17.9 C
Paphos
Wednesday, April 10, 2024

Αυξημένα μέτρα και συστάσεις Αστυνομίας για το τριήμερο του Κατακλυσμού

Ενόψει του τριημέρου του Κατακλυσμού (Σάββατο 11/06/2022–Δευτέρα 13/06/2022), η Αστυνομία θα λάβει και φέτος ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα, με προτεραιότητα την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αστυνομία εντατικοποιεί τη δράση της με στόχο την ασφάλεια των διακινήσεων στο οδικό δίκτυο και την προστασία των πολιτών και της περιουσίας του.

Μέτρα Τροχαίας

Η ταχύτητα σκοτώνει

Λόγω της αυξημένης τροχαίας κίνησης που αναμένεται να παρατηρηθεί στους αυτοκινητόδρομους και τις κύριες οδικές αρτηρίες που οδηγούν στα παράλια και τα ορεινά, η Αστυνομία θα λάβει πρόσθετα μέτρα για την πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων, απάμβλυνση της τροχαίας κίνησης και για παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στους χρήστες του οδικού δικτύου. Ως εκ τούτου, η Τροχαία Αρχηγείου, καθώς και τα Επαρχιακά Τμήματα Τροχαίας, θα βρίσκονται επί ποδός.

Με στόχο να εξασφαλιστεί ένα αναίμακτο τριήμερο, μακριά από τροχαία δυστυχήματα και τραυματισμούς, θα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις παραβάσεις που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην πρόκληση θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων, όπως η υπερβολική ταχύτητα, το επικίνδυνο προσπέρασμα, η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος ή ναρκωτικών και η παράλειψη χρήσης ζώνης ασφαλείας ή προστατευτικού κράνους. Επιπρόσθετα, την ερχόμενη Δευτέρα, ανήμερα της εορτής του Κατακλυσμού και ιδιαίτερα το απόγευμα, θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα πρόληψης κατά την επιστροφή του κοινού από τις παραλιακές πόλεις προς την πρωτεύουσα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αστυνομία απευθύνει έκκληση για άλλη μια φορά προς τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τα σήματα τροχαίας και τις υποδείξεις των επί καθήκοντι αστυνομικών. Επίσης, προτρέπονται οι οδηγοί να σταθμεύουν τα οχήματά τους στους καθορισμένους χώρους στάθμευσης για αποφυγή παρακώλυσης της Τροχαίας. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η στάθμευση σε χώρους στάθμευσης ΑΜΕΑ σε μη δικαιούχους. Όπου εντοπίζονται παραβάσεις, αυτές θα υπόκεινται στις συνέπειες του Νόμου.

Πρόληψη εγκλήματος

Τριήμερα όπως αυτό του Κατακλυσμού, θεωρούνται περίοδοι υψηλού κινδύνου για διαρρήξεις και κλοπές, αφού οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την απουσία των ενοίκων που αναχώρησαν για διακοπές. Γι’ αυτό η Αστυνομία λαμβάνει πρόσθετα μέτρα για πρόληψη του εγκλήματος και ιδιαίτερα αδικημάτων κατά περιουσίας, όπως διαρρήξεις, κλοπές, ληστείες κ.λπ., με πεζές και μηχανοκίνητες περιπολίες, στις πόλεις, αλλά και την ύπαιθρο.

Πέραν όμως των μέτρων της Αστυνομίας, εφίσταται η προσοχή του κοινού, να λάβει προληπτικά μέτρα φύλαξης της περιουσίας του πριν αποχωρήσει από το σπίτι του, όσο και στο χώρο των διακοπών του.

Στην παραλία το κοινό προτρέπεται

 • Να μεταφέρει μόνο το απαραίτητο χρηματικό ποσό και να αποφεύγει τη μεταφορά μεγάλης αξίας αντικειμένων, όπως κοσμήματα, ρολόγια, φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλέφωνα κ.λπ.
 • Σε περίπτωση που μεταφέρονται τέτοια αντικείμενα, σε καμία περίπτωση να αφήνονται ανεπιτήρητα, ενώ όπου είναι δυνατόν, να συνεργάζεται με άλλους λουόμενους για την αλληλοεπιτήρηση της περιουσίας τους.

Στο ξενοδοχείο ή στο τουριστικό διαμέρισμα

 • Κάθε φορά που οι ένοικοι αναχωρούν από το δωμάτιό τους, να βεβαιώνονται ότι τα παράθυρα και οι πόρτες είναι κλειστές και ασφαλισμένες.
 • Να μην μεταφέρουν μαζί τους χρήματα ή τιμαλφή που δεν θα χρειαστούν κατά την έξοδο τους.
 • Αντικείμενα αξίας μπορούν να αφήνονται για φύλαξη, στο χώρο υποδοχής ή σε άλλο ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ξενοδοχείου ή του καταλύματος.

Ιδιοκτήτες κατοικιών

 • Όταν απουσιάζουν από το σπίτι, να μην αφήνουν ενδείξεις που να προδίδουν την απουσία τους.
 • Να συνεργάζονται με γείτονες της εμπιστοσύνης τους, για την αλληλοεπιτήρηση των σπιτιών τους.
 • Να μην αφήνουν τα κλειδιά πάνω στις κλειδαριές, ούτε ακόμη στην εσωτερική πλευρά της πόρτας.
 • Να μην αφήνουν εκτεθειμένα, χρήματα, κοσμήματα, σημαντικά έγγραφα ή άλλα τιμαλφή και όπου είναι δυνατόν, αυτά να φυλάσσονται σε χρηματοκιβώτιο.
 • Να βεβαιώνονται ότι έχουν ασφαλίσει πόρτες, παράθυρα και φωταγωγούς.
 • Εάν διαθέτουν σύστημα συναγερμού ή/και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, να βεβαιώνονται ότι τα έχουν θέσει σε λειτουργία και ότι αυτά δεν έχουν υποστεί οποιεσδήποτε βλάβες.

Ιδιοκτήτες καταστημάτων

 • Να αφήνουν ανοικτές και χωρίς περιεχόμενο τις ταμειακές μηχανές των καταστημάτων τους
 • Να μην αφήνουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε επισφαλή σημεία
 • Να μην αφήνουν εκτεθειμένη την περιουσία τους
 • Να έχουν μεριμνήσει για την εγκατάσταση συστημάτων συναγερμού
 • Να ελέγχουν ότι τα εν λόγω συστήματα είναι σύγχρονα, αξιόπιστα και δεν έχουν υποστεί οποιαδήποτε βλάβη

Σε πολυσύχναστους χώρους/δημόσιους δρόμους:

 • Το κοινό προτρέπεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό όταν περπατά ή βρίσκεται σε πολυσύχναστους δρόμους/δημόσιους χώρους.
 • Χρήματα και πιστωτικές κάρτες να τοποθετούνται στις μπροστινές τσέπες των ρούχων.
 • Για τις γυναίκες που μεταφέρουν τσάντες, να μην τοποθετούν σε αυτές όλα τα χρήματα, πιστωτικές κάρτες, διαβατήρια κ.λπ. Ό,τι δεν θα χρειαστεί κατά την έξοδό σας, είναι προτιμότερο να αφήνεται σε ασφαλισμένο μέρος στο ξενοδοχείο ή στο χώρο διαμονής.
 • Η τσάντα, στην οποία βρίσκονται αντικείμενα αξίας, είναι προτιμότερο να είναι τοποθετημένη κατά τρόπο που να υπάρχει συνεχώς οπτική επαφή με αυτήν. (π.χ. χιαστί).

Πρόληψη πυρκαγιών

Όσον αφορά στις πυρκαγιές, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ανακοινώνεται η λήψη αυστηρών μέτρων από μέρους της Αστυνομίας για την πρόληψή τους. Η Αστυνομία, προειδοποιεί ότι θα είναι αυστηρή όσον αφορά στους παρανομούντες και πρόσωπα, τα οποία εσκεμμένα προβαίνουν στο άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο και τονίζει για άλλη μια φορά ότι η μη συμμόρφωση και τήρηση της σχετικής Νομοθεσίας αποτελεί αδίκημα.
Γενικά το κοινό προτρέπεται να βρίσκεται σε εγρήγορση και να συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία και σε περίπτωση που χρειαστεί, να ενημερώνει αμέσως την Αστυνομία ή να επικοινωνεί με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ