17.9 C
Paphos
Wednesday, February 21, 2024

Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε εθνικό αυτοχειριασμό είπε ο  Γ. Ομήρου

Η σημερινή κρίσιμη εθνική συγκυρία, απαιτεί αξιοποίηση του βασικού διαχρονικού μηνύματος του Μακαρίου που υπήρξε η εμμονή σε στόχους και αρχές, με ανάλογη τακτική που ωστόσο δεν αναιρεί τις βασικές εθνικές επιδιώξεις, ανέφερε ο τέως Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε εθνικό αυτοχειρασμό . Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο κ. Ομήρου στο  καθιερωμένο εκκλησιαστικό  μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ με την ευκαιρία των ονομαστηρίων του, στη γενέτειρα του Παναγιά, προϊσταμένου του Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσορρογιατίσσης και Επίσκοπο Αρσινόης  Αρχιμανδρίτη Παγκράτιο

μεταξύ άλλων ανέφερε πως η τιμή στο Μακάριο δεν μπορεί να εξαντλείται σε επιμνημόσυνες δεήσεις και επετειακούς λόγους. Απότιση τιμής στη μνήμη του μεγάλου ηγέτη, σημαίνει τόνισε,  να αντλούμε παράδειγμα από την αγωνιστική του πορεία και να σηκώνουμε με σεβασμό την κιβωτό με τις εντολές του.  Χρέος μας είπε ο κ. Ομήρου είναι να επιμείνουμε σε λύση που να εγγυάται την ενότητα κράτους και χώρου, την απομάκρυνση των στρατευμάτων και των εποίκων και τη διασφάλιση των βασικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του συνόλου του λαού.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Επεσήμανε επίσης πως 49 και πλέον χρόνια από την εθνική τραγωδία του 1974,  το καθήκον μας είναι να παραμείνουμε σε εγρήγορση και κινητοποίηση σε όλη την κλίμακα του Ελληνισμού για τη διασφάλιση των αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων της πατρίδας και του λαού μας. Δεν είμαστε είπε « ούτε αρνητικοί, ούτε απορριπτικοί. Αλλά με σαφήνεια πρέπει να δώσουμε το μήνυμα, ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε εθνικό αυτοχειριασμό».

Πρόσθεσε πως μέσα στις σημερινές συνθήκες είναι απαραίτητη η ενότητα, όχι, σαν άχρωμη ευχή, αλλά ως κοινό μέτωπο για αγώνα επιβίωσης και απελευθέρωσης. Επιβάλλεται σημείωσε  να πρυτανεύσει φρόνημα αγωνιστικό και πνεύμα ομοψυχίας και αδιάσπαστης εθνικής ενότητας, γιατί εξήγησε  στο δύσκολο αγώνα που διεξάγει ο Κυπριακός Ελληνισμός, καμιά συμπαράσταση δεν μπορεί να αξιοποιηθεί και κανένας  στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς καθολική και ανεπιφύλακτη συσπείρωση γύρω από τον υπέρτατο σκοπό της σωτηρίας της Κύπρου.

Μια ενότητα  σημείωσε, «στη βάση συλλογικής διαβούλευσης για συνδιαμόρφωση αποφάσεων στρατηγικού και τακτικού χαρακτήρα. Μια ενότητα στη βάση συμμόρφωσης προς τη λαϊκή βούληση. Με αναδιαμόρφωση της στρατηγικής μας, για να αποφύγουμε τους εξόφθαλμους κινδύνους. Να αποκαταστήσουμε τον πραγματικό χαρακτήρα του κυπριακού προβλήματος και να επανατοποθετήσουμε την Τουρκία στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ως παραβάτη του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.  Σε πλήρη και αδιάσπαστη ενότητα με την Ελλάδα που αποτελεί το μόνιμο, φυσικό και ανιδιοτελή συμπαραστάτη μας στον αγώνα για εθνική δικαίωση».

Ο κ. Ομήρου σημείωσε πως τα λόγια του Μακάριου, λίγες μόνο εβδομάδες πριν από το θάνατο του, περιγράφουν ανάγλυφα τη θεώρηση του για τη λύση του Κυπριακού και τα όρια των υποχωρήσεων, προσθέτοντας πως ο Μακάριος είχε πει πως «Η Ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν έχει περιθώρια άλλων υποχωρήσεων γιατί έκαμεν ήδη πολλές και έφθασε σε όρια που δεν μπορεί να υπερβεί. Και επομένως, οι πολιτικές συνταγές ή συμβουλές περί αμοιβαίων υποχωρήσεων δεν πρέπει να απευθύνονται προς τους Έλληνες Κυπρίους. Υποχωρήσεις πρέπει να ζητούνται μονάχα από την τουρκική πλευρά, αν υποχώρηση μπορεί να ονομασθεί, στην περίπτωση αυτή, η επιστροφή κατακτηθέντων δια στρατιωτικής βίας».

Επίσης συνέχισε ο Μακάριος στο συλλαλητήριο της 20ης Ιουλίου 1976 προσέθετε: «Η μόνη προσφερόμενη σύντομος λύσις, είναι η αναγνώρισις και αποδοχή της «ντε φάκτο» καταστάσεως. Ποία όμως, η ωφέλεια εκ της τοιαύτης συντομίας; Μήπως δια να αποφευχθεί η τουρκοποίησις των κατεχομένων εδαφών; Αλλά, θα γίνει τότε τη συγκαταθέσει και δια της υπογραφής μας. Μήπως δια να αισθανώμεθα ασφαλείς εις το υπόλοιπον τμήμα της νήσου; Πιστεύω, αντιθέτως, ότι η νομιμοποίησης των τετελεσμένων γεγονότων θα διεγείρει την τουρκικήν βουλιμίαν και θα ενθαρρύνει τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας εις την Κύπρον».

H καθιερωμένη πορεία Αγάπης Εθνάρχη Μακαρίου Γ  και οι εκδηλώσεις σήμερα ημέρας της ονοματικής εορτής του Μακάριου διοργανώθηκαν  από το Ιστορικό , Πολιτιστικό Κέντρο Εθνάρχη Μακαρίου του Γ΄Παναγιάς.

Αφετηρία ήταν  το μοναστήρι Χρυσορρογιατίσσης όπου και τελέστηκε  μνημόσυνο με ομιλητή τον τέως πρόεδρο της Βουλής  των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου.

Οι πεζοπόροι στην συνέχεια πορεύτηκαν μέχρι το κέντρο της γενέτειρας του Μακαρίου  και προς το  άγαλμα του Μακαρίου Γ΄. Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄, Παναγιά.

Από την πλευρά του  ο  Κώστας Χριστοδούλου, πρόεδρος ιστορικού πολιτιστικού κέντρου Μακαρίου Γ΄ Παναγιάς σε ομιλία του τόνισε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ανήκει στην κατηγορία των σπάνιων παγκοσμίως ιστορικών μορφών που με το έργο και την προσφορά τους χάραξαν ανεξίτηλα την ιστορία της πατρίδας τους

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ