17.9 C
Paphos
Wednesday, April 17, 2024

Χρ. Αθηνοδώρου: “200 μηχανήματα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο το επόμενο βήμα”

Το τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πάφου – Λεμεσού που ήταν κλειστό και στις δύο κατευθύνσεις λόγω εκδήλωσης διαμαρτυρίας, άνοιξε λίγο πριν από τις 9.00 το πρωί και η τροχαία κίνηση διεξάγεται κανονικά, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία. 

Οι εταιρείες κατασκευής σκυροδέματος και λατόμευσης Πάφου πραγματοποίησαν εκδήλωσης διαμαρτυρίας από τις 7.00 πμ και δίωρη στάση εργασίας, αποκόπτοντας την κυκλοφορία του αυτοκινητόδρομου, στο ύψος της βιομηχανικής περιοχής Ανατολικού, ενώ οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα, όπως «Μας κοροϊδεύετε δέκα χρόνια», «Προειδοποιητική απεργία» και «Μένει η Πάφος χωρίς αδρανή υλικά». 

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Σκυροποιών και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Λατομείων Αντώνης Λατούρος, δήλωσε πως οι εταιρείες του κλάδου διαμαρτύρονται για την έλλειψη υλικών λατόμευσης στις υφιστάμενες ζώνες λατόμευσης της επαρχίας Πάφου και κυρίως στην κοινότητα Ανδρολύκου. 

Η ταχύτητα σκοτώνει

Όπως είπε, στην υφιστάμενη λατομική ζώνη έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα και οι συνάδελφοι του έχουν ξεκινήσει από το 2007 την προσπάθεια για κάποιες επεκτάσεις, για να προσθέσει πως έχουν φτάσει «στο και πέντε».  

Είπε ότι στο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα θα έμπαινε μια νέα λατομική ζώνη, η οποία ξεκίνησε έχοντας μια μεγαλύτερη έκταση ενώ «έχει συρρικνωθεί τρείς φορές». Τον περασμένο Ιούνιο, συνέχισε, κατέληξαν σε ένα τελικό σχέδιο «και μας διαβεβαίωναν όλοι ότι θα έμπαινε στο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα». «Με έκπληξη ωστόσο είδαμε στο τέλος Αυγούστου ότι η γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος απαγόρευε βασικά τη νέα λατομική ζώνη στην Ανδρολύκου» συμπλήρωσε. 

Επιπρόσθετα είπε πως στην Ευρώπη η μέγιστη απόσταση που μεταφέρονται αδρανή υλικά είναι τα 50 χιλιόμετρα για μείωση των ρύπων. Δεν θα δεις ένα λατομείο στα 100-150 χιλιόμετρα από το Παρίσι ή το Βερολίνο, είπε, για να πρσθέσει ότι στην Κύπρο «θέλουν να μεταφέρουμε τα υλικά από άλλες επαρχίες και να μην έχουμε λατομικές ζώνες στην Πάφο».  

«Για εμας αυτό είναι απαράδεκτο» είπε, σημειώνοντας πως πολιτική του Συνδέσμου είναι «να είμαστε αυτάρκεις λατομικών υλικών σε όλες τις επαρχίες». 

Ο κ. Λατούρος σημείωσε πως παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζεται και στην ελεύθερη Αμμόχωστο. «Είμαστε εδώ σήμερα για να διαμαρτυρηθούμε, διότι αυτή η βιομηχανία προσφέρει αυτό το αναγκαίο αγαθό» ανέφερε. 

Ο Χρίστος Αθηνοδώρου, μιλώντας εκ μέρους των εταιρειών κατασκευής σκυροδέματος και λατόμευσης Πάφου, ανέφερε πως έχουν μείνει χωρίς λατομικά υλικά στην επαρχία. Αναφέρθηκε σε έργα, όπως είναι οι κυματοθραύστες, η επέκταση του λιμανιού στο Λατσί και ο αυτοκινητόδρομος της Πόλης Χρυσοχούς, για να σημειώσει πως χρειάζονται τόνοι αδρανών υλικών «και δεν έχουμε τίποτα». 

Μίλησε ακόμη για «κούφιες υποσχέσεις» Υπουργών ενώ αναφερόμενος στην Κυβέρνηση, είπε ότι θα ανακοινώσει το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, στο οποίο δεν περιέχεται λατομική ζώνη.  

«Ενώ οι συμφωνίες μας με τον Υπουργό Γεωργίας ήταν ότι τα 150.000 μέτρα, να γίνουν 300.000 μέτρα για να μην ενοχληθεί μια νυχτερίδα που λέγεται νυχτοπάππαρος, μετά δεχτήκαμε περαιτέρω συρρίκνωση στα 200.000 μέτρα για να μην υπάρχει καμία πιθανότητα να ενοχληθεί νυχτερίδα». Δυστυχώς, συνέχισε «με έκπληξη βλέπουμε ότι έχουν καταργήσει τελείως την λατομική ζώνη». 

Στο μεταξύ μιλώντας στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του ΣΙΓΜΑ ο κ. Αθηνοδώρου ανέφερε πως αν δεν υπάρξει άμεση λύση το επόμενο βήμα για τους επηρεαζόμενους είναι να μεταβούν με 200 μηχανήματα έξω από το προεδρικό μέγαρο και ας αποφασίσουν τότε οι κυβερνώντες πως θα λύσουν το πρόβλημα.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ