Διαμαρτυρία Γονέων του Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου

Ο Σύνδεσμος Γονέων του Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του για τη νέα δέσμη μέτρων για πρόληψη της διάδοσης του ιού covid-19 και περιλαμβάνει το κλείσιμο των λυκείων των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου. Είναι άκρως απογοητευτικό να βλέπουμε τους θεσμικούς παράγοντες να προχωρούν σε μέτρα που αποκλείουν μερίδα μαθητών από τη μαθησιακή διαδικασία και να βρισκόμαστε σήμερα στη δυσάρεστη θέση να διεκδικούμε τα αυτονόητα. Λυπούμαστε να επισημάνουμε ότι αν εκτός από τις συνέπειες της ίδιας της κρίσης, ως γονείς των μαθητών της επαρχίας Πάφου, θα έχουμε να χειριστούμε και τις ανισότητες που θα προκύψουν από αυτήν λόγω λανθασμένων χειρισμών τότε θα παραβιάζουμε για άλλη μια φορά την Αρχή της Μη Διάκρισης η οποία αποτελεί μία εκ των βασικών αρχών της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Το μέτρο της υποχρεωτικής σύχρονης τηλεκπαίδευσης για τις επόμενες εβδομάδες για όλους τους μαθητές λυκείων των δύο επαρχιών δημιουργεί μαθητές δύο ταχυτήτων ενώ απροσδιόριστες παραμένουν οι ψυχολογικές και παιδαγωγικές επιπτώσεις στους μαθητές. Η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κατά την περσινή χρονιά πραγματοποιήθηκε πλημμελώς καθώς τα προβλήματα ήταν πολλά και ανταποκρίθηκε στο ελάχιστο στις βασικές λειτουργίες/στόχους του σχολείου, που είναι η κοινωνικοποίηση και η μετάδοση γνώσεων. Τα μαθήματα αρχικά αφορούσαν επαναλήψεις και στη συνέχεια έγιναν κάποιες παραδόσεις. Συνεπώς, η ύλη της προηγούμενης χρονιάς διδάχθηκε ελλιπώς, γεγονός που δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία και κατά τη σχολική χρονιά 2020-2021.
Η εξ αποστάσεως διδασκαλία με την υφιστάμενη υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων όπως αποδείκτηκε είναι μόνο το μέσο για να διατηρήσουν οι μαθητές, την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία όμως είναι αδύνατο να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση.

Δυστυχώς τα νέα μέτρα έχουν επιβαρύνει περαιτέρω τη ψυχολογία όλων των παιδιών και ιδιαίτερα των τελειόφοιτων που διανύουν μια χρονιά καθοριστική για το μέλλον τους.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ως Σύνδεσμος έχουμε προβληματιστεί σοβαρά για μια σειρά θεμάτων. Προκύπτουν ερωτηματικά σχετικά με παιδαγωγικές αρχές, για ζητήματα δημοκρατίας και ατομικών δικαιωμάτων, για την ποιότητα της διδασκαλίας, για τις ψυχολογικές συνέπειες που θα προκύψουν. Ο Σύνδεσμός μας ανταποκρινόμενος στον θεσμικό του ρόλο θα υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τη δια ζώσης συμμετοχή στη σχολική ζωή στα πλαίσια της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας.

Εν κατακλείδι:
-Η εκπαιδευτική προτεραιότητα είναι, εκ των πραγμάτων, τα Λύκεια και πρωτίστως οι μαθητές της Γ’ Λυκείου. Ζητούμε όπως με τη διακριτική εξουσία που σας παρέχει ο νόμος, αξιολογήσετε εκ νέου και εξαιρέσετε τη Γ΄ Λυκείου από το διάταγμα για αναστολή της φοίτησης με φυσική παρουσία των μαθητών των λυκείων των επαρχιών Πάφου και Λεμεσού, ώστε να συμπληρώσουν ομαλά της σχολική τους διαδρομή και να είναι έτοιμοι στο τέλος της χρονιάς να παρακαθίσουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις. Mε σχολαστική τήρηση των υγειονομικών κανόνων προφύλαξης, η Γ΄ Λυκείου μπορεί να συνεχίσει την εκπαίδευσή της με φυσική παρουσία στα σχολεία, όπως έγινε με επιτυχία και την περσινή σχολική χρονιά. Επιπλέον η ομαλή φοίτηση στο σχολείο δύναται να δώσει στους μαθητές ευκαιρίες να βελτιώσουν τους βαθμούς τους (την παρούσα στιγμή αν κλείσουν ο βαθμός του τετραμήνου θα κριθεί μόνο από ένα διαγώνισμα) και να διασφαλίσει ότι το Απολυτήριο που θα πάρει η γενιά των τελειόφοιτων 2020-21 είναι απολύτως αξιόπιστο. Κι αυτό γιατί το Απολυτήριο δεν χρειάζεται μόνο για τη διεκδίκηση θέσεως σε πανεπιστήμια, αλλά θα συνοδεύει τα παιδιά για μια ολόκληρη ζωή.
Ζητούμε επίσης όπως προβείτε άμεσα σε πιο επεμβατικά μέτρα, που θα διασφαλίσουν την κοινωνική ισότητα και θα καθησυχάσουν τις ανησυχίες μαθητών και γονέων,
Συγκεκριμένα ζητούμε:
-το ΥΠΠΑΝ να δεσμευτεί ότι η διδακτέα ύλη κατά τη διάρκεια της καραντίνας δεν θα είναι εξεταζόμενη για όλες τις τάξεις του λυκείου τόσο για τις Παγκύπριες Εξετάσεις, όπως και για τις εξετάσεις των υπόλοιπων τάξεων (τετραμήνων),.

  • να αναβληθούν οι εξετάσεις τετραμήνων και να δοθεί εύλογο χρονικό διάστημα στους μαθητές να καλύψουν τους αναθεωρημένους δείκτες επιτυχίας και επάρκειας, ώστε να είναι σε θέση να προχωρήσουν με τους φετινούς δείκτες. Τονίζουμε ότι οι δείκτες που δεν καλύφθηκαν την προηγούμενη σχολική χρονιά λόγω της περσινής καραντίνας, δεν κατέστη δυνατό να καλυφθούν ούτε στην αρχή της σχολικής χρονιάς όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, αφού καθυστέρησε η έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Αναμένουμε τις ενέργειες της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας προς αυτή την κατεύθυνση, διατηρώντας βαθιά την πεποίθηση ότι πρώτα και πάνω από όλα τα παιδιά μας αξίζουν σταθερότητα, ψυχική ηρεμία, ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση και ποιότητα διδασκαλίας πάντα στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης και με ζητούμενο την υπεύθυνη συμπεριφορά για την συλλογική υγεία.
Για το Δ.Σ του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων,

Support Local Business
Translate »