8.2 C
Paphos
Sunday, March 7, 2021

DISCRIMINATION λέγεται, και έχεις το δικαίωμα να το απαιτήσεις και νομικα!!

   

Με αφορμή την προσφατη ιστορία διάκρισης λόγω φύλου που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Αlphanews.live γνωστοποιόντας μας την ιστορία και την άδικη συμπεριφορά που έτυχε στον μαιευτήρα Χρήστο Βορκά, το μόνο που μπορεί να αισθανθεί κάποιος είναι αηδία και οργή προς αυτούς που τον απόρριψαν … λόγω φύλλου!

Δηλαδή, οι εργοδότες τα έχουν όλα. Είναι δίκαιοι όσον αφορά την μεταχείριση του προσωπικού τους και πάντα (ουουυυ αυτοί εν τζαιεεε…) δίνουν αυξήσεις, άδειες, μπόνους, δώρα, καλές συνθήκες εργασίας (μέχρι και νερό κάποιοι και αποχωρητήριο δεν προσφέρουν), σε αφηνουν να κάνεις αυτό για το οποίο προσλήφθηκες χωρίς να σε φορτώνουν με αγγαρείες και δουλειές που θα έπρπεπε να κάνει κάποιος άλλος (αλλά αφού έχουμε το μαυρουϊ –χωρίς ρατσιστικό υπονοούμνο – να καθαρίσει και λίγο το χώρο, ας πάει να κάνει και τα ψώνια, «ααα, σαν έρκεσαι φέρε τζαι καφέ, τσιγάρα, εφημερίδα», κλπ.

   

Σε αφήνουν όταν είσαι άρρωστος του θανατά να μείνεις σπίτι να γίνεις καλά, αμ το άλλο; Γεννάς και σε γεμίζουν με λουλούδια και ευχές (από πάνω μέχρι κάτω, τι να πω!). Αρωστά το μωρό σου, και το μόνο που δεν κάνουν είναι να κόπτονται και να νοιάζονται. Αμα αργήσεις ένα λεπτό να πας δουλειά; Είσαι καλεσμένος πρώτο τραπέζι πίστα αφού γίνεται του Κουτρούλη ο γάμος! Μένεις (εξ αναγκασμού) υπερωρίες; Άχου! Εύγε! Κτίζεις για μια θέση στον Παράδεισο! Τις προάλλες μου έλεγε μια φίλη που εργάζεται σε ξενοδοχείο ότι δεν της πλήρωσαν όλο το ποσό για τις υπερωρίες που δούλεψε γιατί…έκαναν λάθος λέει (τώρα πιστέψαμε) και θα τα δώσουν τον άλλο μήνα τάχα(πιστεύω μέχρι τότε θα κάνουν ευχέλαιο πέρκι ξεχάσει η κοπέλα και καταφέρουν να την ξεγελάσουν και να μην την πληρώσουν! Τόσο καλά!).

Η ταχύτητα σκοτώνει
   

Έρχονται από τις σπουδές τους οι νέοι και δεν εργοδοτούνται, σε κανένα τομέα γιατί λέει θέλουν τριετή ή ακόμα και χειρότερα πενταετή πείρα! Μα για κάτσε ρε φύλαρχε! Παιδιά των είκοσι και εικοσπέντε χρονών είναι. Για πια πείρα μιλάς; Εκτός κι αν το λές χωρκάτικα αντί μπύρα προφέρεις… πύρα! Τι να πω;

Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές
   

Πάει η άλλη για δουλειά σε συνέντευξη και μέχρι να φυγει χρειάζεται στην καλύτερη ψυχολόγο: «ααα, κυρία μου, είστε μεγάλη σε ηλικία. Ή έχετε τατουάζ; Δεν μπορούμε να σας προσλάβουμε. Ή είστε χοντρούλα; Δεν μας κάνετε!» Μα στάσου κύριε, γυμνάστρια, αεροσυνοδό ή μοντέλα ψάχνετε; Για εργασία ή για το κρεβάτι θέλετε το προσωπικό σας;

Η άλλη, πήγε τις προάλλες σε ίντερβιου για λαντζέρισσα και η προσωπάρχης, με ατσάλλινο ύφος της είπε «αγγλικά, ξέρεις; Ρωσσικά;» συμπλήρωσε μήπως και χάσει. Αλλά πήρε πληρωμένη απάντηση και βόβωσε : «μα εν για να πλυνίσκω τες μαείρισσες οξά εν για τους συντυγχάνω που με θέλετε;» Άφωνη η άλλη, κόκκαλο!!

Αυτά και πολλά άλλα συμβαίνουν σε όλους τους τομείς και με πικρία τα εξομολογείται ο κόσμος. Είναι πολύ λυπηρό πραγματικά που συμβαίνουν όλα αυτά και που δεν μπορεί κανείς να πατάξει αυτή την παρανομία, μιας και το κεφάλαιο έχει το καρπούζι, το κεφάλαιο έχει και το μαχαίρι. Όλοι οι αγώνες και το αίμα που χύθηκε για τα ωφελήματα των εργαζομένων προ πολλού έσβησαν και πέρασαν σαν αναμνήσεις. Σαν όμορφα λούλουδα που κάποτε ευωδίαζαν και ομόρφαιναν τον τόπο και τώρα πια μαράθηκαν και αποξηράνθηκαν!

Δεν θα ξαναναστηθούν βέβαια, και δεν θα ξανακερδιθούν όπως πριν τα δικαιώματα. Τουλάχιστον όμως ας εκλείψει η «εξυπνάδα» του τύπου «δεν προσλαμβάνεσαι γιατί είσαι άντρας ή γυναίκα και δεν θέλω να πληρώνω άδεια μητρότητος, ή είσαι μικρή, ή μεγάλος, δεν έχεις πειρα, έχεις τατουάζ» κλπ. Καλά υπάλληλο θέλετε ή κάποιον να πηδάτε κανονικά κύριοι;

Πάντως, καλά είναι και οι ίδιοι όσοι δεν προσλαμβάνονται για όποιοδήποτε λόγο να κάνουν μια επικοινωνία  για συμβουλή ή/και υποβολή καταγγελίας στους πιο κάτω: – Τμήμα Εργασίας Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων 1480 Λευκωσία Τηλ.: 22 400847 Φαξ.: 22 400809 e-mail: [email protected] – Αρχή Ισότητας Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως 1470 Λευκωσία Τηλ.: 22 405507 Φαξ.: 22 672881 e-mail: [email protected] ή σε κάποιο δικηγόρο γιατί υπάρχει και νόμος για να προστατέψει όποιον τον ενεργοποιήσει και είναι ο  περί Ίσης Μεταχείρισης στην Απασχόληση και την Εργασία Νόμος (Ν.58(Ι)/2004), αν δεν απατώμαι, νομικός δεν είμαι, αλλά μπορείτε όσοι σας απορρίπτουν να τους δείξετε πως το τρίβουν το πιπέρι, κάτι που ούτε φαντάζονται, και αυτό είναι μια άλλη ιστορία πολύ δακρύβρεκτη και καθόλου πονηρή, αν νομίζετε.

Μαρία Μασούρα, δημοσιογράφος

Support Local Business
   

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ