26.9 C
Paphos
Monday, July 1, 2024

ΚΕΠ στη Γεροσκήπου: να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δόθηκε

Θεωρώ καθήκον και υποχρέωσή μου να καταθέσω την άποψή μου γύρω από το θέμα της δημιουργίας Κέντρου Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) στη Γεροσκήπου, συμβάλλοντας στον γενικότερο διάλογο που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα, με την προσδοκία να καταλήξουμε στη συμφερότερη για τον τόπο απόφαση και, κυρίως, να την προωθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Όλοι, νομίζω, συμφωνούμε για την αναγκαιότητα δημιουργίας ΚΕΠ στη Γεροσκήπου. Από τη λειτουργία του, θα προκύψουν άμεσα και έμμεσα οφέλη, τόσο για τους δημότες όσο και για τον Δήμο γενικότερα. Το προφανές όφελος είναι ότι οι κάτοικοι της Γεροσκήπου και των γειτονικών της κοινοτήτων θα έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν τις (ολοένα και αυξανόμενες) υπηρεσίες που παρέχει το ΚΕΠ πλησιέστερα στον τόπο κατοικίας τους και θα βελτιωθεί η καθημερινότητά τους. Συνάμα, σε βάθος χρόνου, λόγω και της ύπαρξης του ΚΕΠ, ο Δήμος θα αναδειχθεί ως συνεκτικό κέντρο εξυπηρέτησης της περιοχής, θα αυξηθεί η ελκυστικότητα της Γεροσκήπου και γενικότερα του νέου Δήμου ως τόπου μόνιμης κατοικίας, ενώ φυσιολογικά θα αναπτυχθεί και η επιχειρηματικότητα. Αναμφίβολα, το ΚΕΠ είναι μια απαραίτητη υποδομή για τον νέο Δήμο Ανατολικής Πάφου.

Είναι σαφές, απ’ όσα έχουν ειπωθεί/γραφτεί μέχρι σήμερα, πως υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά τη χωροθέτηση του ΚΕΠ. Η μία υποστηρίζει τη δημιουργία του στο πρώην κτίριο της ΣΠΕ Γεροσκήπου και Ανατολικής Πάφου (επί της οδού Δ. Σολωμού). Κύριος εκφραστής της άποψης αυτής είναι η Ομάδα Πρωτοβουλίας Δημοτών του Δήμου Ανατολικής Πάφου, στην οποία συμμετέχουν πολίτες απ’ όλες τις γεωγραφικές ενότητες του νέου Δήμου. Κάποιοι άλλοι συνδημότες μας, αντίθετα, προτείνουν τη χωροθέτησή του σε κάποιο άλλο σημείο, εκτιμώντας ότι θα δημιουργείται κυκλοφοριακή συμφόρηση στην περιοχή.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Θα χαρακτήριζα την πρώτη προσέγγιση ως πραγματιστική. Ταυτίζεται με την πρόθεση του ίδιου του κράτους, αφού υπάρχει ειλημμένη απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο για τη διαμόρφωση του συγκεκριμένου κτιρίου σε ΚΕΠ, απορρίπτοντας δις το αίτημα για παραχώρηση του τεμαχίου στον Δήμο. Στα συν του συγκεκριμένου χώρου, το ότι διαθέτει δικές του θέσεις στάθμευσης (πάνω από είκοσι), καθώς και η γειτνίασή του με δημόσιο χώρο στάθμευσης. Από τη στιγμή που υπάρχει η απόφαση, το κτίριο και γενικά ο χώρος, εκείνο που φαίνεται να χρειάζεται κυρίως είναι η ενεργοποίηση του Δήμου και η άσκηση πιέσεων για συντονισμό όλων των εμπλεκομένων κρατικών τμημάτων και υπηρεσιών, με στόχο την επίσπευση του έργου.

Θα χαρακτήριζα τη δεύτερη προσέγγιση ανεδαφική, αφού δε βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα και, κατά συνέπεια, δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Να επιλεγεί άλλος χώρος, λένε οι διαφωνούντες με την επιλογή της πρώην ΣΠΕ. Αν υπάρχει καλύτερη επιλογή, όμως, γιατί δεν τέθηκε στη συζήτηση εδώ και τόσους μήνες που συζητείται το θέμα; Και αν υποθέσουμε ότι βρέθηκε το ιδανικό κτίριο, ποιος θα καλύπτει το (υψηλό) ενοίκιο του; Θα έρθει το κράτος να διαφοροποιήσει την απόφασή του έτσι απλά και να πάει στο ενοίκιο; Ή, μήπως, θα έρθει να επιλέξει ένα κρατικό τεμάχιο και στη συνέχεια να δαπανήσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την ανέγερση του ΚΕΠ Γεροσκήπου;

Ας είμαστε ρεαλιστές! Αν το κράτος προχωρήσει (στο σύντομο μέλλον) στη δημιουργία ΚΕΠ στη Γεροσκήπου, αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο κτίριο της πρώην Συνεργατικής. Αν δεν το συνειδητοποιήσουμε αυτό γρήγορα και δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες από τον Δήμο για να πάρει σάρκα και οστά η απόφαση του Υπουργικού, η δημιουργία ΚΕΠ θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες! Μάλιστα, αν φτάσουμε στο σημείο να φέρουμε εμπόδια στην υλοποίηση του κρατικού σχεδιασμού, ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξυπνήσουμε κάποια μέρα και να γίνουμε (εκ νέου) μάρτυρες της κατεδάφισης του υφιστάμενου κτιρίου και της αντικατάστασής του από κάποιο πολυώροφο ιδιωτικής εταιρείας. Σε μια τέτοια περίπτωση, σίγουρα, θα έχουμε πραγματικό κυκλοφοριακό κομφούζιο στην περιοχή!

Συνδημότισσες και συνδημότες, ας αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δόθηκε!

—————————————————————————————————————–Νίκος Παλιός

Μέλος Ομάδας Πρωτοβουλίας Δημοτών Γεροσκήπου και Ανατολικής Πάφου

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ