14.9 C
Paphos
Tuesday, February 20, 2024

Αρχιμανδρίτης Ιωάννης: “Ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας προβλέπει εκλογές για τον Μητροπολιτικό θρόνο”

Οι εκλογές για τον Μητροπολιτικό θρόνο της Πάφου θα διεξαχθούν έστω και αν είναι δύο ή τρεις οι υποψήφιοι διαβεβαίωσε ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα, ο οποίος έχει εξαγγείλει την υποψηφιότητα του. Αυτό, πρόσθεσε, προνοεί ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας. 

Ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης ανάφερε ότι η Ιερά Σύνοδος θα καθορίσει το λεγόμενο τριπρόσωπο. 

Είπε πως μετά την διεξαγωγή των εκλογών θα γίνει η καταμέτρηση των έγκυρων ψήφων και τότε θα πάνε για την εκλογή και οι τρεις που έχουν πλειοψηφίσει. Κάλεσε επίσης τους πάντες να μην έχουν καμία ανησυχία ότι δεν θα διεξαχθούν εκλογές, σημειώνοντας πως «εκλογές θα γίνουν έστω και αν είναι δύο υποψήφιοι, όπως έγινε με την Μητρόπολη Κιτίου, αν είναι τρεις υποψήφιοι όπως έγινε με την Μητρόπολη Κερυνείας». 

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σύμφωνα με τον Αρχιμανδρίτη Ιωάννη αναμένεται η εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου που είναι Τοποτηρητής της κενωθείσας θέσης του Μητροπολιτικού θρόνου, μέσω της οποίας θα ενημερώνει το παφιακό λαό και όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια για την κένωση του θρόνου. Θα αναφέρεται, είπε, «η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών η ημερομηνία επίσημης υποβολής υποψηφιοτήτων, και ευθύς αμέσως μετά τις 19.2.23 που θα είναι οι εκλογές, αρχές του Μάρτη θα είναι η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Πάφου». Μέχρι τότε, συνέχισε, ο Αρχιεπίσκοπος θα ασκεί την τοποτηρητία του κενωθέντος θρόνου. 

Ανέφερε επίσης πως ποτέ του δεν ξέχασε την Πάφο αν και βρίσκονταν στη Λευκωσία δίπλα στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο τον Β΄ αλλά πάντα η καρδιά του «χτυπούσε στην Πάφο». Δεν έχανε ευκαιρία σε γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα να επισκέπτεται την Πάφο ενώ αναφέρθηκε και στην είσπραξη θετικών μηνυμάτων από τον κόσμο της Πάφου. Αν ο λαός τον επιλέξει, ανέφερε, θα εργαστεί σκληρά μαζί με όλους τους πιστούς για την επίλυση των προβλημάτων των ανθρώπων της επαρχίας. 

Ερωτηθείς πως και από πότε εντάχτηκε στην Εκκλησία ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου ανέφερε πως από μικρή ηλικία είναι στην Εκκλησία, όταν από την Γ’ τάξη του Γυμνασίου στην Πόλη Χρυσοχούς, σε ηλικία 15 ετών τον είχαν τοποθετήσει δεξιό ψάλτη λόγω της βυζαντινής μουσικής που γνώριζε αλλά και για τον τακτικό εκκλησιασμό του. Προέβηκε σε ανασκόπηση της πορείας του και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην φοίτησή του στην Αρχιερατική Σχολή Αποστόλου Βαρνάβα, τις σπουδές του στην Αθήνα, τη χειροτόνησή του σε Αρχιμανδρίτη και την υπηρεσία του στην Αρχιεπισκοπή, δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.  

Πρόσθεσε πως μετά από παραινέσεις πολλών φίλων της Πάφου επωνύμων και ανωνύμων ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου διεκδικεί τον θρόνο της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου, αναφέροντας πως δεν δύναται να είναι «λιποτάκτης». Εντάχθηκα, συνέχισε, «να υπηρετήσω την Εκκλησία από όποια θέση και αν μου δοθεί». 

Ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης ανέφερε πως στο πλευρό του μακαριστού Αρχιεπισκόπου έμαθε πάρα πολλά όπως τον προγραμματισμό, την ιεράρχηση των θεμάτων που έβαζε, τους σκοπούς και τους στόχους. Είπε ακόμη πως ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β είχε ένα όραμα για την Εκκλησία το οποίο τον αξίωσε ο Θεός να το πραγματοποιήσει.  

Οι δηλώσεις του Αρχιαμανδρίτη Ιωάννη έγιναν στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργάνωσε η διοικούσα επιτροπή του Κέντρου Ενηλίκων του ΣΚΕ Γεροσκήπου που ήταν αφιερωμένη στους ηλικιωμένους του Δήμου. 

Η εορταστική εκδήλωση περιλάμβανε χαιρετισμούς από τον Δήμαρχο Γεροσκήπου Κυριάκο Χατζηβασίλη και τον αρχιμανδρίτη Ιωάννη Ιωάννου που υπηρέτησε για χρόνια το ποίμνιο του Δήμου Γεροσκήπου. 

Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου ευχήθηκε ο Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Ιωάννου να είναι ο νέος Μητροπολίτης Πάφου. Ο ίδιος ο Αρχιμανδρίτης ανέφερε πως ο λαός, θέλει ένα ποιμενάρχη που θα είναι φίλος, αδελφός και στήριγμα του στις δυσκολίες και τα προβλήματα του. Ο ίδιος είναι έτοιμος να αναλάβει αυτή την αποστολή, συμπλήρωσε.  

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ