Διαπλοκή και διαφθορά τα χαρακτηριστικά της Κυβέρνησης του ΔΗΣΥ [του Κώστα Μαυρομμάτη]

Κάθε λογικός και υπεύθυνος πολίτης της χώρας μας αν τον ρωτήσεις, τι χαρακτηρίζει την σημερινή διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ, η απάντηση είναι μία και μοναδική: Διαπλοκή, σήψη και διαφθορά. Και δεν έχουν άδικο. Πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, που δημοσιεύτηκε στις 07/03/2021 στην εφημερίδα «Χαραυγή» καταγράφει σημαντικές διαπιστώσεις: Οι πολίτες κρίνουν αρνητικά και μάλλον αρνητικά κατά 82.5% την πολιτική της Κυβέρνησης του ΔΗΣΥ στα ζητήματα της διαφθοράς. Ποσοστό δε 85.1% πιστεύουν ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης σίγουρα και μάλλον σίγουρα έχει προσωπικές ευθύνες στο θέμα των χρυσών διαβατηρίων.

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2019 καταγράφει επίσης το μέγεθος της διαφθοράς στην Κύπρο. Η έκθεση κατέδειξε ότι από το 2013, που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, η Κύπρος έχει σημειώσει την μεγαλύτερη αύξηση διαφθοράς σε όλη την Ε.Ε. Η αύξηση αυτή δε, σύμφωνα και με άλλους διεθνείς οργανισμούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς, έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Το ΑΚΕΛ Αριστερά διαχρονικά αντιμάχεται αυτά τα φαινόμενα, και καταβάλλει προσπάθειες για αντιμετώπιση της διαφθοράς που σίγουρα είναι μεν διαχρονικό φαινόμενο στην Κυπριακή κοινωνία αλλά τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει στα έσχατα όρια. Το ΑΚΕΛ έχει υποβάλει αρκετές προτάσεις, και με την μορφή νομοθεσιών, για βελτίωση της κατάστασης και αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών. Μερικές από αυτές τις προτάσεις, που περιέχονται στις θέσεις προς το 23ο Συνέδριο του κόμματος, είναι: α) ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Υπηρεσίας και η προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, β) η εναλλαξιμότητα των υπηρετούντων σε δεσπόζουσες θέσεις του δημοσίου, γ) ο περιορισμός των θητειών σε πολιτειακά αξιώματα, δ) ο έλεγχος των προσφορών του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα, ε) η εφαρμογή μετρήσιμων κριτηρίων στις προσλήψεις και προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων και πολλές άλλες προτάσεις. Αυτές οι προσπάθειες δυστυχώς απευθύνονται σε ώτα μη ακουόντων από πλευράς της κυβέρνησης αλλά και κάποιων πολιτικών δυνάμεων.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις, όμως, δεν είναι ποτέ αρκετές για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Χρειάζεται και η συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, αλλά και η συνεχής διαπαιδαγώγηση και εκπαίδευση του πληθυσμού. Χρειάζεται να στραφούμε ξανά στην παιδεία και την εκπαίδευση των νέων μας στα θέματα φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς και επίσης σημαντική θα είναι η θετική επίδραση του προσωπικού παραδείγματος των πολιτικών και πολιτειακών αξιωματούχων του κράτους. Η σημερινή όμως κυβέρνηση του ΔΗΣΥ δεν έχει την πολιτική βούληση να αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες, ενώ οι πολίτες θα συνεχίσουν να απαξιώνουν τους πολιτικούς και την πολιτική και οι νέοι μας θα παραμένουν μακριά από την ανάμειξη στα κοινά, χάνοντας την εμπιστοσύνη τους προς τους θεσμούς. Η ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης για αυτά τα ζητήματα είναι τεράστια, αυτό καταγράφει η πορεία της τα τελευταία χρόνια.
Καλούμε λοιπόν τους ψηφοφόρους στις βουλευτικές εκλογές στις 30 Μαΐου 2021 να αντιληφθούν ότι η αποχή δεν εξυπηρετεί τους στόχους μιας σύγχρονης κοινωνίας και με την συμμετοχή τους να χαράξουν μια νέα πορεία για την χώρα μας, ψηφίζοντας το ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις για ένα καλύτερο μέλλον.

Δρ Κώστας Μαυρομμάτης, Μέλος Κ.Ε. ΑΚΕΛ Υποψήφιος Βουλευτής Πάφου, ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις

Support Local Business
Translate »