16.9 C
Paphos
Wednesday, April 10, 2024

Διαμαρτύρονται κάτοικοι της Πάφου για την κοπή δέντρων

Κάτοικοι της  Πάφου εκφράζουν την διαμαρτυρία τους για την κοπή δέντρων στην πόλη της Πάφου. Πέραν της κοπής των δέντρων επί της Λεωφόρου Γρίβα Διγενή κάποιοι δημότες της Πάφου  διαμαρτύρονται και για την κοπή δέντρων στο κυβερνητικό κτηνιατρείο.  Η ομάδα πρωτοβουλίας 100.000 δέντρα στην Πάφο  εκφράζει την κάθετη διαφωνία της, σημειώνοντας ότι δεν συναινεί στην υποβάθμιση ενός από τους πιο ιστορικούς και πιο συμβολικούς δρόμους της πόλης εις το όνομα της ανάπλασης όπως στην προκειμένη περίπτωση της Λεωφόρου Γρίβα Διγενή.  Τονίζει ότι σε όρους βιώσιμης αστικής κινητικότητας, η ανάπλαση μιας οδού στοχεύει στην αναβάθμιση και όχι την υποβάθμισή της και η αφαίρεση της σημαντικότερης ίσως παραμέτρου που διασφαλίζει την ποιότητα ενός δρόμου, του πρασίνου, δεν μπορεί παρά να αποτελεί υποβάθμιση.  

Κάτοικος της Πάφου η Άννα Τσέλεπου χαρακτήρισε την κοπή δέντρων απογοητευτικό γεγονός για όλους τους Παφίτες. Τα δέντρα συνέχισε, επί της Λεωφόρου Γρίβα Διγενή αποτελούσαν, όπως είπε, ένα  σημαντικό πνεύμονα πρασίνου και ζωής που οδηγούσαν τον επισκέπτη στο ιστορικό κέντρο της πόλης και ήταν ένας από τους ιστορικότερους δρόμους της πόλης. Τα  συγκεκριμένα δέντρα πρόσθεσε,  ήταν υγιή και πανέμορφα και δέντρα πάνω από έναν αιώνα. Κάλεσε επίσης τον Δ. Πάφου να  απαιτεί και να ζητά σαν πρώτη του προτεραιότητα στους ανάδοχους των συγκεκριμένων έργων την προστασία και την ανάδειξη των αιωνόβιων αυτών δέντρων που έχουν ιστορική σημασία για τους κατοίκους αυτής της πόλης.  

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σε καμία πολιτισμένη χώρα δεν κόβεται το ώριμο αστικό πράσινο τόνισε, αναφέροντας παράλληλα πως δεν  λύνουμε το κυκλοφοριακό πρόβλημα μιας πόλης με το να διαπλατύνουμε 20 πόντους από τις δύο άκρες των πεζοδρομίων . Δεν κάνουμε τίποτα με αυτή την λογική, συμπλήρωσε.  

Το αποκαρδιωτικό αυτό γεγονός της αποψίλωσης του κέντρου της πόλης μας ξεκίνησε με την απόφαση πριν δύο χρόνια για ανέγερση ναού στον δημόσιο κήπο που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κάτω, συμπλήρωσε αναφέροντας παράλληλα πως, ” η  καταστροφή του λιγοστού αστικού πρασίνου δεν μας αφήνει δυστυχώς να δούμε όλα αυτά τα γεγονότα που συμβαίνουν στην πόλη μας”. Για άλλη μια φορά μας απογοητεύσατε, κατέληξε . 

Εξάλλου ο Δήμος Πάφου με σχετική του ανακοίνωση αναφέρει πως η  η ανάγκη για την αποκοπή των 16 συγκεκριμένων δένδρων προήλθε μέσα από τεχνοκρατική αντιμετώπιση που αφορά το έργο ανάπλασης και βελτίωσης της Λεωφόρου Γρίβα Διγενή το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του δρόμου, όπως αυτός έχει σχεδιαστεί και εγκριθεί από την Τεχνική Επιτροπή του Φορέα Επίλυσης Κυκλοφοριακών Προβλημάτων και παρουσιαστεί σε δημόσια διαβούλευση στις 14 Μαρτίου 2018, είναι τέτοια που σε συνδυασμό με την ανάγκη για να διέλθουν οι υπηρεσίες της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, της Υδατοπρομήθειας, του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου αλλά και επιπλέον υποδομές ιδιωτικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών, αναφέρεται, δημιούργησαν τέτοια δεδομένα που αυστηρά και μόνο τεχνοκράτες αποφάσισαν ότι δεν ήταν δυνατή η υλοποίηση του έργου χωρίς την αποκοπή των συγκεκριμένων 16 δένδρων.  

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ