπάρχει επαρκής κάλυψη με γιατρούς ειδικοτήτων. Σε δύο πρόσφατες συναντήσεις του Δημάρχου με τον αρμόδιο Υπουργό και στελέχη του ΟΚΥΠΥ δόθηκαν δεσμεύσεις, οι οποίες αναμένουμε ότι θα υλοποιηθούν. Ο ρόλος των Βουλευτών μας σε αυτή την προσπάθεια είναι ουσιαστικής σημασίας.

Ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι ότι οι θέσεις εργασίας είναι περιορισμένες στη Πόλη Χρυσοχούς με αποτέλεσμα, μέρος του πληθυσμού, ιδιαίτερα νέοι, εργάζονταισε άλλες πόλεις. Η έλλειψη θέσεων εργασίας συνδέεται άρρηκτα με το γεγονός ότι το Τοπικό Σχέδιο διαχρονικά δεν ενθάρρυνε την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Εξ’ ου και η τοπική αρχή καταβάλλει εργώδη προσπάθεια να υλοποιήσει έργα υποδομής που θα προσελκύσουν επισκέπτες και θα διευρύνουν την αγορά εργασίας ώστε να καλύψει αυτό το σημαντικό κενό. Σημαντικό να αναφέρουμε ότι η Πόλη Χρυσοχούς έχει την ευθύνηκαι για τις γειτονικές κοινότητες ως ο μητροπολιτικός Δήμος της περιοχής. Το κράτος θα πρέπει να συμβάλει  έμπρακτα ώστε ο Δήμος μας να καταστεί αυτοδύναμος σε ότι αφορά τον τομέα της απασχόλησης, στηρίζοντας αλλαγές στο Τοπικό Σχέδιο της περιοχές και τα  έργα ανάπτυξης που προωθούνται.

Χρόνια εργαστήκατε στο Δήμο Πάφου. Η θέση του Δημοτικού Γραμματέα του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς αποτέλεσε για εσάς πρόκληση;

Είναι αλήθεια ότι η απασχόλησή μου στο Δήμο Πάφου για 15 και πλέον χρόνια αλλά και στην Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού με έχει θωρακίσει με πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες σε ότι αφορά την διοίκηση μιας τοπικής αρχής.

Ειδικότερα, η ενεργός συμμετοχή μου στην μετατροπή της Πάφου σε μια ανανεωμένη και σύγχρονη πόλη,με βοηθά σήμερα να αντιμετωπίσω την νέα μου θέση με ωριμότητα και μεθοδικά ώστε να συμβάλω στην προσπάθεια που καταβάλλουμε ως Δήμος Πόλης Χρυοσοχούς για πρόοδο και εκσυγχρονισμό.

Η συγκεκριμένη θέση την δεδομένη στιγμή είναι πραγματική πρόκληση για μένα αφού μπορώ μέσα από μια θέση ευθύνης ως η επικεφαλής λειτουργός του Δήμου να δώσω περισσότερα και να αξιοποιήσω καλύτερα τις γνώσεις και τις δεξιότητες μου προς το δημόσιο συμφέρον. Επειδή είμαι άνθρωπος που μου αρέσει να μαθαίνω, να προσφέρω και να αντιμετωπίζω προκλήσεις, η συγκεκριμένη θέση ενόψει και της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί πραγματική ευκαιρία να συμβάλω στην πρόοδο του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς αλλά και να βελτιωθώ τόσο ως άνθρωπος όσο και ως επαγγελματίας.

Σε πρόσφατη επικοινωνίας μας, μας είχατε αναφέρει πως κάθετι που αγγίζεις στο Δήμο Πόλης Χρυσοχούς επιφυλάσσει εκπλήξεις….Tι εννοείτε;

Πρόκειται, όπως προανάφερα, για μια τοπική αρχή με συσσωρευμένα θέματα, οργανωσιακής φύσεως κυρίως, που χρήζουν ριζικής και σφαιρικής αντιμετώπισης.

Τα προβλήματα αυτά κράτησαν πίσω την τοπική αρχή από το να μπορεί με στοχοπροσήλωση να διεκδικεί και να υλοποιεί προγραμματισμένα έργα και δράσεις σε σύντομο χρονικό περιθώριο. Χρειάζεται επιμονή και συλλογικότητα, κάτι το οποίο με ειλικρίνεια έχω διαπιστώσει τους δύο αυτούς μήνες που ανέλαβα καθήκοντα, ότι υπάρχει σε μεγάλο βαθμό.

Οφείλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο ειδικότερα αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο για το πράσινο φως που μου δίνουν στις προτάσεις και εισηγήσεις μου αλλά και να απονείμω τα εύσημα στο προσωπικό που διαχειρίζεται με προθυμία και δεκτικότητα τις αλλαγές που προωθούμε. Υπάρχει φιλότιμο και ικανό προσωπικό που αντιλαμβάνεται πλήρως τον ρόλο και τις ευθύνες του και επιθυμεί να συμβάλει στην αναβάθμιση της πόλης του. Η προσπάθεια είναι και θα παραμείνει συλλογική.   

Ποια έργα στην Πόλη Χρυσοχούς επιβάλλεται η άμεση τροχιοδρόμησή τους;

Αποτελεί βασική μας επιδίωξη η προώθηση και ωρίμανση, κατά τρόπο συστηματικό και στη βάση χρονοδιαγραμμάτων, σημαντικών έργων υποδομής που θα ενοποιήσουν τις τρεις περιοχές Λατσί, Πόλη και Προδρόμι και να προσδώσουν στην Πόλη Χρυσοχούς τον χαρακτήρα μιας μικρής μεν, αλλά πραγματικής και σύγχρονης πόλης.

Σημαντικά έργα τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης και έχουν χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025 είναι η ανάπλαση/αναζωογόνηση των παραδοσιακών πυρήνων στο Προδρόμι και την Πόλη και η ανάδειξη και διασύνδεση τεσσάρων αρχαιολογικών χώρων της περιοχής, έργο το οποίο υλοποιείται από τον Δήμο σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Ιδιαίτερης σημασίας έργο αποτελεί επίσης η επέκταση του Λιμανιού στο Λατσί τόσο στον χερσαίο όσο και στον θαλάσσιο χώρο με την προσθήκη 350 θέσεων ελλιμενισμού. Πρόκειται για έργο κόστους πέραν των 40 εκ. ευρώ το οποίο υλοποιείται από την Αρχή Λιμένων και αναμένεται η προκήρυξη του εντός του 2022 με έναρξη των εργασιών εντός του 2023.

Έργα τα οποία ολοκληρώνονται εντός του 2022 είναι το Πολυλειτουργικό Πάρκο στο Λατσί, ένα σύγχρονο πάρκο άθλησης και υγιούς ενασχόλησης εφαπτόμενο της παραλίας και η αναβάθμιση και εξωραϊσμός των Αποθήκών της Αρχής Λιμένων στο Λατσί, έργο το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό ταμείο «Θάλασσα» μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάφου Αφροδίτη.

Άλλα έργα τα οποία είναι σε αρχικό στάδιο ωρίμανσης και κάποια αναμένονται να ξεκινήσουν κατασκευαστικά εντός του 2023 είναιμεταξύ άλλων η ανάπλαση του χώρου περιμετρικά του Δημαρχείου, η δημιουργία δημοτικού αναψυκτήριου στην παραλία μεταξύ Δημοτικής Πλάζ και Κατασκηνωτικού Χώρου, η τρίτη φάση επέκτασης στο Λατσί σε συνδυασμό με αναδιαμόρφωση του οδικού δικτύου προς Νέο Χωριό τη δημιουργία πλατειακού χώρου και χώρων στάθμευσης, η δημιουργία παραλιακού πεζόδρομου από τον Κατασκηνωτικό Χώρο προς την Λίμνη, καθώς επίσης και η εκτέλεση έργων οδοποιίας, πεζοδρομοποιήσεων και άλλες δράσεις καλλωπισμού και εξωραϊσμού της πόλης (συντήρησης χώρων πρασίνου, απομάκρυνση παρανομιών κ.ο.κ.)

‘Ένα έργο το οποίο θεωρώ σταθμό για την προώθηση της περιοχής είναι η ανάπλαση του Κατασκηνωτικού Χώρου. Το έργο παραμένει σε στασιμότητα λόγω προβλημάτων με τον ενοικιαστή και την αδυναμία να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση. Όταν και εφόσον προσπεραστούν τα εμπόδια, εκτιμώ ότι ο Κατασκηνωτικός Χώρος της Πόλης θα αποτελέσει ένα στολίδι για την περιοχή και την Κύπρο γενικότερα και θα επιφέρει σημαντικά οφέλη στην Πόλη Χρυσοχούς.

Επιδιώκουμε τα έργα και οι δράσεις που προωθούνται να είναι απτά και ορατά. Να ανανεώσουν την εικόνα του Δήμου και να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους επισκέπτες μας.Αποτελεί ευθύνη μας ως Δημοτική Υπηρεσία να υλοποιήσουμε με επιτυχία το όραμα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου σε ότι αφορά έργα ανάπτυξης αλλά και γενικότερα.

Εκτιμάτε ότι ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς έχει προοπτικές ανάπτυξης, και αν ναι σε ποιους τομείς;

Ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς έχει δυστυχώς διαχρονικά αφεθεί στο περιθώριο σε ότι αφορά την ανάπτυξη, συγκριτικά με άλλες παραλιακές περιοχές της Κύπρου.

Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, πρόκειται για μια πανέμορφη περιοχή με ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να διαφυλαχθούν σαν κόρη οφθαλμού. Το στοίχημα είναι να επιτύχουμε μια ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής.

Θεωρώ ότι ο δρόμος Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, που βρίσκεται ήδη σε τροχιά υλοποίησης, σε συνδυασμό με τα έργα υποδομής που προγραμματίζονται και τις αλλαγές που επιδιώκει η τοπική αρχή στο Τοπικό Σχέδιο, θα προσδώσουν στην Πόλη Χρυσοχούς την επόμενη πενταετία τον χαρακτήρα μιας μικρής σύγχρονης πόλης φιλικής για τους ντόπιους και ελκυστικής για τους επισκέπτες.

Εύχομαι και ελπίζω οι στόχοι μας να συμβαδίζουν με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, απαραίτητη προϋπόθεση για να αναπτυχθεί η περιοχή μας. Κοινή επιδίωξη του Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Υπηρεσίας είναι να δώσουμε προοπτική στην Πόλη Χρυσοχούς, όραμα το οποίο συμμερίζομαι πλήρως και θα εργαστώ σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση.

 Λίγα λόγια για εσάς, το βιογραφικό σας ….

Κατάγομαι από την κατεχόμενη Κατωκοπιά. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Γεροσκήπου. Είμαι κάτοχος πτυχίου στις Διεθνείς Σχέσεις και τα Γαλλικά από το University of Virginia (Charlottesville) στις ΗΠΑ με υποτροφία CASP (Cyprus American Scholarship Program) και μεταπτυχιακού στη Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική από το London School of Economics and Political Sciences με υποτροφία του Βritish Council.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών μου, εργάστηκα για σύντομο χρονικό διάστημα στην Επιτροπή των Περιφερειών, θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, στις Βρυξέλλες.  Στη συνέχεια, εργάστηκα για 2 χρόνια ως Βοηθός Επαρχιακός Επόπτης στην Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού και έπειτα διορίστηκα ως Λειτουργός Δημοτικής Υπηρεσίας στο Δήμο Πάφου, όπου εργάστηκα επί σειρά ετών. Διετέλεσα επίσης για 10 χρόνια Μέλος και Αντιπρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Γεροσκήπου.

Είμαι νυμφευμένη και έχω ένα γιο. Τον ελεύθερο μου χρόνο, διδάσκω Δημόσια Διοίκηση σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, περνώ χρόνο με την οικογένεια και φίλους και ταξιδεύω εντός και εκτός Κύπρου.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ